Søg i 1200 opslag:

21/07/2022

Flot malbec og en lækker hvid Bourgogne!

Til en lun sommeraften foran en tændt grill vil en kælderkold rød "Pure" fra Trapiche være noget af et hit, uanset om du serverer argentinsk oksekød eller en lammekrone! 

Føtex er i god "Tour" form denne sommer. Frankrig er stærkt repræsenteret af den lækre hvide Bourgogne, Montagny, og den lyserøde LYV (det er ikke løgn, sorry!). Du kan også få rosé fra Spanien og Italien samt Argentina, men franskmændene holder rivalerne solidt bag sig i rosé-feltet. 

      Italien har dog også meget at byde på -både klassikeren Campo Fiorín fra Verona, men også nye stjerner som Messapi primitivo og Vanitá, hvor den røde er en god sicilier, mens den hvide er en god pecorino hentet 400 km længere mod nord øst for Rom! 

 Bedste KØB: Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé +"Impure" - Montagny "la Burgondie" - Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut - Vanitá rød nero d'avola + hvid pecorino 
 Godt KØB: Crémant de Bourgogne Charles de Fère - Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid - LYV rosé Frankrig - Baron de Ley Rioja Reserva - Messapi zinfandel - Masi "Campo Fiorin" rød/hvid

Tilbud gælder fra fredag 22.juli-4.august.

Trapiche "Pure" eller "Impure"... 40,-

Rød malbec eller Malbec "Impure", hvid sauvignon og rosé, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 4.august

"Pure" er den rene vin uden egelagring: åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -både 2020 og 2021 har fået 90p/Tim Atkin. 
      Rød "Impure" skal være samme vin, blot lagret en tid i små egefade. Knap så indbydende i duft og dybde, men har en flot fylde og længde. Kun smagt én gang. Respekterede Falstaff giver 2018 91p/100.  

      Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 40. 
      Uco leverer alle vine, et særligt (godt), højt liggende område i Mendoza ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by 

Montagny "la Burgondie", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149. Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 4.august

Lys, ren aroma, fersken og lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne tappet på ejendommen. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor en meget lille høst i 2021 (og usikker 2022) har presset prisen på Bourgogne ud over al rimelighed. Al vin kan sælges (også den dårlige og den forfalskede, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny er en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon, som kan levere vin, som kan være en habil erstatning for Meursault (fås ikke under 200 og vil ofte koste 400+). Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2019 og 20, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

Crémant de Bourgogne, Charles de Fère, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Godt KØB + **** (4/5), , Føtex, indtil torsdag 4.august

Huset åbnede 1980 i Fère, en lille by mellem Reims -Champagne- og Paris, blot 10 km fra Champagne's vinmarker! Vinene var ikke meget ringere end Champagne (men til anden pris!). 
      I dag er huset del af Boisset og rykket til Nuits, så sortiment er udvidet med crémant de Bourgogne.  Denne minder til forveksling om Irma's Maison du Crémant (til samme pris) eller Pierre Ponnelle's crémant (også Irma), to af mange (rigtig mange!) mærker i Boisset's stald. Dem har jeg begge smagt -de er ganske ok, men ikke mindeværdige. God friskhed, men lidt ufokuseret næse med lidt grønt. Men tør og ren. 

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), , Føtex, indtil torsdag 4.august

Godt brus til en sommerfest. Pinot og chardonnay som i Champagne, til den tørre side uden at være helt tør, kommerciel, frugtig og ren.

For mig god til en "Champagne-cocktail" som Aperol spritz eller Ki'r Royal -eller hvorfor ikke prøve med en limoncello? Du kan også få le Arche Prosecco Extra Dry (2 fl. 100, 4*). Foretrækker Wolf Blass. 

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid... 49,-

rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), , Føtex, indtil torsdag 4.august

Arketypisk australsk vin, som leverer meget vin til prisen. Den hvide chardonnay er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 74,50

2 fl: 149, Godt KØB + **** (4/5), , Føtex, indtil torsdag 4.august

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men rigtig godt køb til prisen. 85% Tempranillo + de sjældne maturana (10%) og graciano (4%). 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

LYV rosé, Frankrig, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 4.august

LYV har været solgt lidt for dyrt, op mod 100 kr. Men her er god pris -og en flot rosé med den smukke, facetterede flaske. Sjovt nok kan du får storebror d'Adimant i Brugsen. Men LYV er stadig en nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Til samme pris Belle Année Frankrig rosé (2 fl. 120, 3*), fra Cronk'erne på Mirabeau i Provence. Vinen er dog kun "fransk", ikke Provence, måske hentet i Languedoc? Men pænt udstyr! Ikke tæt på LYV, fornemmer også lille sødme i vinen. 

Adèle rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, *** (3/5), Føtexindtil torsdag 4.august

Mindre stilfulde end LYV herover, men når musikken spiller, glider de fint ned! Rosé har diskret aroma, fylde, men mangler lidt syre, virker klodset. Men nydeligt udstyr! Kender ikke leverandør, desværre. Ógså set som rød og hvidvin. 

Finca del Mar rosé, kr/fl v 2: 50,-

2 fl. 100, ** (2/5). Føtexindtil torsdag 4.august
En pink vin på den lokale bobal drue fra det gigantiske Vicente Gandía hus i València. Ikke smagt, men formentlig meget frugtig, men lidt tung i udtryk. Trods Mar -hav!- i navn kommer den fra Utiel-Requena, der er den del af València regionen, der ligger længst fra havet!  

Sjove vine fra Italien

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 49,- 

øko, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex indtil torsdag 4.august

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. Men det gav mindre end modetøj, så i dag ejer en amerikansk fond, Platinum, majoriteten.
      Farnese leverer god vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.


Messapi zinfandel, Puglia... 49,-

Godt KØB + **** (4/5), , Føtex, indtil torsdag 4.august

Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Farnese, se herover) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 4.august

Campo Fiorin ("Blomstermarken") er uforskammet kommerciel, dvs god, ikke stor, selvom Masi sælger vinen som "supervenetianer". Godt køb: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      En vin med behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker.

     Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco. Får 4* gr pris. 

      Hvid Masicanco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker og 90p/JamesSuckling i årgang 2020. Både rosé og hvid er fra IGP Venezie, dvs. druer til vinen kan hentes hele vejen til Trieste!  

      Masi er et meget stort, men godt vinhus ejet af familien Boscaini, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin"
      "Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver frugt og kraft til en lys, frisk, let syrlig rødvin, som kan ligne "Fresco" (3*), som fås til samme pris.