Søg i 1200 opslag:

26/12/2020

Sig goddag til 2021 med Champagne-topkøb!

Der er altid brug for Champagne, mente Napoléon. Når du sejrer, fejrer du det med Champagne, når du har nederlag, har du brug for Champagne. Så vi kan vist alle fortjene at sige farvel til et slemt år som 2020 med det bedste brus: Champagne! 
      Og priserne er lavere i dag end i flere år. En ganske god Champagne kan fås for 99, mens du kan få en af de bedre til 199 og en af de rigtig gode til 229. Det kan næsten få en tilbudsjæger til at glemme 2020! 

Netto har det bedste køb i basis-Champagne for supermarkeder, mens du skal i Superbrugsen, Kvickly og Irma for at få den bedste Champagne til en rimelig pris. 

      Når en god Champagne er bedre end rivalerne fra Italien, Spanien, USA og andre, skyldes det klima. Der er simpelthen køligere omkring Paris ikke langt fra Atlanterhavet end omkring Verona, Barcelona eller San Francisco. Et koldt klima tvinger druerne til blive modne ved blot 10% alkohol. Når vinen har gæret færdig på flaske 1-4 år efter, har den fået et fint brus og 2% mere alkohol. Det giver fornemt brus, der er forbilledet for alle andre... 

Bedste KØB: Champagne Montaudon brut, Comte de Brismand, Laurent-Perrier "la cuvée"
Bedste VIN: Canard-Duchêne 2012 VintageJoseph Perrier Vintage 2008

Champagne Montaudon, brut... 99,- 

Bedste KØB + **** (5/5), Netto, indtil torsdag 31. december 

Vinen vil tiltale mange -ret let og tør, frisk, nydelig frugt, noget ung og kort, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den søde Demi er ikke smagt. Den får pæn ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard (88p/2019), mens en engelsk guide finder den et godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). I Danmark er prisen normalt 150-200 kr. 
      Montaudon har aldrig været en favorit, men jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M". I dag er vinen (pga amerikansk særtold, corona og andet) måske tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer! Firmaet blev grundlagt i 1891 og var ejet af familien Montaudon, som i 00erne solgte til Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims med ialt 2500 ha vin. 

Champagne Comte de Brismand, Brut... 99,-

Bedste KØB + ***** (5 af 5), Lidl, indtil 31.12., normalt 139. Smagt forrige år og fundet god. Smager som god crémant. Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC  (Heidsieck osv) lavet i Tours sur Marne. Den fik 5* i Politikens Champagnetest -men det var i 2018. 
 

Champagne Louis Laurent, Brut eller demi-sec... 129,-

**** (4/5), Irma, indtil torsdag 31.12Et andet undermærke, som aldrig har begejstret mig, men kan se, at den fik 4 glas af Politiken sidste år. Men grundlæggende en simpel mousserende vin, som hverken er værre eller bedre end en simpel crémant. Blot dyrere. Men fair pris for Champagne, så 4*. 

Champagne Béchet de Rochefontaine... 139,-


**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.12Ikke smagt, men jeg har smagt Chaudron fra samme stald, som sælges regelmæssigt til samme pris. Måske er vinen bedre i år, gr krisen, og jeg sniger mig op på 4*, fordi huset i år har fejret 200 år i samme families eje. Firmaet ligger i Verzenay (berømt Grand Cru), hvor huset ejer 16 hektar. Denne kommer dog fra indkøbte druer og/eller vine. 

Champagne Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 31.12. En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. 
Ej smagt: Rosé fås til samme pris (god pris for pink Champagne) og en sød Demisec. 

Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne og har rundet de 150 år. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard

      Du kan også købe en sabel, for Canard har ry for at være en Champagne, som man sabler, dvs. kapper toppen af med en sabel! Jeg foreslår dog, at du forener dig med et medlem af garderhusarerne! 

Canard-Duchêne, 2012 Vintage... 229,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.12. Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, indtil de særlige prestige-Champagner kom i 1950erne. Men ofte er Vintage lige så god -og et bedre køb! Formentlig den bedste af Canard vinene, men ikke helt klasse som Perrier Vintage. 

      Finere brus og mere aroma og længde end den almindelige brut. '12 er nu 8 år gammel og er flot allerede, men det haster ikke. 91p/WineEnthusiast og 5* i AOV med ordene: "Flot helstøbt vellavet vin og med godt, flot integreret syre (lime). Mineralsk afslutning og flot lang finish med kalket og saltet bid."

Champagne Canard-Duchêne "Charles VII"... 249,- 

Frit valg: Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Rosé, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.12. Søger du en fancy flaske, er Charles VII egnet. Engang en top-cuvee, og flot ser den ud. Men vinene skiller sig ikke ud. Jeg har med glæde drukket den fyldige "Noirs" på sort pinot lavet som hvidvin. Rigtig god.

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 199,-

 **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 31. 12.  Fås i brut (tør) og demi-sec (sødlig). En god Champagne, tæt på de kendte i kvalitet, selvom den kommer fra kooperativ. Måske ikke helt i klasse med f.eks. Coop's Canard-Duchêne og Joseph Perrier. Navnet "Mosaik" hentyder til den mosaik af vinmarker, der leverer vinen (1800 dyrkere med 2500 hektar vin!). I dag er huset ved at fusionere med rivalen Nicolas Feuillette, det næststørste 2. grads kooperativ. Nok bedre end, men ikke dobbelt så god som Montaudon herover, fra samme kælder. 

      Føtex tilbyder også Moët & Chandon (269, 3*), den mest solgte Champagne af alle og af samme grund udskældt. En god allrounder, slet ikke ringe, men for dyr (90p/Falstaff). 

      Bilka tilbyder Bollinger Special Cuvée (289, 5*, en flot Champagne, som er godt køb selv til den høje pris (bl.a. 16,5p/2o i Revue du Vin 2020 og 92p/WineSpectator i 2019). Huset har altid et stort ry, selvom produktionen er vokset meget de senere år. 

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,30

Brut/tør **** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma
En god Brut med indbydende aroma, ren og sprød, -afrundet af 7 g/l restsødme. 89p/Ekstrabladet, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."  Jeg foretrækker denne for den ekstremt tørre Brut Nature (279,30, 3*), uden dosage, som for mig mangler balance. Men har du købt den, så gem den 1-3 år. 

Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" ... 244,30,-

Brut, Bedste VIN + ***** (5/5),  Irma. 100% chardonnay (normal Champagne er 60-75 % pinot og 25-40% chardonnay). Let, frisk, en anelse tørrere. 5* af Ekstrabladet og 17p/20 af Oldenburg. .

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 244,30,-

**** (4/5), Irma, indtil torsdag 31.12. Meningerne er delte om denne lyserøde Champagne (hvor Champagnen er hvid, men bliver tilsat 12% rødvin efter 2. gæringen). Ekstrabladet og Oldenburg (18p/20) sætter den meget højt, men jeg var ikke helt så begejstret. God til lam, mener Oldenburg. 

Joseph Perrier Vintage 2008 Champagne... 279,-

Bedste VIN + ***** (5/5),  Irma, indtil torsdag 31.12. 

 Denne er efter 10 år er i sit livs form, selvom jeg kender én og anden, der mener, den vil blive bedre med yderligere 5-10 år på flaske. Jeg hører dog til dem, der kan lide vinen, mens den som denne stadig er livlig og forbavsende frisk efter 10 år på flaske! Excellent køb. Bl.a. 6* i SmagpåVin. 
      Måske er Cuvée Josephine Vintage 2008 bedre, men også meget dyrere (559,30, 4*), men foretrækker egentlig den normale vintage. Det er faktisk sjældent at prestige-Champagne er bedre end den normale vintage -undtagen måske Cristal, Dom Pérignon og et par andre. Og du skal ofte betale 300+ kr for en fancy flaske!
      Joseph Perrier er ikke i familie med den  perlende Perrier vand, og slægtskabet er usikkert 
med navnefællerne Laurent-Perrier og Perrier-Jouet. Joseph er ofte lige så god i en indbydende, let stil ikke ulig Pol Roger eller netop Perrier-Jouet.
Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I årrække var det ejet af storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, også ejer af Canard-Duchêne (som importeres af søsteren Coop) og et par firmaer i Bordeaux. Joseph Perrier sælges ofte som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Champagne Laurent-Perrier "la cuvée"... 199,-

Bedste KØB + ***** (4/5), Rema1000 indtil torsdag 31. december. En klassisk flot Champagne med overdådig aroma, god længde og fint brus -lidt mere vægt end letvægterne Joseph Perrier eller Mesnil, men med samme elegance.  "LP" er historisk et af de store mærker, men har siden 1980erne konstant hørt til de bedste af de store mærker, som faktisk kan rivalisere Bollinger og i en højere liga end Moët.  

      Rema1000 tilbyder også Champagne Monserrat, 129 -et mærke, jeg aldrig har hørt om. Men vil i den laveste prisklasse nok foretrække Montaudon (99 i Netto). 

Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs... 199,-

**** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 31. december. Meget let, elegant, med fint brus og nydelig længde. Kommer fra lille kooperativ i le Mesnil, som er Grand Cru 100% chardonnay, men ikke standard som de gode Grands Crus, men stadig godt køb. 85% fra 2015 + små mængder "réserve". Dosage 7,5 g/l -en god apéritif Champagne. Ikke smagt i nye år, men kan se, at topudgaven med årgang får 4* + 89p af Politiken.