Søg i 1200 opslag:

07/07/2022

Sjælden hvid argentiner og god grøn portugiser!

Jeg har altid haft en svaghed for Portugals "grønne vin", Vinho Verde. Solouro er flot til prisen med ren aroma, let og sprød, med lige en antydning bobler til sidst -en af mange gode vine i Brugsen denne uge. 

Superbrugsen og Kvickly sælger den gode la Chasse Rhone (også hvid chardonnay viognier og syrah rosé) til blot 35 kr i denne uge. Bestemt ikke vine i klasse med Trivento Argentina eller Castelmaure Corbières, men rigtig godt køb.

      Og så er der også sjovt rødt brusbrachetto og en god pris på crémant fra Bourgogne Moillard, som er bedre end jeg husker den. Faktisk ikke så langt fra Champagne Canard-Duchene

Bedste KØB: Solouro Vinho Verde - Trivento Reserve rød/hvid - la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé - Marcadis 2019 Lalande de Pomerol - Crémant Moillard Bourgogne Brut+  rosé
Godt KØB: G.M. Aix en Provence rosé - Castelmaure Corbières - Vouvray "Michel Armand" - La Fleur-Peilhan Grand Cru St.Émilion - Amarone Terre del Verona - Brachetto "Suagna" Piemonte - Champagne Canard Duchene brut 

Solouro, Vinho Verde...  39,-

Portugal,  bedste KØB + *** (3/5), Kvickly og Mad.Coop, indtil torsdag 14.juli
Vinen bør nok have 4*, men den er ikke smagt, desværre! Formentlig en tør, let vin med lille brus, ren neutral frugt og sprød syre, som holdes i skak af ganske lille sødme (6,2 g/l). Druerne er lokale loureiro (60%) + trajadura og arinto. 
      Vinen kommer fra Campelo, som er specialist i netop vinho verde, som er nabo til spanske Galicien. Kun smagt andet mærke fra kælderen, som var mere end korrekt. 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 45,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli

Den røde Trivento er altid god, fyldig, rund, lidt kommerciel, men med frugt og pæn længde. Den får pænt ratings, i 2020 91p/Descorchados,. 
Hvid argentinsk køber jeg sjældent, bortset fra unik torrontès (f.eks. Don David torrontès i Irma). Men har smagt en del professionelt og hos venner. 

      Men Trivento's hvide malbec måtte jeg købe. Ret unikt en tør hvid på den sorte malbec drue. 2020 var en tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre, måske lidt kort, men nok bedre end chardonnay. 

      Hvid laves af sorte druer, hvor skallerne (der giver farven) fjernes før en lang og kølig (10 gr) gæring. 2920 fik 90o/Descorchados. 

      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Til samme pris fås Casillero del Diablo rød/hvid/rosé (45, 4*), nydelige Chile vine med vis krakter og stil. Foretrækker Trivento. 

la Chasse rød/hvid/rosé... 35,- 

Bedste KØB + *** (/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli
Vi er tæt på 4*, og den røde er et topkøb til 35, selvom den ikke er en mindeværdig Rhone, pæn frugt, rund fylde med lidt blød tannin. De lyse er landvine fra Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle har skruelåg, et plus i min vinbog! Og flasken er bestemt meget præsentabel på et bord. Og prisen er særdeles rimelig!
       Vinene kommer fra Gabriel Meffre i Gigondas, der har leveret vin til Irma og Coop siden 70erne, en flot rekord. De har også leveret GM herunder:  

G.M. Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.juli

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin.

Castelmaure, Corbières... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli

En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. 

      Kooperativet i Castelmaure (har netop holdt 100 års fødselsdag) leverer en god syntese af naboerne Fitou og Roussillon. En lille kælder´(60 medlemmer), men veludstyret.
      Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en god del af kælderens vine siden 1985. 
      Hans etiket er flottere end den, du ser i kælderen selv, hvis du kan finde den (og det er ikke let!). Byen har iøvrigt navn efter maurerne, som opholdt sig her i nogle år, indtil de første korstog drog dem tilbage til Spanien. 

Vouvray "Michel Armand".... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli
Lys, let og frugtig, fin lille sødme, balanceret af syre bagved. En herlig apéritif eller til salat. Tappet af Loire Proprietés, et kooperativ.
      Den mest kendte Loire, som gror omkring den lille by Vouvray ved Loire floden uden for Tours, godt halvanden times kørsel syd for Paris. Vinen laves af druen chenin blanc, som gror på kalkbakker over floden og mange af vinene laves i kældre hugget ud i kalken. 

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  39,-

Tyskland, Mosel Riesling*** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli
Prisen er lav, druen er riesling til hvid og pinot noir til rød, så jeg bør være mere positiv. Men det er ikke let! Den hvide er ok med ren frugt, let og med vis syre. Men lidt for sød (tvivler dog på  etikettens 45 g/l). 
      Den røde pinot noir er letløbende og hurtigt glemt, lidt hindbær, men ren i smagen. Lidt mut i næsen og jeg kan ikke helt fornemme blommer og kirsebær, men helt ok og ret tør (6 g/l). Godt køb. 
      Pink er ikke smagt,  men en ven har beskrevet den som tyggegummivin. Druen er dornfelder, en krydsning af to andre krydsninger skabt af drueforskeren Herold i Weinsberg. Druen modner lettere og giver en mørkere farve end de fleste i Tyskland og er (siden 1955) vokset til nr 2 rød efter pinot noir. 

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli
2018 var i top (5* i SmagpåVin), 2016 var god (90p/WineEnthusiast), og du bliver mere end tilfreds med den herlige 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne! 
      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade , som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på billig Cromwell whisky og JP Chenet -og retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (men JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2019godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14.juli
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Amarone "Terre di Verona"... 109,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14.juli
Den bør have 5* for prisen, men som amarone er den på det jævne -kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*.  Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, men mindre sød end mange.  

Ingen Tour de France uden brus!  

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut, rosé, kr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.juli
Moillard var i 00erne stadig et stolt 150-årigt familiehus med stort domæne. I dag er kun navnet tilbage, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab nu ejes af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, men vinene er stadig basis'agtige -men ok også lave i pris (når de er på tilbud!). Rosé smagt én gang -faktisk ok- mens AOV (dec.20) giver brut 6* med ordene: "Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en mediativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen." I dag er vinen en anden -årgang 2019. Men sikkert helt ok. 

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brusvin.... 59,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 14.juli 
En slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær, men ellers uden særlig karakter. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*.

Champagne Canard-Duchene, Brut ... 199,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 14.juli
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, mere frugtig end dyb, mere gedigen end et vidunder. Men bestemt værd at drikke til apéritif. Ej smagt: en sød demisec.

      Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne og har rundet de 150 år. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som siden overtog Joseph Perrier, som ligger hos lillesøster Irma. Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard