Søg i 1200 opslag:

20/05/2021

Du bliver nødt til at købe 6 flasker!

Men 6 flasker er vel ok, når det er et superkøb som den flotte Faustino "4 + 2 box". Eller en chilensk Montgras-box, som er lige så spændende. Føtex har samlet en pinsebuket af gode tilbud.   

I Føtex' nye tilbudsavis er der 8 sider med tilbud, som varer 2 uger. Her er nogle af de bedste tilbud -samt et par gode tilbud fra storebror Bilka. 


Faustino 4+2 Rioja box... 299,-

2 fl. Faustino I Gran Reserva4 fl. Faustino V Reserva 

Ugens VIN, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 3. juni
Faustino I koster normalt omkring 150 (også prisen i Spanien. Dvs. 300 for 2 flasker. Dermed får du 4 flasker Faustino V Reserva (hver flaske normalt godt 100) ganske gratis! Et superkøb. 
      En ganske flot kasse med 6 flasker reserva fra et af ganske få huse, hvor kun de små vine ikke er fra eget domæne. 
      Faustino V (smagt i 2014) er ikke så fin som Faustino I, men stadig en flot vin. 2014 fik 91p/Spectator, mens 2015 får 89p/Guía Peñin.
Reserva har god frugt. En god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to gør vinen bedre. 
      Faustino I Gran Reserva (set i 2009) er flot. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 
Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert år, men kvaliteten formodes at være ensartet -men ofte skal vinen have 3-6 måneder på flaske for at leve op til f.eks. de 93p/100, som 2009 får af Guía Peñin og WIneEnhusiast. 
      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og de har kvalitet for alle pengene. 


Montgras 4+2 Chile box... 249,-

2 fl. Antu carmenère, 4 fl. Quatro red 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 3. juni
6 flotte flasker til en utroligt rimelig pris!  
      Quatro er blanding fra det fine, lune Colchagua, 45-50% cabernet plus et mix af syrah, carmenère og malbec, , lagret i små egefade et lille år. Måske på grænsen til det svulstige, men jeg synes, balancen holder, rund og kraftig med nydelig frugt, holdt i skak af bløde tanniner. 2018 fik 90p/Descorchados som også 2019.  
      Antu er en af Montgras' topvine, som kommer fra gamle vinstokke fra marken Cabaña Blanca ("Den hvide Hytte") i det fine Peumo, om vinmager Santiago mener, leverer den bedste vin på Carmenère. Antu betyder "sol" på det lokale mapuche sprog. 
I dag anser mange druen for at være Chile's "indfødte" drue, selvom den stammer fra Bordeaux, hvor den stort set uddøde i 1870erne, da vinlusen Phylloxera ramte Frankrig. En meget flot vin, der er helt uden de lidt grønne kanter, der ellers ofte ses i denne drue. Rund, kraftig, meget rig frugt og god længde. Set i 2017, men i "value" kassen kan året være 2018 eller 2019, som begge har fået 93p/Descorchados. 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af vinene, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. Normalprisen for de 6 flasker er 450-500 kr, så 249 er en god pris! 

Silvano Piacentini, Ripasso eller Soave classico..... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 27. april. Normalt lidt dyrere end den normale Valpolicella fra denne 82-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige ripasso end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Servér kælderkold til en frikassé. 
      Til samme pris Soave Classico, ikke smagt, men nok neutral, men frisk og tør vin. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (se herunder) i spidsen. 

      Føtex tilbyder kun fredag 21. maj Prosecco "Arche", 3 fl: 100 (4*, Føtex), en meget lav pris for spumante. Let aromatisk, god syre, men også del sødme. Ret ligegyldig, men ok til spritz med Aperol (79, 4*, men kun fredag) eller storebror Campari.  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 3.juni. Jeg kan ikke blive begejstret for sådan en amarone, men Arche er ikke ringe med en vis vinøsitet og frugtkrydderi uden at blive vammel. Lidt chokolade og peber. Men højest én gang årligt, så den kan godt bruges til en peberbøf. 

Gemma Barolo... 99,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 3.juni, normalt 209.
Jeg er ingen Barolo tifosi, men der er høj kvalitet i denne vin, især til blot 100 kr! 
Set i 2016 (klassisk årgang) og 2017, men smagt i 2015, som havde typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men også en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner, så den vil tiltale os, der ikke er vilde med stramme tanniner og 24 timers iltning før nydelse. Vil dog formentlig give vinene 4-6 år mere i kælderen. Vingården ejes af Piacentini -se herover- og leverer stadig bedre vin. Vingården er dog ikke så stor -16 hektar til Barolo- så en god del købes udefra. 

Wolf Blass "Silver Label", rød eller hvid... 55,-

Bedste KØB +  ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 3.juni

rød shiraz-cabernet-malbec, hvid chardonnay. Denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. 
Vinene kommer fra køligere områder nær Adelaide: Den røde er fra McLaren Vale og Langhorne Creek, mens den hvide chardonnay  er fra de højt liggende skråninger i fra Eden Valley og Adelaide Hills. 
      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Han grundlagde sit firma i 1966. 

      Jeg har mødt ham 2 gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!  
      I 1990erne solgte han huset til Mildura, der siden blev solgt til Foster's, moderselskab til Penfold. I dag hedder huset Treasury Wine Estates. Huset laver i dag ca. 60 millioner fl/år, det meste ret ligegyldige vine som Eaglehawk og: 
      Føtex sælger også Red Label (39, 4*, ok shiraz-cabernet) og Yellow Label (49, 5*, alle ok, især rød og sparkling). Dette er Wolf Blass' basisvine (dog bedre end Eaglehawk). 

Wolf Blass "Gold Label", rød/hvid.... 99,-

rød shiraz Barossa, hvid tør riesling Eden valley, Bedste VIN + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 3.juni. Etikettens farve bestemmer kvaliteten, hvor en Eaglehawk er ren konsum, red etiket er ét niveau op, gul etiket 2 niveauer op. Med Gold nærmer vi os toppen (men under dyre Grey, Brown, Black og single vineyard Platinum Label). Shiraz er fra Barossa (med lille del fra nabo, det kølige Eden), en meget flot 2017, mens riesling er 100% er fra kølige Eden, en ungdommelig, rig 2017. Og er der en drue, Wolf Blass er god til, er det riesling -Wolf kom fra Tyskland! Begge er gode køb til 99. 
      Jeg omtaler flere tilbud fra Føtex' 8 siders vinavis i den kommende uge. 



Ch. Vieux-Gadet 2018, Médoc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil indtil torsdag 27.maj.
Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 er stor årgang, bedre end 2015 og '16! Og her et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 
      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Meget egnet til krydret mad i dag, men skal gemmes 3-4 år, hvis du ikke drikker den nu (den "dør" i løbet af vinteren, hvor den primære frugt skjules af syren. Frugten dukkeer op som bouquet om nogle år).   
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 45,- 

6 fl: 249Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 27.maj. Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé

Ligefremme vine med god frugt, afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed- mens rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig.

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Ironstone, rød og hvid (sød), frit valg... 59,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj, frit valg mellem Old Vine Zinfandelcabernet-sauvignon eller Obsession symphony (hvid sød muscat-krydsning). 

      Zinfandel er flot på en ærkeamerikansk måde. Krydret, kraftig, men blid -men underligt trættende i længden -men hvad kan du forlange af vin hentet i det maleriske, gamle guldgraverområde på den anden side af jordkloden til så lav pris. Cabernet er ok med krydret, rund fylde, men uden dybde, mens den søde, hvide "Obsession" ikke kan besætte mig. Den laves på en muscat-krydsning, "Symphony".   

      Bilka tilbyder også Orso d'Oro (6 fl: 249, 1 fl: 129) -en kraftkarl på 15%, blandet er et væld af druer fra Syditalien. Har ikke smagt den og bliver lidt afskrækket af en unaturligt høj normalpris og latterlig tilbudspris.

O.P.Anderson Original aquavit... 85,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27. maj,

Original eller Klar, økologisk, 40%. Du skal åbenbart købe snaps op til højtid som Pinse for at få en god pris! Og det gør jeg gerne, selvom jeg har 4-5 forskellige allerede! "Prima" (ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik hhv. 92 og 91p/100 -dvs. lige under vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, men er ellers enig med ham i. at den let mere aromatiske Original er marginalt bedre end Klar.