Søg i 1200 opslag:

01/12/2020

Herlig Portvinskopi og flot barbera og chardonnay

Danskere elsker Portvin, og det forstår jeg godt. Men du bør prøve Spier's herlige Cape Vintage, som er en slags "Vintage Port Light" -på den gode måde, forstås! Det bedste fra sød vintage og rødvin -den smager så godt, at det er svært at tro, at den holder 20% alkohol! 

Coop's Kvickly og Superbrugsen tilbyder også den gode barbera fra Fontanafredda og den lige så gode chardonnay foruden flot Rhône... 

Bedste KØB: Fontanafredda barbera/chardonnay, Oberon Visan, Rhône VillagesS de Segur 2016 Haut-MédocSpier 2016 Cape VintageQuinta de Pego Late Bottled Vintage
Bedste VIN: Villa Annaberta AmaroneSpier 2016 Cape VintageGran Cruz 2016 Vintage Port

Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 45,- 

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december

Jeg holder meget af den røde barbera fra Alba, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator, '18 er formentlig lige så god. En rigtig god vin til vintermad som f.eks. gullasch eller pasta. 

Hvid chardonnay (Langhe DOP) er også mere "Kold Klima" stil end normalt -her kommer den fra Barolo-regionen. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende og superkøb. 

      I Danmark blev Fontanafredda solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu tæt på 20 år at have været importeret af Coop.

      Fontanafredda leverer også Barolo Santa Vittoria 2016 (99, 4*), ej smagt, lav pris for Barolo, ikke ringe, men ikke så god som normal Fontanafredda, 4* i Ekstrabladet. Har dog mere tillid til denne vin end til Barbaresco Riserva "Villaurora" (6 fl: 499) -meget lav pris for vin fra dette område. Men hvis vinen som oplyst har fået 36 måneder i eg, er jeg tvivlende. Og 6 flasker er meget! 


Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23. december 
Visan ligger i den nordlige del af Syd-Rhône -nærmere Montélimar end Avignon- og klimaet eer lidt køligere end i f.eks. Vacqueyras længere mod syd. 
      Henrik Steen Andersen gav den 5 glas i Politiken (dec.2019) med ordene: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil, og det er lige vinen til fed julemad."
      Til samme pris også Mouton-Cadet, Bordeaux (5*, 59). Her foretrækker jeg: 


S de Segur, Haut-Médoc... v.6: 49,83 kr/fl

2016, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december, 6 fl: 299

Se youtube fra Kim i Coop om vinen. Ej smagt, ej på Coop web, og p.t. kun set i Supeerbrugsen ikke i Kvickly. Årgangen giver den 5*. Formentlig overskudsvin uden meget eg fra Ségur, og det lover godt, formentlig med god frugt i duft (solbær) og en frugtrig smag, som skjuler den syre, som næsten altid vil præge Bordeaux og sikrer holdbarhed.

      Foto: Ségur ligger i det sydlige Médoc ikke langt nord for selve byen Bordeaux og har navn efter markis de Ségur, en af de mest berømte slotsejere i regionen. Han skal have sagt, at han lavede sin vin på Lafite og Latour, men at hans hejrte tilhørte Calon-Ségur. Men han ejede også andre slotte, så måske tilhørte det yderste af en fingernegl dette lille slot! Men prøv én flaske, før du køber 6.

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 2 fl: 250,-

Bedste VIN, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. december 
Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. 

Spier 2016 Cape Vintage... 50,-

Bedste KØB + VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december, normalpris: 149
En ganske sjælden vin til utroligt lav pris, noget så sjældent som "en sydafrikansk Vintage Port"! Meget dyb, overdådig frugt med brombær, chokolade og lidt kirsebær. Sød og lækker, fyldig, men elegant og med tannin til at holde balancen -men slet ikke så aggressive tanniner som den ægte Vintage Port. Perfekt nu til ris à l'amande eller desserter med chokolade og frugt. Trods 20% alkohol slet ikke tung. Kan også gemmes nogle år.

      Indtil 1970erne leverede Sydafrika stort set brandy og Portvin og kun lidt bordvin. I dag skal du lede længe efter en Portvinstype -mens du i 70erne næppe fandt en Portvin som denne. Du finder den (som mange andre vine) ikke på Spiers egen web (som også fås på dansk!), så den er som andre vine lavet specielt til Danmark. 

Quinta de Pego Late Bottled Vintage.... 49,- 

2016 Port, 37,5 cl, Bedste KØB + ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december 
Glimrende sent tappet vintage, dvs. med intet eller kun lidt bundfald. Den nye 2016 er ikke smagt, men både 2013 og 14 var glimrende, med meget rig frugt og lækkert afrundet, kraftig smag med god balance mellem syre og sødme. Perfekt til ris à l'amande -og oste!- parat til at nyde nu. Og så er en halvflaske perfekt til et coronalt accepteret selskab -flasken rummer 8 (små) glas! 
      Pego (retteligt Pégo) er dansk-ejet, ejet af AMKA i Randers, som er storleverandør til især supeermarkeder, men også har Jysk Vin, der henvender sig til private. AMKa startede i 1978, da Anna-Marie Søndergaard begyndte at importere vin som hobby. Siden kom ægtefællen KArsten til -og firmaet fik navnet AMKA. I dag er det sammen med Hans Just Danmarks største familieejede vinfirma. 
      Vingården ligger lidt neden for Pinhao, hovedstaden i Oporto-området og er også et godt hotel. Vingården har 33 hektar ned mod Douro-floden. 

Gran Cruz 2016 Vintage Port... 119,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december. En ægte Vintage til lav pris -mørk, magtfuld, fuld af frugt (brombær osv), sød, men med tannin til at give lidt bid og struktur. 
      Vintage er husets bedste unge vin, som tappes ung efter 2 år med henblik på at lagre mange år (10+) på flaske. Mange drikker dog også vinen ung, hvor den er formidabel til f.eks. ris à l'amande, tærter med frugt osv. 
      Frankrig har investeret voldsomt i Portvin -men Frankrig er også Verdens største marked for Port! AXA ejer Noval, Vranken ejer Rozès. Frankrigs næststørste spiritushus la Martiniquaise (specialister i rom, bl.a. Martinique og Negrita) ejer Cruz, som er et af de største Portvinhuse med 10 millioner fl/år. Standardvinene er -ok- standard, og LBV imponerer heller ikke!

Barros 2006 Vintage Port ... 179,-

Quinta da Galeira, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly  indtil torsdag 3.december 

Som Pégo er Galeira en privat vingård, som også tilbyder overnatning, men denne ligger tæt på selve Pinhao (800 meter), dvs. du også kan finde gode restauranter og andet i gåafstand fra lejligheden. Pinhao er en rigtig hyggelig by, som også er havn for sejlture på Douro-floden, som er en oplevelse. 
      Vingården har gamle vinstokke, især den fine touriga nacional. En indbydende, kraftig Port i den blidere ende, allerede behagelig. Barros er del af Sogevinus gruppen, som også omfatter Calem, Burmester, Feuerheerd, Hutcheson og andre. Sammen med Cruz er denne 2006 de bedste Ports -og bedste køb. 
      God til oste og desserter, måske ris à l'amande eller tærter uden chokolade. 

Cálem 20 år tawny Port... 219,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.december
Fik 92p af Decanter, og det virker ok. Ikke smagt i mange år, men jeg husker den som rigtig god, med virkelig alder i bouquet og smag. 
      Superbrugsen/Kvickly tilbyder også Càlem 10 år (109, 4*). Du kan uden større problemer finde andre 10-årige til under 100, som ikke er ringere, f.eks. Pocas eller Burmester for slet ikke at nævne Barros Almeida (5*, 99), som sælges i samme kæde til 99! Desuden også Càlem Colheita 2008 (149, 3*). Slet ikke høje priser, men ikke så spændende som sidste år. Derfor kun 3-4*.