Søg i 1200 opslag:

17/12/2020

Irma's vin er god til juleanden

Nu er Danmark lukket ned igen, og mens jeg skriver dette, ved jeg knap nok, om jeg overhovedet kan komme i min lokale Irma eller Bilka for at købe julesteg -for slet ikke at nævne julevinen!


Irma har nogle ret fremragende bud på den perfekte julevin (forventet i dag). De har en billig, men ok amarone (tappet af vinbønderne selv, så den er næppe falsk) og en endnu sjovere luksusudgave af den fine Zorzal fra Spanien, næppe et topkøb, men herlig vin. 
      Og vi må ikke glemme superkøbet Don David fra Argentina eller Guigal's flotte 2016 Rhone. En anden vin til julemaden er Tosalet fra Priorat. 


Bedste VINSassella, Valtellina Superiore, Sassarello, Campo ai Lecci, Viña Zorzal "Malayeto", Côte Rôtie 2016, Guigal


Hertil kommer Irma's andre julevine, bl.a. Fourcas-Dupré 2014 (99, 5* + bedste vin) og Mazzei "Ser Lapo" Chianti Classico (99, 5* + bedste vin) -se tidl. opslag. 

Amarone "Valpantena", Valpolicella... 89,-

2015, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23.december, norm: 199

Et flot glas til 89, selvom den er ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til venstre for Classico på kortet!), som kan levere rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, slet ikke ulig egnens andet store hus, Bertani
      Fra samme kælder også Falasco 2017 amarone (119 med coop-app, 5*). Svært at se forskel på denne amarone og 2015 herover. Formentlig samme vin med anden etiket (og ældre årgang). Så køb den billige! 

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 54,83

6 fl: 329, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23.december -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Generelt laves fine vine her -men hvorfor ikke ofre 35 kr mere og få en rigtig Amarone fra samme kælder?

Finca la Solana, Monastréll Jumilla... kr/fl v. 6:... 36,67

6 fl: 220, Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 23.december

 Luzón er en stor moderne 
vingård i Jumilla ved Alicante. En god allrounder, der nydes inden for et par år, en vin med fuldfed kraft og blid smag samt en duft af modne bær. Excellent køb. 
      Til samme pris Ära grüner veltliner fra Østrig (3-4*).  En noget simpel udgave af druen, formentlig gr tapning i Tyskland.

Sassarello, Campo ai Lecci Toscana... 2 fl: 139,- 

Bedste VIN,  2012, = 69,50 kr/fl, ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 23.december, normalt 129,95En ret flot vin, dog ikke smagt i ny årgang, men jeg vover alligevel 5*Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, hvor den lokale drue brunello er blandet med 50% cabernet. Som traditionen byder, er vinen lagret et års tid i små egefade. Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 8 år. Men nok for moden til julemaden. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 2 fl. 159,-

2017, ***** (5/5),  Irma, indtil onsdag 23.december
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommerciel vin, men rigtig god. 
Vinen laves af lokalt kooperativ med råd fra Hammeken, det største danskejede vinhus uden for Danmark med salg omkring 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Losada "mencia", Bierzo ... 2 fl: 159,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 23.december
2017. Druen mencia er en  af de nye stjerner i Spanien med en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 2017 skal nydes nu, inden den mister frugten. 5* i Politiken mv. Druen trives i Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). 

Viña Zorzal "Malayeto", garnacha... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23.december

Storebror til den almindelige Zorzal. Begge laves i Navarra ved siden af Rioja, men i reglen bruges druen garnacha (grenache i Chateauneuf) og ikke tempranillo. Vinene er mere saftige, krydrede og bløde -og noget lysere i farven. Mere frugt (brombær, peber) end kraft, god længde og bløde tanniner -ret flot julevin, hvis du vil have noget ekstra! 
     Zorzal laves også på franske metoder, når de er bedst, dvs. med druens egen gær, åben gæring og lagring i små egefade osv. Denne vin kommer fra 2,39 hektar mark med 35-årige garnacha. Udbytte på 35-40 hl/ha giver ca. 12.000 flasker årligt. Parker giver 2016 94p/100. Irma har formentlig 2018, som ikke er rated. 

Sassella, Valtellina Superiore... 2 fl: 149,-

Triacca, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23. december  

En blidere udgave af Barolo fra den nordlige udpost Valtellina. Druen er samme nebbiolo, men vinene smager slet ikke som Barolo. Området er delt i 5-6 Cru'er, som sammenlagt leverer blot 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). Vinen kommer fra vinmark med det lovende navn "Paradiso".       Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasser med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag, markant blødere end Barolo. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den egentlig rigtig spændende. 2016 fik 91p/Spectator. 
      FotoValtellina ligger på stejle vinterrasser nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk).  Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube

Don David, Calchaqui, Argentina, frit valg, 2 fl: 99,- 

Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 

Bedste køb + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 23. december 

Disse vine er anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 
      Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får. 
      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 
Don David er gode vine til særdeles rimelig pris. 
Torrontès -på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen, mens 
de to røde har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af mange kendere. 

Guigal, Cotes du Rhone... kr/fl v. 6:... 66,50

6 fl. 399, 2016, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23.december

88p/Spectator, 91p/Parker, 90p/Vinous, 4* i SmagpåVin, 14,5p/20 i Revue du Vin.  
      En flot, typisk Rhône med intens frugt (brombær, krydderi), middel til stor fylde og silkebløde tanniner -faktisk tæt på perfekt julevin. Lige dele syrah og grenache/mourvedre med lidt tid i egefade. Perfekt nu, men i topår som 2016 formentlig bedre endnu om 1-2 år. 
      Et meget bedre køb end "lillebror" Vidal-Fleury, "årets julevin" i Føtex og Bilka (60,-,4*/5). Årgangen er ikke så god (2013), vinen god, men lovlig moden til julemaden.  
      Jeg ville elske at nedgøre Guigal, for hvem kan have sympati for et så syndigt rigt hus som Guigal? Huset ejer (modsat Chapoutier) ikke vinmarker i Rhone (endnu), så alle 4-5 millioner flasker købes ind udefra. Men vinen er rigtig god -om end nok ikke bedre end Crus som Rasteau, Plan de Dieu og Lirac, du køber til omtrent samme pris i Føtex og Brugsen.

Côte Rôtie 2016, Guigal... 279,-

Bedste VIN, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 23.december, 91p/Parker.

Vinen er sjælden og ofte fremragende -og den har været solgt til over 500 kr, så de 5* er ok. Guigal er nr ét i Côte Rôtie. Parker skriver: " a classic, typical of the appellation. It's wiry and lithe, fresh and vibrant, with intriguing herbal-floral nuances and tart red fruit flavors. Medium to full-bodied, it's silky and charming already, with the ability to drink well for up to a decade" -Joe Czerwinski
      Vinen kommer ikke fra Guigal's eget domæne (disse sælges som Ch. d'Ampuis), men fra indkøbte druer (Guigal leverer knap halvdelen af al Côte Rôtie!).

Pascal Combeau X.O. Cognac (10 år)... 229,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 23.december, normalt 375

En flot Cognac til en meget rimelig pris. Positiv bouquet med let madeira-præg. En XO skal lagre midnst 5 år, men på denne står der 10 år som alder, ret unikt. 
Pascal Combeau er grundlagt i 1838 og blev et ret kendt hus. Siden blev firmaet del af Gautier, og begge ejes i dag af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Apry, Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose).