Søg i 1200 opslag:

07/12/2020

Skovbrand og brus uden alkohol

Du har måske set og læst om de voldsomme skovbrande i Californien i år, som bl.a. har hærget mange af de berømte vinmarker i Sonoma og Napa. Bl.a. er flere ejendomme i det nordlige Napa brændt ned -og flammerne var også tæt på Beringer's historiske "Rhine House", et mindesmærke i St. Helena (byen blev evakueret). Se også foto! 

      Og så er vi slet ikke startet på sæsonen for skovbrande endnu. Det er normalt om vinteren, typisk i januar-marts, hvor der i år var 20.000 store og mindre brande! 

Indtil da kan du glæde dig over Beringer's Zinfandel, som vel ikke er mindeværdig, men dog drikbar! Men prøv at sammenligne den med f.eks. Fakta's Indomita eller Rema1000's Carolina. Begge vine er billigere end Beringer. Men langt bedre.... 

Til sidst kan du læse om Portvin fra år 2000 og om alkoholfrit brus fra Codorniu... 

Bedste KØB: Indominta, rød/hvidCarolina Reserva rød/hvid, Cava Codorniu (brut) 
Bedste VIN: Kopke 2000 Colheita Port

Beringer "Classic" California, rød, hvid... 50,-

California, **** (4/5), Netto, indtil fredag 10. december (rosé dog kun 2*). Rigtig mange vil elske den  røde zinfandel, som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Fås også som lyserød zinfandel, en børnevin, der er forbudt for børn

      Jeg elsker vingården, som er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over ThereBeringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Beringers historiske Rhine house. 

    Flammerne var tæt på dette historiske mindesmærke, da de snart årlige skovbrande betød total evakuering af St Helena i flere omgange i løbet af efteråret -den sidste skovbrand (hidtil) var i november og var igen tæt på byen. Og mange flere ventes i januar. 

    Beringers Classic og Founder's Estate kommer dog ikke fra Napa omkring huset, men er blot "California", formentlig fra området omkring Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode). 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 40,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 11. december
Jeg bliver aldrig vild med vine som disse, men de smager godt, hvis prisen er vigtig. Kvaliteten er nok 5* værd, men den var på tilbud i Føtex til 199 for 6 (= 33,16 kr/fl), så vi må nøjes med 4 pæne *. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er ikke bedre  -på druen chardonnay eller sauvignon, hvor ejer Accolade er gået til yderligheder for i varmt klima at levere en frisk vin. Mere græs end frugt. Tappet i England.  
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -1800 hektar i én mark, 3 gange arealet af hele Pomerol! Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt (højt) udbytte. Der har været kritik af kunstvandingen, da jorden bliver mere salt, når en del af vandet fordamper i varmen under kunstvandingen. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Indominta, rød eller hvid... 45,-

Frit valg, cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc mv, Gran Reserva, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 9. december 

Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. Den røde pinot og den hvide sauvignon kommer fra kølige Casablanca nær Stillehavet -godt klima til disse to druer! Ikke smagt pinot de sidste par år, men husker den som ret lys, med god bærduft og lidt tør, kort smag -nok bedre efter et år eller to. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag.  

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lagerkapacitet til 36 millioner flasker, som også ses (noget dyrere) i Irma. Huset er ganske nyt (2006) og ejes af giganten Bethia.

Marques de Silvo, Rioja... 50,-

***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 9. december. En ung, meget frisk og frugtig Rioja uden eg -og uanset hvad der står i bøgerne er det over halvdelen af al Rioja, der aldrig ser et egefad! Vinen er tappet på selve vingården, som jeg dog ikke kender. Måske er vinen et brand fra et af de større huse i Rioja Oriental, den varme, sydlige del af Rioja. 

      Til samme pris flere andre gode vine, bl.a. en 100% grenache fra Sydfrankrig, desværre ikke smagt.   

Carolina, Reserva, rød/hvid, 5 typer... 45,- 

Bedste KØB +***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 12. december
Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay. 
En af de gode fra Santa Carolina, et meget stort, men ganske godt, privat vinhus. Reserva betyder præcis det, huset ønsker -og her er det vin af bedre druer fra gode områder, som er lagret i eg, typisk 6 måneder. 
Flere af de røde kommer fra Colchagua -et af de bedste "varme" områder, hvor carmenère (en specialitet fra Huset) modner fint. Pinot Noir kommer fra det kølige Leyda. Har ikke smagt dem alle, men jeg er imponeret -især til prisen!  

Villa Borghetti, Bardolino Classico... 35,- 

***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 12. december. Den lette Bardolino fra Garda søen er frugtig og ren -modsat rød Puglia "lapasso" (gab) og hvid pinot grigio (uskadelig), som fås til samme meget rimelige pris. Det lover også godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 
     Rema1000 tilbyder også Silverboom, diverse vine fra Sydafrka, der formentlig er identisk er med Avenhoorn, som du kan finde i Aldi (og sikkert andre mærker, alle tappet i brøndby af Taster Wine). Smagt 3 gange (for meget). 

Kopke 2000 Colheita Port... 199,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Rema1000Med 20 år bag sig er denne vin en rigtig "meditationsvin", som man nyder kælderkold for sig selv -måske med lidt nødder eller endog chokoladekage til! Smuk farve, intens bouquet med både læder og tørrede frugter, flot lang smag. Excellent køb, ikke så fin som Maynard, men de ekstra år giver lidt ekstra!
      Kopke stammer tilbage til 1638 og anses af mange for det ældste Portvinsfirma af alle -men bortset fra det er Kopke et moderne firma, som ejes af den spanske bank, Sogevinus, som også ejer en masse firmaer med ofte samme adresse, bl.a. Feist, Hutcheson, Burmester og andre. Import: Viniportugal.

Cava Codorniu "Clasico", frit valg... 49,-

Bedste KØB +***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10. december 
Bestemt ingen stor cava, men til prisen får du meget brus -og den tørre brut vil ikke skuffe som velkomstglas til en reception eller sammen en nytårsraket først i det nye år! Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. 
      Seco er akceptabel, men semi-seco er IKKE halvtør, men temmelig sød og uegnet til næsten alt andet end kransekage. 
    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument.  

Codorniu "Zero", alcohol-free... 49,-

*** (3/5), Bilka (partivare)
Må ikke kaldes cava, da den kun holder 0,5% alkohol, og i duft og smag kan den ikke matche den "rigtige" herover. Men slet ikke tosset, hvis du vil undvære alkoholen (kun smagt én gang): 
      OK brus, men lidt for store bobler (den er lavet med tilsat kulsyre, mener jeg). Pæn aroma af tropisk frugt og lidt citrus; smagen er på den sødlige side, med frugt, men fader ret hurtigt -og så kommer sødmen, som dog er behersket. Som Soberito skrev (aug.19) om vinen: "Certainly a nice alternative to an alcoholic Cava. If you want to celebrate alcohol-free, you won’t miss much of the fun with this Cava."
      Basis er hvidvin, som ved destillation ved lav temperatur i vakuum. Det betyder, at så meget af vinens duft og karakter bevares. Boblerne kan næsten kun tilføres ved tilsætning af kulsyre, og samtidig må der flere sulfitter i vinen, som dog stadig skal nydes senest et år efter tapning (så se efter L-nummeret på flasken).