Søg i 1200 opslag:

10/05/2021

Chiles bedste kan matche de dyreste fra Californien...

For 40 år siden læste jeg, at Chile leverede de bedste vine fra Sydamerika. De fleste tænkte ikke videre over det, men købte de billigste vine fra det 4.270 km lange (længste i verden!), men smalle land. De bedste vine var nok gode, men ikke gode nok. 
      I dag er alt ændret, og de bedste står bestemt ikke tilbage for de bedste fra Californien. Undtagen i pris. Og det glæder mig som prisbevidst vinkender!  

     Herunder en række spændende tilbud fra Meny (2.del). 

Bedste KØBCono Sur Reserva Especial carmenère, Ch. Montmal, Fitou, Allram grüner veltliner, Montagny 1.Cru "la Saule"

Bedste VINCono Sur "Ocio", Cono Sur "Silencio", Allram Trockenbeerenauslese, Champagne Piper-Heidsieck Vintage 2012

Cono Sur har været basis for Meny's bedre Chile vine i mange år. Huset ejes af Concha & Toro (Brugsen), men drives separat og har 1300 hektar vin, ikke mindst pinot noir, en specialitet (og med 7 millioner fl/år også en af Verdens største producenter!). Desuden købes vin og druer til 30 millioner fl/år. 90+ % er god dagligvin som "Bicicleta" -af topvinene laves endnu mikroskopiske mængder. 

     Motto for det unge (1993) hus er "Ingen stamtræer, ingen støvede flasker, blot kvalitet", og det betyder hypermoderne kældre med mere stål end eg og mere frugt end tørre tanniner i glasset. Men med årene er der kommer flere egefade, og knap 30 år betyder også visse traditioner! 

      P.S: Cono Sur er spansk for "Sydens Kegle", som hentyder til Chiles placering øverst på en kegle!

Cono Sur "Reserva Especial", kr/fl v 6: 41,67 

6 fl: 300, carmenère, Cachapoal, Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5.

"Especial" er et par trin op fra de iøvrigt gode Bicicleta vine og lavet i 8-10 udgaver, som er signeret af Matías Ríos, chefvinmager for Cono Sur. Carmenère er Chile's "egen" drue, som indtil for 10-15 år siden var stort set uddød i hjemlandet Bordeaux. Jeg var længe skuffet over carmenère, som alt for ofte var spids og grøn. Men denne er fra Peumo i det lune Cachapoal (nordlige del af Rapel) og høstes fulgt moden. 80% af vinen lagrer i små egefade. 
      En fed, ganske kraftig, men afrundet vin med indbydende duft af ikke mindst brombær (2018). Kender ikke år i Meny, men den skal have fået 90p/Descorchados (god lokale guide), så til 50 kr får du rigtig meget vin for pengene. 

      Meny tilbyder også Cono Sur cabernet "organic" (79,95). Ej smagt, men jeg vil nok foretrække carmenère. Desuden Penfold's "Max's" rød/hvid (99,95), en ny serie fra det gigantiske hus, som jeg ikke kender. 

Cono Sur "Ocio" pinot noir.... 249,95

2015, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. En af husets 2 topvine (og bedre køb end Silencio herunder). Kan ikke se årgang, men da 95p/Parker og 96p/Tim Atkin nævnes, er årgang måske 2014, som nok bør nydes inden for 1-3 år. "Superb", mener Parker -perfekt pinot til rimelig pris. 

      Vinen kommer fra det kølige Casablanca, hvor vinen gror blot 20 km fra Stillehavet, hvor vind og tåge sørger for køligt klima. Mosten gærer i åben tank og lagrer i små og store egefade indtil tapning. 12.000 flasker tappet i 2014.  

Cono Sur "Silencio" cabernet-sauvignon.... 499,-

2015, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. Meny sælger vinen som "Chiles bedste rødvin. Punktum finale". Ikke helt forkert, selvom bl.a. Almaviva og Domus Aurea (og storebror Don Melchor) ofte anses for lidt bedre og Almaviva er flere gange dyrere. Vinen kommer især fra Tocornal marken i Alto Maipo, som også leverer bl.a. Almaviva og Don Melchor. Cono Sur tappede i 2017 30 millioner flasker, hvoraf 4000 -én flaske af 7.500- var denne 2015 Silencio! De kunne formentlig tappe 100.000 flasker af vinen uden at sænke standarden, men skal prisen holde, gælder det om at lave så lidt som muligt. Vinstokkene er 50 år gamle, hvor Chiles vinstokke ofte endnu er helt unge, dvs. med ret lavt udbytte.  

     Vinen er fremragende og viser, at Chile i dag kan levere en cab så god som de rigtig dyre fra Napa og Australien. Parker gav 2015 94p med ordene: "Serious, harmonious, nuanced, complex and elegant. It's varietal, with textbook fine-grained tannins and a textured mouthfeel. The finest Silencio to date". 

      Meny tilbyder også 2014 Valbuena fra Vega Sicilia i Ribera del Duero (849, 5* + Bedste Vin). En fantastisk flot vin, som viser, at Vega Sicilia stadig er blandt Spaniens store vine. 

Ch. Montmal, Fitou, kr/fl v 6: 66,67

6 fl: 400, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. Montmal er et ganske flot slot, som ledes af det gode Mont Tauch kooperativ i det lille Fitou. Vinen skal være lagret i eg, men det smages ikke. Men moden carignan (lokal signatur drue) + grenache og syrah giver en vin, der er lidt blødere, mere feminin og elegant end de fleste fra det rustikke område, hvor kraft og krydderi ellers er normen. Kan ikke se årgang, men det er måske 2016.  

Allram grüner veltliner, Kamptal...59,95

Østrig, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. 

Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

     Meny tilbyder også Grüner Veltliner "Renner" (169,95, 5*), en ældre (2014?), med 94p i Falstaff. Ikke så charmerende som den unge. 

      Desuden Trockenbeerenauslese (229,95, 375ml, 5* + bedste vin). I det kølige Kamptal er TBA en raritet, og det gør vinen unik -udover de godt 250 g sødme/l. 


Montagny 1.Cru "Chateau la Saule"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. Jeg har smagt denne vin flere gange og altid fundet den glimrende -ingen eg, men masser af aroma, fyldig, sprød og frisk. Den lagrer sikkert godt, men hvorfor snyde sig for den ungdommelige friskhed? Vinen kommer fra slot ejet af familien Roy, men vinen laves af det gode kooperativ i Buxy

     Formentlig er Rully 1.Cru fra Laborde bedre (229,95, 5*), men prisen er høj -dog lavere end Meursault "Labouré-Roi" (299,95, 4*). Til gengæld er Saule noget bedre end Macon-Chardonnay og Chablis "Bovier" (79,95. 3*), hvor især Chablis bør købes med forsigtighed. 


Champagne Piper-Heidsieck Vintage 2012... 299,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 12.5. En smuk klassisk Champagne med fint brus, rig bouquet og god længde -ikke en letvægter, men mere klassisk end Jacquart. Joseph Perrier eller Canard.              Når jeg ser tilbage på mine mange ord, kan selv erfarne læsere få det indtryk, at der ikke er den store forskel på Champagne -når du undgår de billigste (ofte slemme!!!). Men Piper er bedre end de fleste. Der er 3 huse med navnet Heidsieck, som alle stammer fra det oprindelige Heidsieck & Co, som så dagens lys i 1785 -lige før den fransk revolution, da Champagne galskaben var på sit højeste! De blev senere delt i 3, hvor Charles historisk har været anset for bedst. Men i dag er Piper tæt på, siden huset i 1989 blev købt af Rémy-Cointreau.