Søg i 1200 opslag:

24/07/2022

Klassisk Østrig og god rosé fra Bandol!

Jeg elsker vinene fra Østrig. Ikke mindst den sprøde friske veltliner fra bakkerne omkring Donau og oppe i baglandet op mod grænsen til Slovakiet. Vinene var stort set væk fra Danmark i 30 år efter Glukol-skandalen (som veltliner ingen andel havde i!), men er nu talstærkt tilbage. 

Allram fra Meny er en af de rigtig gode. Meny har også en god rosé fra Bandol, der er prisen værd. Ellers er der ok vine fra Lidl, Rema1000 samt Fakta

Nederst de bedste tilbud fra Brugsen og Irma, som slutter i næste uge. Her er Zorzal i Irma og Fontanafredda fra Brugsen værd at smage, mens OPI fra Argentina er lidt af et must til 33,17 kr! 

Bedste VINMayne 2019 Pomerol Viña Zorzal Garnacha Navarra 

Bedste KØBFontanafredda rød/hvid/sød - OPI barrel selection rød/hvid - Emiliana "Signos"

Allram grüner veltliner eller riesling... 69,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28.juli
Sidste tilbud var 75, så også her er priserne langsomt ved at komme ned igen. 

      Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?   

    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er køligt og tørt, så den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland!        

      Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

økologisk, Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28.juli
Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin, smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre. En årgang fik 5* af JP. 
      Bandol er nærmest ”Grand Cru” i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte. Vinen sætter endnu en tyk streg under, at Frankrig (stadig) giver resten af Verden baghjul, når det gælder pink! 

Antico Ceppo, frit valg... 49,95
Rød petit-verdot, syrah eller Winemaker's Blend (petit-verdot, syrah, cabernet), Lazio, Italien

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 28.juli
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -men kun i solrige år- og derfor i dag ses mere i Spanien, Italien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. 
      Midt i området (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar.

Bread & Butter pinot noir eller chardonnay... 99,95 

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 28.juli
"Brød & Smør" -dette er dagligvin, som navnet antyder. Men da California er afsender, er prisen ikke just dagligvin! Om vinen er bedre end HandCraft herunder, tvivler jeg på! 
      Nydelig kommerciel vin, som er et af (mange) mærker fra WX (før Winery Exchange), specialist i mærker til andre, som er et meget stort hus, som ejes af Terold (Bamberg familien) fra Argentina, som også ejer bl.a. Trapiche. Vent ikke stor kompleksitet, men nyd det pæne udstyr! Appellation er California,så vinen kan blandes af druer fra hele staten. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet, Chile

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 28.juli
Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Rita's Paula Jaraque skjulte for spanierne i sin vinkælder under Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Les Dauphins, rød/rosé IGP... 39,95

** (2/5), Meny, indtil torsdag 28.juli
Regulær ung frisk Rhone-type, rød glat og let frugtig med lidt krydderi -en ok landvin- rosé ikke smagt, men vent ikke meget frugt og friskhed. Men en hyggelig fransk bistro'agtig etiket. 
      Aldrende auto-tifosis husker måske Rénault Dauphin? Dauphin = kronprins, og en fransk kronprins ejede engang en god del af Rhone-dalen nord for Orange. Vinen kommer fra et 2. grads kooperativ i Tulette, som dækker et større antal kooperativer med ialt 12.500 hektar og et salg op mod 100 millioner liter/år, hvoraf en god del dog sælges videre til andre huse. Så dette er seriøs masseproduktion!

Indomita, Chile rød/rosé... 35,-

Rød eller rosé cabernet-sauvignon, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 27.juli
  
En basisvin fra et stort, men rigtig godt firma i Chile, fabrikslavet, men med vist talent.

      Den lyserøde cabernet er frisk og frugtig med lidt druesmag. Den røde cabernet er ok, pæn frugt, middel fylde, måske lidt urtet præg. 

      Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg kan måske have noget at gøre med, at huset sælger en masse vin, om end kun1/10 af Concha & Toro herover. Huset er ganske nyt (2006) og ejes af giganten Bethia. 

Til samme pris Gray Fox chardonnay (35, 2*). California. Kun smagt én gang. Kedelig.  

Cepa Lebrel, Rioja... 40,-

Godt KØB + *** (4/5), Lidl, indtil lørdag 30.juli

En nydelig egefri Rioja 2020 med positiv bærfrugt, en snert krydderi, middel fylde og ren, afrundet eftersmag med mere moden frugt.  
      Lebrel er Lidl's eget mærke fra Rioja, som (i år) leveres af Isidro Milagro, der ligger i det nedre (varmere) Rioja. Har kun smagt 3 af Lebrel vinene, men husker også god reserva og en ren graciano. 

Ch. du Mayne 2019, Pomerol... 169,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka (skarp pris set i 2 Bilkas, normalt ca. 260)

Mayne er IKKE Pétrus, men den koster også 5000+. Men dette er god Pomerol! Smagt i 2014, 15 og 16, men 2018 var endog bedre - og 2019 kan meget vel være et lille kup!  Lidt reserveret, men med dybde og længde og masser af ung frugt -god Pomerol! Har den liggende og vil ikke røre den før om 3-5 år,  

      Ejer Alain Vigier har ikke mange egefade i sin lille kælder, men han laver god vin, og "1.vinen" Rêve d'Or er altid god. Mayne er tæt på (og måske identisk). Vingården hører til de middelstore med 5-6 hektar og ligger nær Clos René og hovedvejen mod Paris. Klassisk merlot (80%).


Fontanafredda, rød/hvid/sød, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299rød Barbera d'Alba og Barbera Piemonte organic, hvid Chardonnay Langhe, sød boblende Moscato d'Asti, Piemonte Italien, normalpris 99

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 28.juli

       Den røde barbera (Alba DOP) er en perfekt dagligvin, som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 har fået 88p af Spectator, og det er ikke ét point for meget. 

      Den økologiske barbera med Piemonte DOP. Kun smagt i 2019, som var god, med lidt mere blomme og friskhed, middel fylde -herlig letbenet rød, knap så seriøs som Alba-vinen.  

      Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, ren neutral aroma, sprødhed og stil. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 
      Den søde hvide Moscato har god frugt og sødme, med lidt bobler til at give friskhed. Mindre brus end spumante, men lidt mere præcision i frugten. 

      Fontanafredda er et historisk hus grundlagt af kongen af Savoyen, der blev Italiens første konge, da Italien blev samlet i 1861. Huset laver millioner af flasker -alt for store til at være tophus, men det er stadig gode køb. I butik kan vinene blandes, hvis du ikke vil have 6 af én type.   

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v.6: 33,17,-

6 fl: 199 cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Malbec er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Cabernet eer lige så godt, en smule mere peber i duften, god fylde og længde. Chardonnay er sikkert ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler (foto, hvor han får pris af Hugh Johnson).  Hans Mascota - i reglen fra egne vingårde- er en nyere tilføjelse, som er lidt mere forfinede i stil. Men OPI -især de røde- er stadig rigtig gode, og prisen er tæt på -især til den latterlige pris! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.
Til samme pris Mateus Rosé og hvid (6 fl. 199, 4*) -et rigtig godt køb, men vil nøjes med én flaske sammen med 5 OPI! 

Ripasso "Villa Annaberta" Superiore... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli

Villa Annaberta er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juli

HandCraft er et godt bud, hvis du vil du smage vin fra "Over There"Den gør Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, helt platfodet! Ku' ikke la vær, undskyld. 

      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Den lave pris 59 hjalp måske lidt. 
      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.        
      På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når firmaet leverer 10+ millioner liter/år. 

      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer i dag 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924". 

      De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset). 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2015 cabernet-sauvignon eller 2020 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 128.juli

Vinene er fra den biodynamiske del af giganten Concha y Toro. Signos laves fra særlige parceller i små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager indvandret fra Alicante i Spanien. 

      Cabernet 2015 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt." 

      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 90p/100.    
      Rydberg var glad for pinot noir 2020, som han gav 5* med ordene: "Solmoden jordbær i duften. Flot ren frugtigt udtryk med masser af røde bær, lyse krydderier".

Til samme pris tilbydes 1000 Stories California (99, 3*), ikke min smag. Det første glas imponerer mere end det andet. 

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, Chile, 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.juli
Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men netop nu lidt billigere i Brugsen! 
      Kun et par smagt uden større entusiasme, men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og andre har smagt mere end jeg. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 40? Eller viognier? 

Viña Zorzal Garnacha, rosé, chardonnay, kr/fl v 6: 58,17

6 fl 349rød Garnacha, rosé, hvid chardonnay, økologisk Navarra, Spanien
Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 27.juli

Jeg holder meget af den røde charmetrold. Den unge garnacha går lige til hovedet med rigdom af frugt og krydderi, fylde og dybde trods blot 13% alkohol. Parker giver 92p til 2020 og 2019 91p. Vinen får typisk 90-92p af Parker og Peñin. Druen er kendt for at levere rød med op til 16-18%. I Spanien er 13% nærmest uhørt! Den hvide er god, men lidt anonym, rosé har meget frugt, tør og med mere elegance og stil end spansk rosé normalt. 
      Zorzal er en ung (2007) vingård i Corella i det sydlige Navarra, hvor brødrene Izaki, Xabier og Mikel Sanz opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Denne mark leverer en gode del af den fremragende Malayeto, som du stadig kan finde i Irma, mens denne er fra yngre vinstokke i nærheden. 

     Brødrene Sanz leverer kultvin, men synes, at antallet af vine er voldsomt for 53 hektar vin, der årligt leverer godt 250.000 flasker. Af den røde garnacha er der dog 110.000 flasker. 

las Hermanas, monastréll organic, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 27.juli

Set i 2020. Luzón er en god, stor bodega i Jumilla, men henter økologiske druer fra de lavere liggende vinmarker omkring Murcia til denne vin. 
       Samme økologi, samme drue monastréll (alias mourvèdre), samme moderne kælder, hvor vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin, men med kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

Irma tilbyder til samme pris ERA grüner veltliner Østrig (6 fl. 199, 3* + godt køb). Vinen er tappet i Tyskland, så den mangler aroma og sprødhed, som du finder i Allram øverst. Men ganske ok til så lav pris. Og pænt udstyr.