Søg i 1200 opslag:

20/12/2020

Superb sød hvid til overraskende priser

To vine skiller sig ud denne klumme, hvor vi er en smuttur i 4 discount-kæder. Disse vine finder du normalt ikke sådanne steder: Eiswein og Beerenauslese! Og den ene er fra Niagara i Canada. Så kan jeg ikke blive gladere!

Jeg er ikke normalt en fan af de søde hvidvine, som let får mit kolesterol tal i kog. Men det gælder ikke de søde vine på riesling druen, der giver en masse syre til vinen. I Eiswein er syren endda koncentreret, og så er jeg solgt!  

     Dette opslag har også andre fine vine, bl.a. fra Duero floden. Den dyre Abadia Retuerta må ikke kaldes Ribera del Duero, men det må den billige fra samme Rema. Begge er flot vin!  


Bedste KØB: Beerenauslese Bechtheimer Pilgerpfad, Mucho Más rød/hvid, Chateauneuf du Pape 2018 "Cuvée Cristia"
Bedste VIN: Pillitteri Riesling Icewine, Abadia Retuerta especial

Beerenauslese, Bechtheimer Pilgerpfad... 45,-

2018 Silvaner, 375ml, Bedste KØB + ***** (5/5), Lidl (partivare). Beerenauslese høstes sent og  hvert bær (beere) vælges separat -i teorien (deraf navnet), men ikke i praksis, for det vil gøre prisen meget høj. Men vinen er stadig herlig, med overdådig rig aroma af stenfrugt og honning, meget sød, men med den fine syre fra silvaner-druen liggende nedenunder. Stor længde trods blot 8% alkohol. Vinen kommer fra de blide skråninger mellem Worms og Oppenheim. Prisen er i Tyskland knap €6 (kr 45), så denne pris er lav. 


Pillitteri Riesling Icewine... 149,-

2017 Canada, 375ml, Bedste VIN + ***** (5/5), Lidl (partivare)

En meget lækker riesling, hvor stor sødme er balanceret af smuk syre under overdådig aroma af tropiske frugter, lidt orangeskal, mango og fersken, smagen er meget fyldig, fed, men fast og dvælende lang. Flot alene, men også en god ledsager til ikke for søde desserter, især med frugt. 
      Eiswein, Icewine, laves næsten ikke længere i Europa. Engang blev de lavet jævnligt ved Mosel og Rhinen og stort set hvert år i Østrig ved Neusiedler søen. Men klimaforandringerne har gjort disse vine til fjerne minder. Druerne skal høstes og presses i kælderen ved ikke over -8 grader. Det betyder ekstremt lavt udbytte, da druesaften er frosset -og en svær gæring pga masser af syre og sukker.
      I dag kommer de fleste isvine fra området omkring det ellers meget turistede Niagara vandfald, hvor Inniskillin var pioner i 70erne. De lange, tørre somre og fugten fra Ontario søen og Niagara floden giver modne druer, som kan høstes, når den første frost kommer -og her er vintrene bidende kolde! Der laves også isvin på den amerikanske side af vandfaldet -og jeg har såmænd også smagt isvin fra Michigan og andre steder i USA. Typisk laves vinen på lokale druer som vidal, men riesling giver bedre isvin pga syren. God pris, for i Tyskland er prisen €20 (ca. 150). 

           Lidl sælger også et par andre søde vine, bl.a. Amour de Bordeaux 2017 Sauternes (55, 375ml, 4*), men jeg foretrækker beerenauslese og isvin... 

Mucho Más, rød eller hvid... 40,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil lørdag 26. december

Hvor Lidl og Rema1000 har benyttet julen til at præsentere anderledes vine, kører Netto og Fakta på med staldens gamle krikker. Men selvom dem gamle krikke har været brugt flittigt, kan de (stadig) meget mere -eller Mucho Más, som denne hedder (som minder til forveksling om "the Guv'nor" (hos Coop). 

       Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

Barolo, Gemma.... 89,-

***** (4/5), Netto, indtil lørdag 26. december. En nydelig kommerciel Barolo, middel farve, indbydende duft uden for meget tjære og kostald, ung, tannisk, men relativt blød for Barolo. Ikke en vin for tifosis, men en Barolo-hader som deres udsendte  kan relativt let drikke den. Årgang ikke oplyst, men mener at have set det fine år 2015. 
      Gemma ejes af Piacentini (fra giganten PWS, som bl.a. leverer le Arche og meget andet til Salling-gruppen). 

Foto viser Gemmas kælder i Barolo -den er ikke stor. Gemma ejer også blot 16 hektarer i Barolo (hvor  jorden er ekstremt dyr), heraf 11 med nebbiolo til Barolo. Dvs. egne marker kan maximalt lave 60.000 fl/år Barolo, så et stort hus som Gemma køber det meste af vinen udefra. Men en god lille Barolo -og superkøb til 89! 

Marques de Silvo, Rioja... 50,-

***** (5/5), Fakta (spotvin). En ung, meget frisk og frugtig Rioja uden eg -og uanset hvad der står i bøgerne er det over halvdelen af al Rioja, der aldrig ser et egefad! Vinen er tappet på selve vingården, som jeg dog ikke kender. Måske er vinen et brand fra et af de større huse i Rioja Oriental, den varme, sydlige del af Rioja. 

       Til samme pris flere andre gode vine, bl.a. en 100% grenache fra Sydfrankrig, desværre ikke smagt.   

Chateauneuf du Pape 2018 "Cuvée Cristia"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december. Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf. Denne vin er en "cuvée" og slet ikke derfra, men laves af vin købt fra andre vinbønder. Men slet ikke ringe, med afrundet fylde og god grenache-aroma. Et mellemvægter uden den store karakter, men ganske typisk for Chateauneuf og et fremragende køb for vin tappet i regionen. 

      Lidl sælger også en Chateauneuf du Pape 2019, som også er på den flotte graverede flaske. Flasken er køn, men garanterer ikke kvalitet -vinen er tappet i Beaujolais, ca. 250 km fra vinstokken! Men her er prisen 149 -så hellere Rema's Cristia.  

Nuestro, Ribera del Duero "Roble"... 65,- 

***** (5/5), Rema1000 (ikke tilbud). Ganske udmærket vingård i Fuentecésped ved Duero floden. Vinen har lagret i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. 

      Sjovt nok er denne vin Ribera del Duero, mens vinen herunder ikke er, selvom den koster mere end det dobbelte! Ribera del Duero's vine har ofte været dyre i Danmark, selvom kvaliteten bestemt ikke altid imponerer. Mange vingårde mente nok, at de kunne forlange en høj pris, fordi ikoner som Pingus og Vega Sicilia ligger i nabolaget. I dag er Ribera som Rioja også kommet ned i pris. 

Foto: Familien har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot. 

Abadia Retuerta, selección especial... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december
Jeg er ikke i tvivl om, at det er en temmelig god vin, som er et udmærket (om ikke enestående!) køb til 149. Men ligefrem verdens bedste, som Rema hævder? Én guide valgte den som verdens bedste -i 2005 (årgang 2001). Vinen er den billigste (!) fra vingården og får typisk 93p/100 i guiderne.
      Vingården ligger utroligt flot ved Duero floden og er baseret på kloster fra 1120, som er ombygget til luksushotel og spa. Intet er sparet, og ejeren har bankbogen i orden, den schweiziske medicingigant Novartis (tidl. Ciba-Geigy fra Lyngbyvejen), så nu ved vi, hvor vores medicintilskud går hen -og hvorfor denne vin er den billigste herfra!
De har 200 ha vin, og midt ned gennem markerne går kommunegrænsen. Derfor står der Sardon de Duero og ikke Ribera del Duero. Men vi er altså ikke mere end 5-10 km fra Vega Scicilia og Pingus! Den begavede Pascal Delbeck -fra Ausone i St.Émilion- giver råd om vinen, som laves af Ribera druer som tinto fino, cabernet og merlot osv.
Smagt i 2016 (ved ikke årgang i Rema) -meget dyb; intens aroma af sol/kirsebær, urter og underskov; meget kraftig, men afrundet og lang. Flot nu og de kommende 3-6 år. Vingården har andre -dyrere- vine, men denne er sjovest og næsten et superkøb!

Niepoort LBV 2015 Port... 149,-

***** (5/5), Rema1000, indtil onsdag 23. december

Det gode hus Niepoort har været solgt af Skjold Burne i en menneskealder, men nu synes den at have fået flere salgskanaler. Huset var godt i 70-80erne, men er i dag blandt de bedste under ledelse af den excentriske Dirk Niepoort. Huset var sammen med Krohn måske de bedste til gammel tawny, men i dag favner huset bredere (og laver også en masse bordvin som medlem af Douro Boys). 

Denne vin er dyr for LVB (Late Bottled Vintage), men har flot karakter, med lag på lag af rig frugt, god fylde og pæn længde med fast greb om tanninerne. En flot ledsager til ris à l'amande eller blot en god gammel ost. Men den er bestemt ikke dobbelt så god som f.eks. Offley til 79 (Føtex og Bilka)...