Søg i 1200 opslag:

24/07/2022

Billig Rhone kan måle sig med Guigal!

Guigal er med rette et af de mest kendte huse i Rhone og Frankrig. Hans Côte Rôtie fra 3 små parceller, Landonne, Turque og Mouline- får topkarakter i alle guide og nærmer sig ofte de magiske 100p hos Parker (alle 3 vine fik 100p rent i 2010!). Men Guigal tjener sine penge på den almindelige Rhone. Som ofte er ganske dyr for sin klasse! 

Et af topkøbene i denne uge er Louis Bernard Cotes du Rhone, som sælges i Bilka for 41,50 v. 6 flasker (i min lokale Bilka er prisen "skarp" -39 kr ved 1 fl). Den får beskedne 87p af Spectator. Men det gør Guigals Rhone også. Og den koster p.t. 138 kr i Bilka (men ofte under 100). 

      Louis Bernard laves i store mængder -af den røde alene hvert år op mod 1 million flasker, hvoraf godt 40.000 ryger til USA. Men det overgås af Guigal: Han sælger alene til USA knap 1 million flasker af Rhonen hvert år. Plus en pæn slat i andre lande -en god del i b.a. Danmark (formentlig mere i hjemlandet Frankrig).

      Så glæd dig over Louis Bernard til 41,50 v. 6 fl. (eller 1 fl. for 39). Og overvej om du vil købe Guigal, hvis du en dag kan få hans Rhone til samme pris som Louis Bernard (eller Malbec, Meffre eller andre ok vine). Nu ved du, at Guigal ikke nødvendigvis er bedst. 

    Bilka har også enkelte andre gode køb, bl.a. Baron de Ley Rioja og Tanunda's gode Grand Barossa.  

Bedste KØB: Louis Bernard Rhone rød/hvid/rosé - Baron de Ley Rioja Reserva 
Godt KØB: Silvano Piacentini Ripasso - Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid - Cognac Remy Martin VSOP

Louis Bernard Rhone, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Cotes du Rhone 2020, rød, hvid og rosé, Frankrig

Bedste KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 4.august 
(P.S: i min Bilka står vinen til 39 uden krav om mængde). 
Har kun studeret en enkelt guide eller to, men kan se, at Louis Bernard's vine får samme rating som den langt dyrere Rhone fra Guigal (p.t. 138, men på tilbud sidste år til 69). 

      Bernard rød har middel fylde, god frugt med fine bær og krydderi, lidt blomme i smagen og ren, afrundet eftersmag med lidt fasthed gr sin ungdom. God madvin. 2020 fik 88p/Spectator -flot i denne klasse! Mens Guigals noget dyrere røde Rhone blot får 87p af WineSpectator (årg. 2017, 2016 mv). 
       Mange vil måske foretrække den lagrede Guigal (om end nødig ældre end 2017, da vinen i reglen er bedst efter 4-6 år -har set 2010, som jeg går i stor bue udenom!). Men der er ingen forskel i selve kvaliteten. 

      Den hvide er ikke smagt, men laves på hvid grenache, bourboulenc, clairette og et tilskud rolle -typiske hvide Rhone-druer- tør og frisk, men uden større karakter. 2020 fik 89p/Spectator, det samme som Guigal's 2020. Lidt vel gavmildt måske.

      Rosé er blend af grenache og syrah, heller ikke smagt, men burde være en oplagt vin til en salade nicoise, paëlla eller risotto. 88p til 2020, mens Guigals 2020 må nøjes med 87p af samme Spectator. 

      Louis Bernard er et ungt firma (1976), grundlagt af den dynamiske Michel Bernard i samarbejde med mindre vingårde. I 1998 blev det købt af giganten Boisset. Jeg var ikke glade for ældre årgange, men i dag synes især basisvinene at være ganske ok at dømme efter nys smagte vine.  

      Og jeg vil tror, at vinmager Sylvain Jean kan levere endnu bedre vin til at supplere de nydelige etiketter, hvor det store "B" er let genkendeligt. Bernard ejer 23 hektar i Chateauneuf du Pape, men køber ellers ind fra mindre vinbønder. 
      Bernard kan måske lære lidt af Guigal. Som er kendt for små mængder topvine (af de 3 markvine fra Côte Rôtie laves blot 3000-5000 flasker af hver! De giver ham et ry, som måske gør ham i stand til at få markant højere pris for basisvine, som laves i millioner af flasker hvert år. Som er markant dyrere, men ikke så gode køb som Bernard (og Auguste Malbec, som også ses i Bilka og Føtex). 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 4.august

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men rigtig godt køb til prisen. 85% Tempranillo + de sjældne maturana (10%) og graciano (4%). Vinen lagres i domænets imponerende fadkælder (foto)  18 måneder i eg + siden et par år på flaske. 

      Set i 2016 og 17, og begge har tilmed fået 91p/100 af såvel lokale Guía Peñin som Tim Atkin. Ley er en af de få Riojas, hvor hele høsten kommer fra eget -store- domæne.  

Silvano Piacentini Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 4.august
Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende Rubens'agtige amaroner med dens Rubens'agtige styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Et tegn på mere normale priser -senest på tilbud til 64,50.

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 
      Også set som hvid Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang. Fås også som Rosato Veneto (ej smagt).  

Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid... 69,-

Shiraz eller riesling, Barossa Valley, Australien   

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 4.august

Shiraz er excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme. Riesling er tør, frisk og ren. Ikke stor, men god. De almindelige Tanunda vine er ikke længere fra det fine Barossa, så Gran Barossa er markant bedre.

Rémy Martin VSOP Cognac... 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 4.august
Denne VSOP Cognac laves i store mængder (op mod 20 millioner fl), voldsomt for Fine Champagne (dvs. blend fra de 2 bedste områder, Grande og Petite Champagne). Husker den som ok, men sidste år var den faktisk lidt mere end det -den var ret mørk, men med god bouquet og pænt lang smag med vis alder. 

      Bilka tilbyder også Cognac Rénault VSOP (249, 3*), som før blev kaldt Carte Noire. Jeg undgik denne Cognac i 90erne og har ikke smagt den siden. Måske burde jeg, da huset efter mange år med Bisquit som ejer er blevet del af Pernod-Ricard. Desuden til samme pris diverse gin-mærker, hvor Hendrick's Gin (249, 3*) måske er bedst.