Søg i 1200 opslag:

06/12/2020

Årets Julevin, del 1: Føtex og Bilka

Årets julevin i Føtex og Bilka har Salling hentet hos Philipson: En 7 år gammel Cotes du Rhone fra Vidal-Fleury, et undermærke til Guigal. Vinen er slet ikke ringe, men når den udsættes for det søde og det sure i juleanden, er den lige så død som anden!

Så er både Vanità fra Sicilien og Altos de Tamaron fra Spanien både bedre og billigere! Den røde Faustino I fra Rioja er trods sin alder -11 år- bedre til anden end Rhonen og kan konkurrere med Gemma's gode unge enkeltmarks-barbera. 

Føtex og Bilka leverer vinene i denne klumme. Der er ikke meget nyt, desværre. Men det viser igen, at Salling-gruppen stadig er stærke til vine fra Italien, med både Vanitá og Gemma. 

Bedste KØB i JULEVIN: Altos Tamaron Ribera del DueroWolf Blass "Silver Label" rød, Vanitá nero d'avola (+ hvid pecorino), MontGras "Amaral" (begge hvide), Finca la Chamiza (røde), Gemma Langhe arneis + rød barbera, Singleton, Dufftown 12 år Malt Whisky

Bedste JULEVIN:  Faustino I Rioja Gran Reserva

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 49,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex gælder resten af 2020

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

MontGras "Amaral" hvid... 49,- 

Chile, Bedste KØB ***** (5/5), Føtexgælder resten af 2020
Hvid Amaral: chardonnay eller sauvignon fra Leyda. Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 
      Du kan til samme pris få Helfrich Alsace riesling samt Ruffino og Masi Modello (begge både rød og hvid), men foretrækker Amaral. 

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, gælder resten af 2020. Ribera del Duero har et af Spaniens fineste navne og er derfor i reglen dyrere end naboerne Toro og Rueda -ofte med rette. 
      Denne vin har en flot frugt og rund kraft, der sikrer 5 solide stjerner. Dens ungdom gør den meget egnet til en juleaften på budget. 
      Felix Solis er et af Spaniens 2 største vinhuse,  grundlagt 1952 i Valdepeñas. Det mest kendte mærke er Viña Albali. Men i 2002 grundlagde huset Pagos del Rey, som skulle være bedre vine -men stadig til lav pris- i mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      Føtex tilbyder også andre gamle kendinge, sydafrikanske Kumala Reserve (39, 5* + Bedste KØB), Montgras Reserva fra Chile (39, 5*), begge i flere varianter samt Francois Martenot fra Sydfrankrig (39, 4*). 

Wolf Blass "Silver Label", rød eller hvid... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex gælder resten af 2020

rød shiraz-cabernet-malbec, hvid chardonnay. Denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. 
Vinene kommer fra køligere områder nær Adelaide: Den røde er fra McLaren Vale og Langhorne Creek, mens den hvide chardonnay  er fra de højt liggende skråninger i fra Eden Valley og Adelaide Hills. 
Et par takker over Eaglehawk og Red Label, men mindre flot end den kostbare Brown Label. Men kald den bare et barnebarn af den store Black Label! 

      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Han grundlagde sit firma i 1966. 
Jeg har mødt ham et par gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!  
      I 1990erne solgte han huset til Mildura, der siden blev solgt til Foster's. I dag hedder huset Treasury Wine Estates. Huset laver i dag ca. 60 millioner fl/år, det meste dog ret ligegyldige vine som Eaglehawk. 

      Føtex og Bilka tilbyder også Alamos fra Argentina (rød/hvid, 59, 4*) og Vidal-Fleury 2013 rød Rhone (59, 4*, for gammel til julevin, men stadig ok).  

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 89,-

2009,  Bedste KØB + VIN + ***** (5/5)Føtex, gælder resten af 2020

Vinen har ofte på tilbud, men altid værd at smage -dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, der fås til denne pris! Vinen koster faktisk 18€ i Spanien -135 kr- 
      Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men også på"Propriedad", -vingården- i Oyon i Alavesa nær Logroño. Vingården er stor, 650 hektar, så Faustino er en stor vingård, som dog stadig kontrolleres af familien. Campillo er fra samme hus, mens Faustino Rivero Ulecia er en anden familie, som ikke har samme kvalitet (ses bl.a. i Nemlig.com). 
      Cadis Amarone (5*, 89) er en letbenet, men frugtig amarone fra stort kooperativ i naboen Soave, mens Chablis "Calvet" (89, 3*) er et velkendt navn, jeg hellere vil købe i Meny (99, 5*). Begge tilbud gælder resten af 2020. 

Offley Colheita Port... 109,-

set i 2001, Bedste KØB  + ***** (5/5), Bilka og Føtex (partivare). Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, men jeg har set den i 2001 -næsten 20 årig tawny til 109! Både 2000 og 01 var  glimrende...! 
      Offley er del af Sogrape-gruppen lige som Sandeman, men Offley har til alt held en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester (hvis jagthytte i bjergene over Pinhao er blevet til pousada hotel). Vinene er gode standardvine uden større dikkedarer, men deres gamle vine er faktisk ok, inkl. Vintage Boa Vista, som ofte er godt køb. 

Storesøster Bilka har bedre argentiner + god Barolo-kopi

Nederburg "Winemaster's", rød/hvid... 45,-

rød shiraz, hvid sauvignon
***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10. december 
Lidt dyrere end basisvinen 1791, men merprisen værd! Kun smagt cabernet og shiraz samt hvid sauvignon. Vinene kommer fra gode områder i Western Cape, bl.a. Paarl ("Perle") og Cape Region. 
      Rød cabernet med rig frugt og krydderi, afrundet og pænt lang, shiraz med bærfrugt og god kraft, hvidvin med sprød friskhed og god, ren aroma. Superkøb.

Bilka tilbyder også bl.a. australske Yellow Tail (39, 4*), ganske udmærket, men ikke særligt spændende rød og hvid.  

Finca la Chamiza "Polo Profesional", frit valg... 49,- 

Bedste KØB***** (5/5), Bilka indtil torsdag 10. december 
De røde malbec og cabernet er meget flotte og har regelmæssigt fået omkring 90p/100 i guiderne. 
Masser af fylde, bær og frugt i en ramme med lidt eg og rund tannin -meget kommercielt og meget flot. Hvid og rosé er mindre kendte og ses f.eks. ikke på husets hjemmeside. 
      Polo er (også) en nationalsport i Argentina, som hurtigt tog den op efter at englænderne i 1890 havde opfundet denne hestesport. Argentina er hjemland for gauchos og hesteopdræt, ikke mindst i området syd for Mendoza, hvor denne vingård ligger. 
      Vingården har 150 hektar vin i 1142 meters højde men får også vin fra Luján de Cuyo halvvejs til Mendoza i nord. Huset har en af de få kvindelige vinmagere, Magdalena Viani (foto), som kom til kælderen i 2014 og overtog jobbet som vinmager i 2016. Hun gør det godt, synes jeg, især da vinstokkene på vingården er ganske unge.  

Arneis Langhe, Gemma... 69,-

Bedste VIN + ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil torsdag 10. december 
Gemma er en ny (1982) vingård i det konservative Barolo, skabt af Silvano Piacentini på penge tjent på billigvin som Veneto, ripasso osv. 26 hektar + køb af vin og druer. Deres Barolo er ikke i top, men også rimelig i pris, mens deres andre vine ofte er rigtig gode -som denne hvidvin på den sjældne hvide drue arneis. 
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 69,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10. december 
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini skråningen ved Monforte i selve Barolo. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag. Meget mere drikbar end Barolo, men uden samme dybde og længde i smagen. Men ret god julevin!  

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 129,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10. december. En ganske udmærket Chateauneuf med indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og pænt lang smag. Vinen er den dyreste af Bessac's pålidelige Rhone vine, men er i pris ganske rimelig for Châteauneuf. Vinen er slet ikke dobbelt så god som Plan de Dieu eller Rasteau fra samme firma, men "Neuf" er altid dyrere -derfor 5 små stjerner.

Masi Costasera Amarone Classico...  199,- 


**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10. december 
En typisk kraftig amarone i den blødere stil og et godt køb. 
Nydelig aroma med rig frugt, middel til stor fylde, afrundet og pænt lang -nydelig, men lidt trættende i længden. Costasera er den almindelige amarone fra huset. Vinen  blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.
      Engang var Masi vinene fra Valpolicella, men i dag er huset (som Torres ved Barcelona) vokset ud af sin region. Huset "opfandt" ripasso vinen, men i dag kommer  Campo Fiorin fra området Veronasom er et stort område, der strækker sig mof øst næsten til Venedig. Men Amarone er stadig lavet på tørrede druer fra den store ejendom i hjertet af Valpolicella (foto). 


Singleton, Dufftown 12 år Malt Whisky...  199,- 

Bedste KØB + ***** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10. december 
En 12 årig malt til 199 er altid godt køb snarere end superb, og denne er også nydelig snarere end superb -men den smager bare godt! Lagret 12 år i træfade brugt til Bourbon og Sherry, blød, rig og pænt lang smag -en god begyndermalt, som vi andre også kan lide! Dufftown eer et godt destilleri i Glenlivet-området.  

Bilka tilbyder til samme pris Talisker Isle of Skye Malt (199, 5*), Glenfiddich 12 år Malt (5*), Appleton Jamaica Rum Signature (4*). 
Desuden Johnie Walker Black Label 12 år Blended Whisky (169, 5*, altid lækker) samt Chivas Regal 12 år (149, 5* -men kun pga pris, i stilen uspændende).