Søg i 1200 opslag:

15/12/2020

Topvin fra Chile til Julen?

Den klassiske ledsager til julemaden er Chateauneuf eller Gigondas, men det vil nok være coronalt at eksperimentere lidt -og så er Terrunyo et godt bud! Vinene er enestående til 89og har en koncentration af frugt og længde ud over det sædvanlige -uden at virke trættende. 

Et andet godt bud er amarone, som mange sikkert vil vælge. Amarone er ikke min favorit, men har drukket den et par gange til jul med et vist held. Så er der frit valg mellem en ældre Annaberta -7 år- og en juleduftende yngre Panteno. 

Terrunyo, cabernet, carmenère eller sauvignon... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. december, normalpris 199,95 
Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine, blandt de bedste fra 
      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade (mens carmenère meget fornuftigt nøjes med 9). Alle 3 har fået 5* og omkring eller over 90p i diverse guider. 
      Sjovest er måske vinen på druen carmenère fra Peumo vingården i Cachapoal. Druen var stort set uddød i Bordeaux. men overlevede i Chile, men under navnet merlot. Chile har siden fået merlot, men til gengæld er carmenère blevet signaturdruen! Druen er svær at gro, da den modnes langsomt. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte også præger Chiles carmenère. 
      Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." 2018 er ikke smagt, men den lokale, gode Descorchados giver 97p/100. Cabernet 2016 er næsten bedre. Den hvide sauvignon fra Block 5 i det ret kølige Casablanca ej smagt, men fik 91p/Parker. 
      Til samme pris tilbydes også Santa Vittoria Barolo 2016 (99, 5*), hvis tørre tanniner nok kræver et par år mere. Vinhuset ejes af Fontanafredda. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.december 
To rigtig gode vine, som også pænt kræsne ganer kan drikke -og for mig sjovere end lignende tysktappede vine fra Meny, Lidl og Aldi -som ofte er lidt dyrere! 
      Den røde shiraz er fra Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

      Adelaide blev grundlagt i 1850erne, og Hardy var en af de første til at dyrke vin her i McLaren Vale i Adelaides sydlige udkant. Hans direktør havde navnet Osborn, som siden gik solo. Hans kaldte firmaet d'Arenberg efter hustruens familie, og huset ledes af hans oldebarn, mens Hardy er blevet del af Accolade-gruppen.       
Foto: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale. Flot, men få bader her. Der er stor risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast. 

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 69,- 



kræver Coop-medlemskab, Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 17. december 

SmagpåVin giver den 4* med ordene: "Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil – dog med en lille mineralitet som en krølle på halen. Sæt den sammen med lyst kød, rejer, muslinger eller en helt klassisk hønsekødssuppe."
      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim, som også leverer bl.a. Dopff & Irion, et af de historiske huse i Alsace. Deres vine er ofte gode, ikke mindst denne pinot gris (og deres crémant!). Metoderne er hypermoderne, så de kan ikke matche de gode domæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt! 

Why Not? negroamaro-zinfandel, Puglia... v.6fl: 49,83/fl

6 fl: 299, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.december 

Why Not? kan fås i alle Kvickly-butikker, men har fået smagt vinen, som er god -ikke kønsløs. Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Meget bedre end de dansk-tappede Capolavaro-typer. Normalprisen på 128  (!) er hen i vejret, men til 50 kr er vinen et godt køb.  Vinen tappes af San Giorgio i Puglia. Dette hus ejes af Tinazzi ved Verona i den anden ende af Italien.

Los Intocables, Black malbec eller cabernet... 55,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. december
Kunne være "best buy", for vinene imponerer, men de er lidt trættende i længden! Argentina for fuld black Angus udblæsning! Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et temmelig krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er måske marginalt bedre end cabernet. 
      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Salling's Føtex). 
     Moras drives dog separat fra Trapiche og ejer 1100 hektar i San Juan i Mendoza, som har lunere klima end Uco, som leverer de bedste fra Trapiche (dog kommer stor del af Trapiche vinene nok også fra San Juan). 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 17. december, norm: 249,95.
2013 er ikke topår, og vinen er en sekundavin fra ejendommen. Men 5 år på flaske har modnet vinen -og du får en moden, flot Bordeaux med nydelig bouquet til en rimelig pris. Jeg tror egentlig, at et år eller måske to vil gøre vinen endnu bedre. Flaskehalsen giver den 5* med masser af ros. 
      Vinen kommer fra Labégorce (foto), som jeg kender godt -Marjolaine de Coninck er en ung, dygtig vinmager. Margaux er også noget helt særligt, et af de ikoniske små områder for alle, der holder af vin. 
      Slottet ligger i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en stump af selve Château Margaux op til slottet! Kan nydes nu og de kommende 3-4 år. 

Villa Annaberta Amarone, Private Collection... 179,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17. december 
2013. Denne skal være en klasse over deres almindelige (i øvrigt gode) amarone. Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, lang med ganske svag sødme i eftersmagen. Vinen er gammel -7 år- og skal have lagret 36 måneder i eg + et par år på flaske. Det er 3 år siden, jeg smagte vinen, men vil tro, den holder endnu.   
      Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er en tand over le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. Denne "Private" er lagret 7 år, et par år længere end normalt. 
      Til same pris også 2016 Amarone Panteno Organic, på økologiske druer. Den får 5* af Rydberg i Ekstrabladet, men ej smagt af mig. For nogle måske et bedre bud på julevinen end Ananberta -den skal i hvert fald have de rigtige krydderier: sorte kirsebær, julekrydderier, vanilje... Jeg synes næsten, det lyder som gløgg!