Søg i 1200 opslag:

12/12/2020

Italien og Spanien kan -i Bilka

Julemaden vil blive klædt pænt på af en Chianti som Il Grigio eller Nobile eller Spaniens Baron de Ley Reserva -også selvom de alle har ordet reserva på etiketten! 
Den bedste julevin forener det kraftige med lidt syre i smagen, der får det sødlige i den brune sovs til at glide bedre ned. Vinen skal have kraft og frugt. F.eks. vil et møde mellem juleanden og en lille sur Bordeaux aldrig blive himmelsk! De 3 reserva/riserva vine er derimod et stærkt team. Eneste problem er måske prisen, som er for lav...

Bilka tilbyder dog også andre topkøb i form af Masi's argentinske Passo Doble samt en naturvin fra god kælder -men tilbuddet gælder kun til søndag! Samt en 30 år gammel Port til lav pris. Og så en stærk snaps til at få det hele til at skabe et hul i maven, når den eer fyldt op af julemaden! 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 69,-

Chianti ClassicoBedste KØB + VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. december
For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb", som de skriver om 2016, der fik 93p/100 ($ 27 -170 kr + moms- er bedste køb i USA!). I to Bilkaer er årgangen2016, men '17 er også topår.  
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter (ofte også på tilbud i Føtex) og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 
      "A beautiful wine with an inky dark appearance and softly contoured aromas of ripe cherry and dried blackberry. There is plenty of spice, tar and sweet tobacco to smooth over that beautiful fruit intensity; this is the sort of Chianti Classico you'd open for a marinated ribeye on the grill. The wine is compact and tight in the mouth. With 260,000 bottles made, Il Grigio is one of Italy's ultimate value reds".  2015 fik 92+p af Parker og 3 glas i Gambero Rosso. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz

Vino Nobile Riserva, Vecchia Cantina... 59,- 

Montepulciano,  Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. december
Vino Nobile er en "super-Chianti", adskilt af en landevej fra nabo Brunello. Faktisk var "Den ædle Vin" indtil 1950erne også dyrere end Brunello! Nobile (inkl. Riserva) er bedste vin, Rosso Montepulciano er næstbedst, mens den 3. bedste vin sælges som Chianti. At få Nobile riserva (som skal lagre 2 år i eg) til 60 er interessant. Set i 2015, der er rigtig god. Kælderen er ved at få rigtig fine ratings, men er ikke i top. Vecchia Cantina er det lokale kooperativ med 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 
      Foto: byen Montepulciano syd for Siena eer absolut et besøg værd. 
Monica Larner fra Robert Parker giver 2011 88p. Vinen er meget bedre, end jeg husker, rund, kraftig, med intens aroma med god dybde og længde.Men giv den lidt luft. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.december. 
En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft -faktisk en rigtig god ledsager til juleanden. Mere lækker end aristokratisk, men superkøb til prisen. 85% Tempranillo + 10% af den unikke maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2016, men nyeste rating er 2015, der fik 92p/Spectator: "plush texture and ripe flavors, yet it remains graceful through the spicy finish. Plum, currant and fig notes are balanced by licorice and graphite elements, with well-integrated tannins and gentle acidity keeping this balanced. Drink now through 2025. 200,000 cases made". 
      Ley er stor bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 

Masi "Passo Doble", rød/hvid... v.6: 33,17 kr/fl

6 fl: 199Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. december
Ikke Ripasso eller "Paso Doble", men "Passo" Doble -en lille finte for at vise, at vinen er lavet på ripasso-metoden. Masi's opfindelse. Begge er Masi'agtigt nemme at drikke. Vinene kommer fra Masi's vingård i Uco syd for Mendoza. Læs mere her! 
      Den røde er lavet på malbec + bonarda, en af mange druer, som de talrige italienske indvandrere havde med til Argentina, Med en snert tørring giver det en fyldig, kirssebærduftende og behagelig vin uden de store dikkedarer, men dejlig at drikke! 
      Den hvide er lavet på den rigt aromatiske torrontès + den mere neutrale pinot grigio. Ret blød, men med indbydende aroma. Den har fået 5* i Politiken, men i anden årgang. 
      Bilka tilbyder Drostdy Hof til samme pris (5*, 6 fl: 199), gode vine, som mangler lidt friskhed og charme i forhold til Passo'en. 
      Desuden den gamle traver -Dr Pauly Riesling + Pinot Noir (39, 5* + bedste køb) -for gamle travere er ikke at foragte. Den nye pinot noir er også flot, men foretrækker stadig den tørre riesling. 

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 59,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. december
Fås også som hvid og rosé, men rød er stadig bedre. En rimelig pris på en kendt vin, som smager godt her og nu. Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også rigtig god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. december. Du kunne få den i efteråret til 50, så den ellers gode vin må nøjes med 4*. Den røde er lillebror til Villa Antinori
Bestemt ikke ringe -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. En lille Orvieto på den fine greco drue + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 
      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Cristina er et af Antonoris mærker.
      Bilka tilbyder også Gemma Barolo (99, 5*). Jeg holder meget af vingårdens barbera og arneis, men har ikke smagt Barolo, men andre giver den pæn ros. Fair pris for Barolo.

Naturvin uden svovl på druen syrah

Mouvement Perpetuel... 71,40

2018 Crozes Hermitage "uden Sulfitter", ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december. Før rabat 119. Købt som led i Bilkas 40% på fransk vin. 
Cave de Tain et rigtigt godt kooperativ. som også har det held at have det største areal i Crozes Hermitage. Druen er 100% syrah, og denne vin kommer fra særlige parceller i delvis økologisk drift. 
      Vinen er ikke tilsat sulfitter, dvs. såkaldt naturvin, en bevægelse, der startede i Frankrig for knap 20 år siden -og nu har bredt sig til den ganske verden. Sulfitterne tilsættes for at beskytte vinen mod luftens ilt -dvs. holdbarhed- så en sulfitfri vin skal ofte nydes ret hurtigt, inden ilten har ødelagt vinen -jeg har smagt nogle ret sjove naturvine gennem årene! 
      Vinene har ofte en særlig smag, der er noget vildt og anderledes i duften og en fast, tør eftersmag. Men denne er måske anderledes. En Morten giver netop 2018 4* med ordene: "Wow special, I feel like I'm struggling. In one hand wide open, I the other completely shout. Nose is sharp, fresh fruit, alcohol and big black peber. Mouth is dry, medium high tannins, pleasant acidity and a fast hint of sweet. Bouquet black peber, cherry, vanilla, green peber" (på Vivino). 
      Rødvin må tilsættes sulfitter op til 200 mg/l (hvidvin og rosé 300), men når vinen er tappet på vingården, kommer den næsten aldrig så højt op, typisk 60-80 mg/l, hvoraf halvdelen er fri, som fordamper i glasset.Så tåleer du ikke rosé er rødvin bedre end hvid, og naturvin eer allerbedst! (men der ER en smule sulfitter i vinen, som mosten danner under gæringen).   

30-årig Port og svensk snaps

Presidential colheita 1990 Port, i trækasse... 219,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. december. 
I reglen koster en 30 årig Port 300-500 kr, så en 30-årig med årgang -tilmed i trækasse- er meget interessant! 1990 smagte jeg for nogle år siden, en rigtig god Port med rig bouquet, ret sød, men lang. Mærket er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris. Bilka kalder det let overdrevet et top-3-hus. Mere kendt for mærket Dalva, som i reglen er samme vin -og den koster 399 andetsteds i Danmark.

O.P.Anderson Original aquavit... 79,-

pris med BilkaPlusBilka, indtil torsdag 17. december. 
Original eller Klar, økologisk, 40%. Du skal åbenbart købe snaps op til jul, her er prisen lavest -og det gør jeg gerne, selvom jeg har 4-5 forskellige allerede! "Prima" (ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik hhv. 92 og 91p/100 -dvs. lige under vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, men er ellers enig med ham i. at den let mere aromatiske Original er marginalt bedre end Klar.