Søg i 1200 opslag:

09/12/2020

Julevinen er fra Australien i Meny

Australien er et godt bud på en god ledsager til juleanden. En ung, robust og kraftig vin med gode tanniner, der kan holde det søde og sure i skak. 

En anden kandidat fra Meny er Basconcillos fra Spanien -men om nogen af vinene vil være min topkandidat til juleanden, er jeg ikke sikker på. Der er ganske stor forskel på udvalget fra Meny til Meny, og jeg har aldrig fundet rigtig gode køb i Meny, desværre! Kæden importerer en del af sin vin, men det meste købes fra andre importører, hvad der undrer mig. 

Bedste KØB: Nugan Zinfandel, Langhorne Creek
Bedste VIN: Cockburn's 20 årig tawny Port

Nugan Zinfandel, Langhorne Creek... v.3: 66,67 kr/fl

3 fl. 200, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10. december
Slet ikke ringe som julevin! Jeg har aldrig været glad for Nugan's vine fra de hede, tørre vinstokke i Riverina langt fra havets blide briser. Men denne er bedre, for den kommer fra Langhorne Creek tæt på havet, hvor floden Murray løber ud i havet. Druen er primitivo, som legalt kan kaldes zinfandel. Meget dyb, kraftig, afrundet og pænt lang, med intens rig aroma. En meget kommerciel vin, men for mig tættere på California end de ofte lidt sødsuppe'agtige vine fra Puglia. 
      Nugan er et af de største, uafhængige vinhuse, som blev startet af en spansk immigrant i 1938. Huset levede af at dyrke frugt og først sin egen vin i 2000! Men siden er det gået stærkt. Næsten al vin købes ind udefra, så ordet "estate" betyder i reglen ikke vin fra egne vinmarker. Huset er kendt for vine, som eer gode til deres (ofte) lave pris. 

Penfold's Koonunga Hill rød/hvid... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10. december. Rød cabernet/shiraz i en fast, nogle vil sige stram stil med rig duft af urter og bær, som (i 2018) har godt af et år eller to), men egentlig særdeles egnet til julemaden. Nydes kælderkold. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer (men kun smagt én gang). Men en god pris (Bilka's tilbud er 2 fl. 180 = 90 kr/fl). 

      Koonunga er en bakke i Barossa, hvor Penfold's har sit hovedkontor, men druerne til mærket hentes i hele South Australia og nabostater. Vinen har været solgt siden 1976, men har nu fået en storebror, der hedder netop "Seventy-Six", som smager mere som den Koonunga, jeg solgte i 1980erne.  
      Penfold's er berømt for sin Grange shiraz, som efter nogle lidt triste år igen er en seriøs rival til titlen nr 1 i Australien (ikke mindst i pris, typisk 1500-2000). Penfold's er nok det mest kendte i Treasury gruppen, et af Verdens største vinhuse, som er nr 1 i Australien (Lindeman, Wolf Blass, Yellowglen, 19 Crimes mv), men også ejer mærker i bl.a. New Zealand (Matua mv), Californien (Beringer osv).  

Basconcillos "Finca del Altura" Ribera del Duero...  99,95

økologisk**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10. december. Spanien kan lidt mere! Viña Magna (anden vin fra samme hus) er i teorien lidt bedre og fås ofte til samme pris, men denne vin smager lige så godt! Druerne gror lidt højere (960-1000 meter oppe), og vinen får kun 6-8 måneder i små egefade. 

      Den unge frugt charmerer, så det er 4 STORE stjerner. Smagen er fyldig med masser af frugt og nydelig længde. Den er bedre til osso buco, selvom den ikke er italiensk, og rigtig god til den klassiske julemad gr styrken (15%) og dens friske tanniner. En ældre årgang fik 92p i Guía Peñin. 

      En rigtig god Ribera, som jeg først så på hylderne forrige år. Mærke fra Basconcillos, 40 ha vingård i bakkerne over Aranda i Duero-dalen. God vin og godt køb. 

Macon Villages "Lugny"...  69,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10. december

Klassisk chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. 
Bourgogne er måske bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men der laves et utal af vine, så langt det meste i syd -Mâcon- eller i nord -Chablis. Cave de Lugny er måske den største leverandør af hvid Mâcon med 1250 hektar plantet og et årligt salg omkring 6 millioner fl. Men vinene er enkle og simple på den gode måde. Meny sælger også deres crémant, som også er god. 

Meny tilbyder også den gode Dr L Riesling Mosel (2 fl. 125, 4*). 

Matua sauvignon blanc, Marlborough... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10. december. Matua (udtal som det står!) er et af de historiske huse i New Zealand, grundlagt i 1970erne af brødrene Spence. De købte et stykke land i Matua ved Auckland statens varmeste og største by (50% af New Zealands befolkning) -men så langt fra Marlborough som tænkes kan. I 1974 lavede New Zealand's første hvide sauvignon, sølle 300 flasker hvid sauvignon. Ældre er NewZealand ikke som moderne vinland! I dag er 60% af al vin fra New Zealand lavet på denne drue! 
      Matua er i dag del af Treasury (se herover) og langt det meste vin laves i køligere områder end Matua -ikke mindst sauvignon fra Marlborough. En udmærket vin, som er godt køb, men for mig måske en anelse kommerciel og fersk. Men den vil glæde mange! 

Cockburn's 20 årig tawny Port... 179,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10. december. En god pris på en 20-årig, nydelig duft og smag med nødder og figner, ikke så sød som nogle, men heller ikke så lang som andre. 
       Cockburn er et af de klassiske "engelske" Portvinshuse, som måske ikke er så anset for sin vintage som Graham eller Taylor, men stadig har et fint navn. Cockburn (grov udtale: "Kouwbørn") var en engelsk soldat, som kæmpede under Wellington i Napoleonskrigene på den iberiske halvø og siden vendte tilbage til Portugal, hvor han grundlagde huset i 1815. Den sidste Cockburn solgte huset til Harvey's i Bristol i 1962. Siden fulgte en urolig periode, hvor Cockurn's skiftede fra Allied-Domecq over Pernod-Ricard til Jim Beam, før det for knap 10 år siden blev overtaget af ærkerivalen Symington (dem med Dow's, Graham, Smith Woodhouse osv).  
      Meny tilbyder også Cockburn's Special Reserve (69,95, 5*), en 5-årig ruby af god kvalitet, som er husets bestseller. En simpel Vintage Character i stil uden at have dybden eller duften, men pæn og nydelig, kommerciel og et godt køb.