Søg i 1200 opslag:

14/07/2022

Sommervine fra Barolo-området

Til en lun aften foran grillen kan det historiske Fontanafredda levere næsten alle vine -en frisk chardonnay til en grillet asparges samt solid barbera til det grillede kød. Og så en boblende Moscato til desserten. 

Og alle vinene fås i Superbrugsen og Kvickly til en særdeles rimelig pris. Men skal det ikke være italiensk det hele, så er Amerika -syd som nord- parat med en flot Signos, tæt på fund til 99, samt OPI, som er et superkøb til blot 33 kr. Vinen er vel egentlig lige så god som californiske HandCraft til 59. Skal i blot have et glas i utide, så er der frit valg mellem Berger Pastis (med lidt vand) eller den blidere d'Adimant rosé. 

Bedste KØB: Fontanafredda rød/hvid/sød - OPI barrel selection rød/hvid - Emiliana "Signos" cabernet + pinot 

Godt KØB: Villa Annaberta "Canaja Gold" + Ripasso - Costa Toscana Vermentino - Rosé d'Adimant - Emiliana "Adobe" rød/hvid/rosé - HandCraft rød/hvid - Coronas Torres tempranillo - Berger Pastis 45% - Johnie Walker Black Label 12 år


Fontanafredda, rød/hvid/sød, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød Barbera d'Alba og Barbera Piemonte organic, hvid Chardonnay Langhe, sød boblende Moscato d'Asti, Piemonte Italien, normalpris 99

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 28.juli

Et rigtig godt tilbud, og vil du ikke have 6 af én vin, så kan du blande lidt. 

Den røde barbera (Alba DOP) er en perfekt dagligvin, som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 19 har fået 88p af Spectator, og det er ikke ét point for meget. Godt køb. 
       Fås også som økologisk barbera med Piemonte DOP. Kun smagt i 2019, som var god, med lidt mere blomme og friskhed, middel fylde -en herlig letbenet rød, knap så seriøs som Alba-vinen.  

      Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, ren neutral aroma, sprødhed og stil. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 
      Den søde hvide Moscato har god frugt og sødme, med lidt bobler til at give friskhed. Mindre brus end spumante, men lidt mere præcision i frugten. 

     Fontanafredda i Barolo blev købt i 1858 som jagtslot af Vittorie Emmanuele II, konge af Savoyen, som blev Italiens første konge, da småstaterne blev samlet til ét land 1861. Sønnen plantede vin 20 år senere, og Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev en af de største vingårde i Barolo. 

      Siden 2008 har huset tilhørt Oscar Farinetti, som også ejer det historiske hus  Borgogno samt Eataly, en supermarked/restaurant kæde i mange lande (afdelingen i Illum er desværre lukket) + på MSC's krydstogtskibe.  

      Coop har med Brugsen og Kvickly været importør i mere end 20 år, og jeg har haft lejlighed til at købe vinene regelmæssigt (når de er på tilbud). 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v.6: 33,17,-

6 fl: 199 cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Malbec er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Cabernet eer lige så godt, en smule mere peber i duften, god fylde og længde. Chardonnay er sikkert ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler (foto, hvor han får pris af Hugh Johnson).  Hans Mascota - i reglen fra egne vingårde- er en nyere tilføjelse, som er lidt mere forfinede i stil. Men OPI -især de røde- er stadig rigtig gode, og prisen er tæt på -især til den latterlige pris! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.
Til samme pris Mateus Rosé og hvid (6 fl. 199, 4*) -et rigtig godt køb, men vil nøjes med én flaske sammen med 5 OPI! 

Villa Annaberta "Canaja Gold"... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli
Ældre årgang af storebror til Canaja, som laves af Villa Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen ganske godt og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Pæn ros fra Rydberg i Ekstrabladet. Mon ikke vinen er en nyere tapning?

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

Costa Toscana Vermentino, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Piccini er et af de store firmaer i Chianti, som leverer vine af enhver art. Denne bør dog være mere end ok, på den fine drue vermentino, groet nær Middelhavet. Formentlig rig aroma, fyldig, nok lidt blød, men med lidt syre nedunder. En god vin til det meste. Nydes ung.

Til samme pris Piccini Toscana rosso -"årets grillvin". Ikke min smag, virker lidt mut i smagen.

Rosé d'Adimant, Sydfrankrig, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever dog op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad. 
      Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac.  

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2015 cabernet-sauvignon eller 2020 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 128.juli

Vinene er fra den biodynamiske del af giganten Concha y Toro. Signos laves fra særlige parceller i små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager indvandre fra Alicante i Spanien. 

      Cabernet 2015 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."

      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 90p/100.    
      Rydberg var glad for pinot noir 2020, som han gav 5* med ordene: "Solmoden jordbær i duften. Flot ren frugtigt udtryk med masser af røde bær, lyse krydderier".

Til samme pris tilbydes 1000 Stories California (99, 3*), ikke min smag. Det første glas imponerer mere end det andet. 

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, Chile, 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli
Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men lidt billigere i Brugsen! 
      Kun et par smagt uden større entusiasme, men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og andre har smagt mere end jeg. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 35? Eller viognier? 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juli

HandCraft er et godt bud, hvis du vil du smage vin fra "Over There"Den gør Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, helt platfodet! Ku' ikke la vær, undskyld. 

      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Den lave pris 59 hjalp måske lidt. 
      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.        
      På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når firmaet leverer 10+ millioner liter/år. 

      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer i dag 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924". 

      De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset). 

Coronas, Torres tempranillo... kr/fl. v.3:  46,33

3 fl: 139, rød Coronas tempranillo, hvid og rosé Viña Esmeralda, Catalunya Spanien 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Den røde Coronas smager overraskende godt trods en produktion i multimillion klassen, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

Berger Pastis 45%.... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Mad.Coop.dk

70cl. Når du ikke til Paris til afslutningen på Tour de France, så bare lad som om med et glas af denne pastis. Så bliver det vist ikke mere fransk! Iøvrigt en rigtig god pris -Pernod på blot 40% koster ca. 140, mens denne er på den klassiske 45% med en detailpris på 150.
Berger er et af de historiske mærker for Pastis, som traditionelt laves i Marseille. Her er giganten Pernod og Ricard, mens resten af markedet stort set er delt mellem Berger (ejet af likørgiganten Marie Brizard) og Duval og Casanis (ejet af GCF).

Beefeater 40% Dry Gin... 99,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli
En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke 37,5%  (Gordon's og andre). 
      Den er alt andet lige vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London (uden at risikere karantæne), så besøg destilleriet i Kennington London.
      Coop tilbyder til samme pris Grand Marnier rød (35cl, 99, 5*), en ganske lækker likør, lavet på Cognac, hvor Marnier familien har eget destilleri. 

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 149,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

En 12-årig til 150 tæt på foråring! Og Black Label holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast. En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeret af Sara Paretsky. En fyldig dram med rig bouquet, tilpas røg og afrundet, lang smag. 

Til samme pris Normandin Cognac VSOP (149, 4*) -hvor jeg foretrækker Walker -og venter på Normandin XO på tilbud (omkring 200).