Søg i 1200 opslag:

27/12/2020

Farvel til '20: Superkøb i Crémant og cava

Når man kan få Montaudon Champagne i Netto til 99, hvorfor så bekymre sig om andet brus? Måske fordi der er en del, der foretrækker det lidt blødere brus i en Franciacorta -bedste vin- eller ikke er meget for at give mere end 50 kr for deres berusende nytårsaften... 

Men der er hjælp i dette opslag, hvor vi har valgt de bedste: 

Bedste KØB: Crémant Bourgogne "Comte de Tarville"Giersberger Crémant d'Alsace, Cava Codorniu "Clasico" brut og seco
Bedste VIN: Castelveder Franciacorta brut

Crémant Bourgogne "Comte de Tarville"... 49 kr

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil torsdag 31.12. Den hvide Bourgogne er dyrere end Alsace og Bordeaux, så crémant fra Bourgogne bør egentlig være dyrest (og i teorien tæt på Champagne i pris). Så hvorfor er denne så billig? Især når den faktisk er god (smagt 2 gange). Firmaet ligger i Chagny nær Santenay i Bourgogne. Overraskende god med frugt og god friskhed. Den fik 5* af 6 af Vollerslev i BT i 2018 (pris 70 kr). 

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut, rosé eller demisec... 50,- 

***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 31.12. Du får mig ikke til at sige meget pænt om Calvet, men prisen er lav, så vi sniger os op på 5*. For nogle år siden hed vinen Bourgogne, i dag er vinen fra Bordeaux årgang 2018, og vinen er stadig uinspirerende. Ret beset vil jeg lige så gerne drikke Codorniu til 40.  
      Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag. Men etiketten er flot.
      Superbrugsen og Kvickly tilbyder Crémant Lestissac (50), mens Irma tilbyder Crémant Dulong (6 fl: 329 = 54,83/fl, 4*), samme adresse og ejer, så bortset fra navn og etiket er vinene nok lig hinanden. Irma er for dyr her.

Giersberger, Crémant d'Alsace... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), brut, Føtex, indtil torsdag 31.12. (pris i Bilka 84,50). 
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -ok til et glas til nytårstalen eller til kl. 24. 
      Giersberger er fra kooperativet i Ribeauvillé, Alsace. Ikke stor, men for mig så meget bedre end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre. Den behøver ikke være bedre, men Ribeauvillé laver sin vin selv, men GCF må købe næsten al vinen fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. 

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 59,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.12. Moillard var engang et stolt 150-årigt familiehus, som ejede stort domæne. I dag er kun navnet tilbage, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab nu ejes af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, men vinene er stadig meget basis'agtige -men ok også lave i pris (når de er på tilbud!). Rosé smagt én gang -ganske ok- mens AOV (dec.20) giver brut 6* med ordene: "Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en mediativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen."
      Francois Martenot Crémant de Bourgogne (69, 4*, Føtex og Bilka) er dyrere, men fra samme stald og nok identisk.

Cava -den klassiske er bedste køb!

Cava Codorniu "Clasico", brut... 40,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil 31.12.
Historisk den mest berømte cava (udtal: gah-vá) af alle, men ingen stor vin, men til prisen er den et fremragende køb -og helt ok til sidst på aftenen, når nytåret skal skydes ind i et coronalt korrekt selskab: Fint brus med middel bobler, åben frugt med æble og lidt citrus let og simpel, men med forfriskende sprød syre. 
      Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til kransekage. 
    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument.  
      Bilka sælger Codorniu økologisk  (59, 5*, men ikke merprisen værd), mens Perelada Brut Reserva er endnu bedre (50, 5*, Bilka og Føtex). 
     Rema1000 sælger bestselleren Freixenet cava (49, 5*), som nu også laver brus i Italien, Freixenet Prosecco (79, 3*), for dyr, men fancy flaske! 

Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

Brut: ***** (5/5), Semi-Seco og alcoholfree ***Coop.dk, Superbrugsen, Kvickly, indtil 31.12.
Brut er absolut drikkelig, simpel, rimeligt tør, ganske frisk og frugtig. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå semiseco. 

Olivella Ferrari, Cava brut eller semi-seco... 49,- 

*** (3/5), Netto, indtil torsdag 31.12. Hvad er der i navnet? Freixenet fra Spanien (den med den sorte flaske!) sælger både prosecco og moscato spumante fra Italien? Så hvis du ser en cava med efternavnet Ferrari, kunne du tro, at det var en spansk udgave af Italiens Ferrari. Men nej! Et undermærke til Perelada! Vinen er ikke så slem, men mærket snyder, så den får kun 3*, selvom smagen måske er til 4*! 

Brus med forskel: Franciacorta mv

Tanunda "Blanc de Blancs", vintage sparkling... 79,-

Eden Valley brut, ***** (5/5)Føtex og Bilka, indtil torsdag 31.12Fint brus, ren aroma af æbler, tropisk frugt og lemon, middel fylde, ren smag med nydelig eftersmag -godt brus! Druer fra Eden med lidt køligere klima end Barossa og et afrundet, kommercielt alternativ til Champagne. Årgang kan variere, set i både 2009 og 2014 -vil nok foretrække 2014. 

Castelveder, Franciacorta, brut.... 89,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka og Føtex, indtil 31.12. -en gammel favorit, som jeg har drukket med glæde. Meget lig Champagne, nok lidt blødere. Franciacorta ligger mellem Milano og Verona og er et meget hypet område til brus i Italien (Bellavista er mest kendt og temmelig dyr). Denne er også god -og meget billigere!

Clairette de Die "tradition", sød... 69,-

Mousserende Rhône øko***** (5/5)Lidl (partivare). 
Clairette er en ret neutral drue, som fylder op på vinmarkerne, indtil ejeren bliver træt af den og river den op. Men til alt held er den sødmefulde Die ikke lavet på denne drue, men på muscat -dvs. vi her har en fransk udgave af Asti. Men for mig bedre!
      Meget fint brus, rig, indbydende aroma med masser af drue, sød, men ganske frisk og pænt lang. Bestemt ikke en vin, du skal tage for alvorligt, men en god ledsager til kransekager en aften sidst i december. 
      Vinen gror i de smukke nedre Alper lidt øst for nougat byen Montélimar. Hugh Johnson kalder vinen en sorbet mellem de stærke røde i nord og de krydrede røde i syd... Lige i øjet, synes jeg! Her i blide bjerge trives druen muscat (den gode med små bær). Denne kommer fra firma i Vercheny ved Gap. 
      Vinen bliver lavet på "Méthode Ancienne Dioise". Vinen gærer til ca. 7,5% og tappes, mens der stadig er en masse restsødme -for en ny gæring i flasken. Herfra tappes den over på anden flaske for at befri vinen for bundfaldet. Meget bedre end Asti -lille område, lavere udbytte og en dyrere metode med mere håndværk. Derfor et godt køb. Men igen: en sjov vin, ikke for seriøs! 

      Lidl sælger Arestel cava brut, som ligner ikke så lidt. Men måske bedre -Skovenberg har den som testvinder med 6* i Vinavisen dec.20. Ikke smagt i år. 

Asti "Martini", sød.... 49,- 

**** (4/5), Bilka og Netto, indtil 31.12. I Meny 49,95
En alkoholsvag "børne-Champagne", som mange vil nyde (ét glas) til kransekagen.  Druen muscat/moscato leverer Asti, som næsten altid er masseproduktion. Højt udbytte, ringe sortering, andengæring -med tilsat sukker- på ståltank og tapning med så meget sødme, at man evt syre fra umodne druer kun virker forfriskende. Så har jeg vist allerede sagt for meget om denne frugtige, men ret ligegyldige vin. 
      Superbrugsen og Kvickly tilbyder en sød Asti "Fontanafredda" (49, 5*) eller rød sød Brachetto d'Acqui "Mandfredi" (49, 5*9, desuden en halvtør Prosecco "Isadora" (49, 5*). 
      De fleste kæder leverer en Asti eller Moscato Spumante, som du kun undtagelsesvis bør betale mere end 50 kr for.