Søg i 1200 opslag:

05/07/2022

Fint brus og gode vine til alt fra grill'en!

Bruset laves på Champagne.metoden i Rema1000's og Netto's boblevine i denne uge. Og der er andre gode vine til lave priser, som i sandhed kan friste på en dag, hvor du har fyldt bezin på bilen! 

Sumarroca er en ganske overbevisende cava, mere tør og mineralsk end de de gode industrivine fra Codorniu og Freixenet. Den har også mere alder end crémant'en fra Alexis Lichine

      Den tørre hvide Lenz Moser veltliner skuffer bestemt ikke, mens den udskældte Rheingau riesling (nægter at kalde den Rebhuhn!) er flot Rheingai til 55. Radio Bota hvid er er middel i stil, men den røde Casillero del Diablo "Red Blend" overrasker til 35 kr. 

      Der er ingen vine fra Coop og Irma samt Meny i denne uge, da jeg gr ferie ikke har set tilbud herfra. 

Bedste KØB: Sumarroca "Grand Cuvée" cava - Casillero del Diablo "Red Blend" 
Godt KØB: Cremant Alexis Lichine hvid + rosé - Barbera d'Asti "Antica Cascina" - Mentor 2019 Douro - Lenz Moser grüner veltliner - Weinhof riesling Rheingau - Faustino V Rioja Reserva - Radio Boka  rød/hvid/rosé 

Sumarroca "Grand Cuvée" cava ... 69,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 9.juli
Sumarroca er et uafhængigt familiehus med god cava (men over 40 forskellige!), men Grand Cuvée er en af de gode, Gran Reserva med 3 års lagring på flaske før degorgering -ganske meget i region, hvor cava oftere er for gamle end for unge! Kender ikke aktuel årgang, men måske 2016. 
      En ganske flot tør vin med fine syrer og god kompleks aroma, som er ret tæt på Champagne eller god crémant. Druerne er chardonnay + macabeu, xarel-lo og parellada.  
      Huset ejer 400 hektar, så druerne kommer nok fra selve Katalonien (bestemt ingen selvfølge -95% af al cava laves her, så langt de fleste druer må hentes uden for regionen!). 

      Til samme pris også Baglietti spumante (69, 3-4*). Ikke topkøb og ikke smagt, formentlig fra Veneto. Sød moscato og halvsød rosé (= extra dry) samt Gilloria, som måske er til den tørre side.  

 

Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 60,- 

Brut hvid/rosé, godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 8.juli 

Navnet er næsten bedre end vinen! En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine er dog sjovere at kende:

      Alexis Lichine (1913-1989) skrev den første moderne vinbog, som stadig er værd at læse efter 70 år! Lichine var født i Moskva, opvokset i USA, men levede det meste af livet i Bordeaux. Han var pioner for vin med druenavn og tapning på vingård.

      Forbrugerne i USA kunne indtil for ikke så mange år siden mest få vin med navne som Chablis, Champagne og Burgundy. De lignede slet ikke de franske originaler. Og langtfra altid blev California anført som grosted. Men allerede i 30erne fik Lichine de første vinhuse til at sælge vin med navn på druen. 
      Han var varm fortaler for vin tappet på vingården, hvad der ikke gjorde ham populær i en tid, hvor Chambertin og Léoville ofte blev tappet endog meget langt fra grosted og ofte smagte ganske anderledes. 

      Han flyttede efter 2.verdenskrig (major i efterretningstjenesten) til Bordeaux og startede eget vinhus, Alexis Lichine & Co. Han købte 4.Cru'en Prieuré -og tilføjede sit eget navn Lichine. Han købte del af Lascombes, 2:Cru og parceller af Grand Cru marker i Bourgogne

      I 1951 udgav han den banebrydende "Wines of France", som var den første vinbog, som gik i detaljer med vin og klasse (som formentlig har været en stor inspiration for Parker). Siden fulgte hans vinleksikon, "Encyclopaedia" (1967, siden revideret flere gange). Her trykte han en berømt ny udgave af 1855-klassifikationen. Den var tæt på at føre til en ny klassifikation -men eneste resultat var, at Mouton rykkede fra 2.Cru op i 1.Cru. 
      Under krisen i 1974-76 kom vinhuset i store problemer og måtte sælge ud af sit lager (jeg købte store mængder især Bourgogne og Rhone). Jeg nåde at møde ham 3 gange, senest et par år før hans død i 1989. 

      I dag er Alexis Lichine kun et navn (af mange), ikke et vinhus i GCF, ejet af familien Helfrich i Alsace. I samme stald er navne som Dulong (Irma), Calvet (Føtex/Bilka), Louis Eschenauer, Cruse og andre, som også ses på en lignende crémant.

Barbera d'Asti "Antica Cascina", kr/fl v 3: 39,67

3 fl: 119, godt KØB + **** (4/5), Lidl, torsdag 7.juli-lørdag 9.juli

En nydelig typisk barbera, god bærduft med lidt kirsebær og krydderi, middel fylde, ret afrundet for barbera med lidt syre, der vil passe til alt godt fra Weber, risotto, paëlla mv. Servér kælderkold. 
      Det store Asti område har fået DOCG, noget, der engang var forbeholdt de bedste områder. Det gode eer, at det betyder, at vinen skal tappes lokalt -og denne er slet ikke ringe, selvom jeg foretrækker barbera'erne fra Vinchio i Netto, Føtex osv (som dog er dyre lige nu).  

Lenz Moser grüner veltliner eller rosé... 55,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 8. juli
Frisk og let Veltliner med rig aroma og stor friskhed, pænt tør -ikke veltliner i top, men flot til denne pris

       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

      Til samme pris Rheingau Riesling (55, godt køb + 4*), der sælges som Rebhuhn (agerhøne), et navn, der vinøst kun bruges om fornemme Aldinger's riesling fra Württemberg. Men vinen er ikke herfra, men tappet af det anonyme Weinhof 519. Men Rheingau til 55 kr er en lav pris, så bare køb den!

Faustino V, Rioja Reserva... 55,- 

2015/16, godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 8. juli
Faustino V er Reserva, dvs ikke så fin som Gran Reserva, men dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII. 
      Faustino er et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker i Oyón og Laguardia, to af de rigtig gode byer i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 
     2015 ikke smagt, men den får 89p/100 af både Peñin og Tim Atkin, flot til denne pris. 2013 var for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne. Men stadig en god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. 

Casillero del Diablo "Red Blend" Reserva... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Faktaindtil onsdag 8.juli  
70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. 
Kommer fra Rapel, del af Central valley. Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer i Fakta, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo. 
Foto: Concha y Toros hovedsæde i Santiago.

Radio Boka rød/hvid/rosé... 29,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil onsdag 6. juli
Vinen er en af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 
      Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l). 

Mentor 2019, Douro... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000 (partivare)
Mørk, kraftig, masser af sød frugt, blød syre, pæn lang eftersmag med en snert af sødme, som generer mig, men den har noget -fik 5* af Vinbladet og Jyll-Posten + "tæt på topkarakter". Du kan finde samme vin til 94 kr på nettet. 
      Portugal har faktisk potentiale til at levere bedre vin end Spanien og Italien, men der er langt mellem de gode vine. Og de bedste er hårrejsende dyre, så en vin som Mentor er meget velkommen! Vinen laves af de normale Portvinsdruer, som gror i Douro Superior nær Vale de Côa, hvorfra du faktisk kan se grænsen til Spanien, hvor Douro bliver til Duero (Rueda, Ribera del Duero osv). Vinen er lagret 6-9 måneder i gamle træfade, som har været brugt til Portvin. 
      Fornemmes lidt i den søde frugt måske, så vinen er ikke for alle. 
     Mentor laves af familien Zeller's 
Barao de Vilar. Familien stammer fra Holland, men har siden 1715 
boet i Oporto. Familien ejede i århundreder Quinta do Noval, som for 20-25 år siden blev købt af  forsikringsselskabet AXA, som også ejer bl.a. Pichon-Baron, 2.Cru, og Suduiraut, 1.Cru Sauternes.
      Vinene laves af druer købt fra naboer til husets nye vingård. Vale de Côa er et øde, men smukt og vildt område, hvor også Amka's vingård Pégo, ligger.  
      De fleste kender dog regionen for Vale de Côa, som omfatter mere end 80 udgravninger, hvor forhistoriske mennesker har tegnet scener fra deres verdensliv, med rette UNESCO Verdensarv.

Til samme pris Uncle Zin (55, 3*) endnu en sødlig Appassimento af sent høstet primitivo fra Puglia. Vil ikke bruge penge på den. 

Ragnatela rød/hvid Puglia... 50,- 

rød Negroamaro, Appassimento eller Økologisk, hvid økologisk, Italien (dansk tapning)

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag  9.juli

Har kun smagt negroamaro, som var ganske god i den tunge, frugtige stil -jeg er glad for, at jeg ikke købte Appassimento, som meget vel kan være mere sød. 
      Tappet af Globus, så de ligner nok Capolavaro, som du nok kender (Danmarks mest solgte vinmærke). Ragnatela er italiensk for eddekoppespind, som etiketten antyder -men jeg slap fri!