Søg i 1200 opslag:

10/12/2020

40% på fransk vin i Bilka...

2-3 gange om året tilbyder Bilka 40% på enten fransk vin* eller italiensk vin. Sjovt nok aldrig spansk eller australsk vin, men jeg lever med det. Og nu og indtil søndag skal jeg en tur i Bilka og købe lidt ind. 
Bilka HAR gode vine -især italiensk og oversøisk, men også en del fransk- selvom udvalget ikke er så spændende som det var engang... 

Men det gælder også Føtex, som har nogle flotte tilbud -se længere nede- men det er stort set samme tilbud -blot et par uger senere- som i Bilka. 

Bedste KØB: Vieux-Gadet 2018 Médoc, Lirac Auguste BessacCh. du Mercey Hautes Côtes de Beaune, Liversan Haut-Médoc, Faustino V, Rioja Reserva, Nederburg "Winemaster's", rød/hvidTrapiche "Pure" malbec, 

Bilka har andre gode tilbud, som gælder indtil torsdag, bl.a. den gode Baron de Ley Reserva samt Chianti Classico "il Grigio" Rieserva, som jeg kommer ind på om et par dage.  *: 40% på normal-, ikke tilbudspris, tilbud gælder ikke Champagne 



Lirac, Auguste Bessac... 53,40

Før rabat: 89, 2017/18, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december. 

En klassisk Rhône fra et af de områder, du kan kalde "Crus", fordi de har deres egen appellation -der står ikke Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. Lirac har aldrig fået samme ry som Châteauneuf du Pape på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk friskhed og tørhed, som kan overraske. Vinen er temmelig god til julemaden med sin rå kraft -men måske endda bedre om et par år. 
     Auguste Bessac er del af Caves de Papes og leverer ganske udmærket vin i en indbydende moderne stil. De er ofte på tilbud. Lirac (208 med guldmedalje) og Plan de Dieu er nok de bedste køb, begge til 53,40  -men prøv også Rasteau og Vacqueyras. Se vinene her!

Ch. Vieux-Gadet 2018 , Médoc... 53,40

Før rabat: 89Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december. 
Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 er en stor årgang -lige en tak over 2015 og '16! Og her et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 
      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Måske den bedste Bordeaux til julemaden i dag -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år.  
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Ch. Liversan, Haut-Médoc, Cru Bourgeois... 65,40

Før rabat: 1092013, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december. 
Bilka har det vist svært med klassisk Bordeaux, og denne vin er ikke den mest kommercielle, selvom den faktisk er god -og et fund til 65! 
      Liversan ligger ved bæk med navnet Lafite -og der er blot 3 km til Lafite-Rothschild, en vin til 2000-3000 kr.  Derfor er Liversan et fremragende køb. 

      En pæn klassisk Médoc med frugt og stil. Ikke en fadbamse, men afrundet, med positiv duft og god længde. Nok bedre om et par år. 90p/100 af Gilbert & Gaillard, men de er ofte gavmilde. Slottet ejes af Lapalu, som også ejer Patache d'Aux (Philipson, men generelt er Liversan bedre). Engang ejet af fyrst Polignac, ikke så tosset! 

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...71,40

2018, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december
Du får sjældent en drikkelig Bourgogne til 100, så her er en lille perle! 2018 er superb årgang, vinen er lavet med omhu -dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! Flot allerede nu. For mig meget bedre end Bilka's Bourgogne fra Louis Latour. Og tilmed er prisen 25 kr lavere! 

       Foto: Mercey er et flot slot og vingård i Rully syd for Beaune. Bl.a. ejes 18 hektar i den lunere del af Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

Gravieres de Marsac 2014, Margaux, ... 119,40

Før rabat 199Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december
2.vin fra Marsac Seguineau, et rigtigt godt slot i det nordlige Margaux, som leverer nogle af Bordeaux' bedste vine. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. 2014 er nok bedre om 2-3 år, men også set i 2013, som ikke er helt så god, men til gengæld mere moden. 
      Jeg foretrækker langt vine som Liversan og Marsac frem for Bilka's (tilmed dyrere) serie "Grand Vin de..." -f.eks. St.Émilion, St. Estèphe, Margaux osv, som ser flotte ud. Formentlig god vin, men du kan ikke se, hvem der har leveret vinen, så det er formentlig sekunda/tredie vine. 
Spiritus: 25% rabat er ikke nok... I Bilka betyder et tilbud i reglen 30-50+ % rabat, så 25% er virkelig ikke nok! Undtagen Sandeman's Jerez brandy reserva "Capa Negra", 97,46 efter rabat (5*, Bilka), som er absolut drikbar. Den er aldrig på tilbud. 

FØTEX går med Faustino



Faustino V, Rioja Reserva... 50,- 

2014/15, rød: Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17. december
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år vil kun gøre vinen bedre. 2015 er ikke smagt, men 2014 får 88-90p af gode kritikere som WineEnthusiast og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og de Faustino VII og IX, som ikke har fået eg. 
      Føtex tilbyder også hvid 2019, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde. 
       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde i 20. oktober 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 89,-

2009,  Bedste KØB + VIN + ***** (5/5)Føtex, gælder resten af 2020. Alle Faustino'erne har sure, gamle mænd på etiketten -Gran Reserva er portræt af Rembrandt! Dybere farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end amarone & co til samme pris. 92p/Atkin. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 39,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 17. december, normalt 79
Hverken det b(e)rusende brus eller rød eller hvid "Red Label" lever op til gamle Wolf Blass' næsten  MeToo-korrekte mål om at lave vin, der gør "stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Vinene er uskadelige basisvine, den røde shiraz-cabernet har afrundet, krydret fylde -men pæn frugt- og længde, den hvide chardonnay-semillon er tør, frisk og uskadelig. Mange vil sætte stor pris på begge. For mig er livet for kort til den mousserende pinot-chardonnay. 

Nederburg "Winemaster's", rød/hvid...  45,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17. december

Den høje, tunge flaske lover mere, end indholdet lever op til. Men stadig godt køb! Nederburg er et historisk hus, som er blevet en gigant. Vinene loves at komme fra bedre områder i Western Cape, bl.a. Paarl ("Perle") og Cape Region. Rød shiraz har indbydende bærfrugt og god kraft, middel længde, mere end ok, hvid sauvignon er mere fransk end Kiwi'agtig med intens aroma af sydfrugter og æble, ret let og frisk, men ikke helt klasse som den røde. 

Trapiche "Pure", frit valg... 45,- 

Bedste KØB + ***** (kun rød, 5/5), Føtex, indtil torsdag 17. december
Rød malbec, hvid sauvignon, rosé

"Pure" lagrer ikke i egefade, men er sjovt nok normalt dyrere end "oak", som har fået lidt eg. Men det er bedre vine, som kommer fra højere liggende skråninger i Mendoza.  
Den røde malbec er meget flot med åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra Frankrig eller New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er også 5* værd til 45 kr!

      Føtex tilbyder til samme pris også Barefoot (45, 4*, rød/hvid, slem rosé) fra Californien.