Søg i 1200 opslag:

06/07/2022

Klassisk Bordeaux og spansk naturvin!

Irma kan brillere i disse uger, hvor de andre kæder er på ferie! Jeg holder meget af den rustikke kraftige Contraseña, som er både øko og natur, men vil vender allievel tilbage til den klassiske Tours de Beaumont fra Médoc! 

Irma har mange gode tilbud i denne uge. Måske er det bedste tilbud den argentinske Don David fra vinstokke, der gror tæt på skyerne -du får en god Magnum til blot 89! 

      Og så har de den gode Morel Rhone, herlig pinot noir fra såvel Tyskland (Landgraf) som New Zealand (Yealand) til en god pris. For ikke at glemme Spier's Héritage cabernet og meget andet. 

Bedste VIN: J. Lohr "Pure Paso"
Bedste KØB: Contraseña, øko + zero Sulphur - Tours de Beaumont 2018 Haut-Médoc - Don David malbec Magnum - Finca la Solana organic rød/hvid/rosé - Johnie Walker 12 år
Godt KØB: Spier Heritage cabernet sauvignon - Cotes du Rhone Morel - Pareto's Estate "8020" rød/hvid - Yealands "Crossings Wild" pinot noir - La Marinière Muscadet "sur lie" - Bandol "Domaine Valdaray" - Dulong Crémant hvid/rosé - Donnaberta Vermentino - Landgraf rød/hvid/rosé - Calvados VSOP Père Francois  

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB + **** (4/5) Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Denne svovlfrie "naturvin" viser, hvorfor private vinhandlere får det stadig sværere! Druen er økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  

      Vinen er ung (2020) uden svovl, uden lagring i eg eller andet, der kan skjule frugten og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre
      En ekstremt drikkelig vin til utrolig rimelig pris! Men check tappedato, da vinen uden svovl ældes hurtigt. 

      Contraseña er spansk for "adgangskode". Måske et navn til afløsning af de utallige variationer over Luzon og Finca Solana. Eller måske et varsel om andre vine efter samme kode.

Tours de Beaumont 2018, Haut-Médoc, kr/fl v 6: 83,17

6 fl: 488, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli, normalpris 149,95
En flot Bordeaux i en brugervenlig stil fra det store Beaumont (120 hektar vin), som deler ejer med sin mere kendte nabo længere nordpå: Beychevelle, 4.Cru i St. Julien.  Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot, som gror på samme grus som St Julien, med en lille høj (mont - bjerg) oveni! Vinen får lidt mindre lagring i små egefade. Ikke smagt, men formentlig god allerede, selvom jeg nok vil give den et par år mere. 

Don David Malbec MAGNUM... 89,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Druerne vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! Cafayate ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat Danmarks 800-900. Her kan du se lamaer frit i gaderne! Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 

      Don David er rigtig god vin til en særdeles rimelig pris. Jeg har kun smagt den på 75 cl flaske, men kunne lide den overdådig frugt, solide krop med bund af blød tannin      

Cotes du Rhone, Pierre Henri Morel... 59,-

2 fl. 99, godt KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Rhone er ny i Morel's stadig voksende sortiment, men ligner den Morel's Signargues eller moderhus Chapoutier's Belleruche, er den et sikkert Best Buy! 
      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -fra Chapoutiers kældre i det sydlige Rhône (Chapoutier er også ejer). Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb). 

Spier Heritage cabernet sauvignon, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli, normalpris 189,95
En lækker vin fuld af krop og med intens, rig bouquet, men... Den mangler ét eller andet, måske for fed, måske lidt énsporet. Jeg fornemmer også ganske svag sødme (trods blot 4 g/l). Men næsten alle vil elske denne vin. Kender ikke årgang, men kan meget vel være den 2018, jeg smagte sidste forår. 
      Men derfor har den blot "godt køb" trods markant højere normalpris og lavere tilbudspris i forhold til Beaumont. 

Pareto's Estate "8020", rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, California, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde zinfandel er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide chardonnay er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men lidt trættende i længden. 

J. Lohr "Pure Paso", Paso Robles... 149,- 

2018 California, bedste VIN + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Årgang 2018 (formentlig) har fået 93p/WineEnthusiast. Et blend af cabernet og petite sirah (som er lidt mere rustik end syrah) med en magtfuld, meget frugtig vin, som er fløjlsagtig og lang, præget af modne druer. Noget bedre end Lohr's ellers gode standardvine (100% Paso, Paso Roble, ikke Ripasso). 
      Til samme pris også Arrayo Vista chardonnay, fra særlig del af Monterey. Lidt bedre og mere frisk end den almindelige, men kun lige tilbudsprisen værd (4*/5). 

Yealands "Crossings Wild" pinot noir... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

New Zealand. Storebror til den "normale" Crossings, fra særlig vinmark i Awatere, del af Marlborough på toppen af Sydøen. Crossings er mærke fra Yealand, som ligger i storesøster Brugsen. "Wild" Pinot er markant bedre end den normale. Den kommer fra Medway marken, som ligger klods op ad Awatere floden, hvor temperatur mellem nat og dag kan svinge 40 grader! Middel fylde, rig frugt med lidt hindbær, ret blød smag i forhold til Bourgogne og ikke helt så fokuseret i duft og smag. Men flot. 

Finca la Solana, organic rød/hvid/rosé... kr/fl v.2: 44,50

øko2 fl: 89, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Puritanere vil sikkert finde denne vin på den fine drue monastréll (mourvèdre) lidt for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som hvid, som ikke gør meget væsen af sig. 

Pink, hvidt og brus

Coral de Peñascal rosé, kr/fl v 2: 49,50

økologisk, 2 fl: 99, *** (3/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli, normalpris 99,95 
Den almindelige Peñascal rosé er nærmest en nyere Mateus kopi, som dog er blevet Spaniens mest solgte. Kun smagt et par gange uden større indtryk. Coral er en ny etisk korrekt udgave af denne, af økologiske tempranillo druer og tappet på gebrugt letvægtsflaske! En del af overskuddet går til at genskabe koralrev. Meget woke! Men ej smagt.  Samme ejer som Palacio (Rioja) og Viña Mayor (Ribera Duero mv). 

La Marinière, Muscadet "sur lie" ... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99. Godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.juli


Sévre & Maine. Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, at man næsten kan lugte saltvandet! Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites!

       Burde være årgang 2020, men er stadig 2019, som stadig er god gr skruelåg. Hvorfor kan Irma ikke sælge den? Lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (86-88 kr). Denne pris viser, at Irma ikke er dyr med vin.  

Bardolino "Chiaretto", Falasco, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, *** (3/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

En nydelig letbenet pink italiener med diskret aroma, som nydes ung. Italien tager stadig ikke pink alvorligt, men de  er på vej. Tappet med prop -lidt synd for vinen  (italienerne er lige så konservative som spanierne!). 
      Falasco er et mærke for Valpantena kooperativet i Valpolicella, som også får druer fra de maleriske byer Garda og Bardolino ved Garda søen. Vinen laves på de samme druer, corvina osv, hvor skallerne fjernes under gæringen, når vinen har nået den ønskede lyse farve.

2020, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coopindtil onsdag 13.juli
Efter mange år med Tavel var nyhedens glans væk (alle er bestemt ikke gode), og vi opdagede Bandol som Verdens nye bedste rosé. Her bruges samme grenache, men ofte dominerer den sarte mourvèdre drue (især i rød), der giver vinen en vild tone i duften, som ofte har lidt mere syre end Tavel. 
      Valdaray fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet, jeg synes også godt om den, rig frugt, blomst, orange og jordbær, middel fylde, god længde og med mineralske noter under frugten til sidst. Men ikke bedre end Tavel, så hvorfor dyrere? Bandol ligger som et 10 km bredt amfiteater ned til Middelhavet lidt øst for Marseille beskyttet mod vind og vejr på fra nord. Her laves historisk mest rød, men som i Provence breder de pinke udgaver sig.  

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 63,17

6 fl: 379, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Fås i rosé brut (5*, bedst), brut (5*, ok) og demi-sec (3*, ligegyldig). Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage trækker ned for mig, men ikke for andre, den tørre brut er slet ikke værst, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til 58 kan jeg ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! 
      Dulong ejes af giganten GCF, der også leverer Calvet (Bilka og Føtex), Lichine (Netto), Lestissac (Brugsen), Eschenauer blandt et utal af navne. Dulong har en vis tradition for brus -modsat Lichine, Calvet osv- da huset i årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana...59,-

Godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coopindtil onsdag 13.juli
Hvid toscaner fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma), men laves af druen vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle omkring Nice i Frankrig). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. Check årgang -bør helst være 2020 eller yngre. 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 69,50

2 fl: 139, øko, rød Pinot Noir eller rosé (tør), Riesling Feinherb (halvtør) eller Kabinett (sødlig), Rheinhessen  
Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 13.juli

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 
Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 

Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

      Irma tilbyder også "WNTL?" syrah eller riesling (6 fl. 299, 3-4*), Washington USA. Umiddelbart en lav pris for vin fra baglandet til Seattle! I stil og design ligner flaskerne mest de dansk tappede "S" syrah og R" riesling fra Brugsen (50 kr v 6), mens Kjær & Sommerfeldt tilbyder lignende vin til 70-80 kr.     

      Fornemmer lidt, at alle vine kommer fra samme tank hos Globus Vin i Køge, der leverer vin (og mange etiketter) til mange importører. Brugsens "S Syrah" er god, men anonym, riesling er  bedre, men forglemmelig. 

Cabernet d'Anjou "Chateau de Mauny" rosé, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl. 99, 2019 Loire, **** (4/5)Irmaindtil onsdag 13.juli
Til lidt spredt hygge kunne jeg drikke et glas af denne sødlige pinkie, som byder på en indbydende aroma (bær og frugt) og fine syre under det hele. Kender ikke slottet, som der er rigtig mange af i Loire-dalen inkl. nogle af de flotteste i Verden! Laves af stort kooperativ. Set i 2019, som bør nydes nu. 

Johnie Walker Black Label "12 år" whisky... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.juli

Vi glemmer let, hvor god den sorte Fodslaw er, fordi den så ofte fås til 150! Den er stadig top og ”still going strong” efter 202 år. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv Vic Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 

      Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 

      Til samme pris tilbydes også Calvados VSOP Père Francois (149, 5* + godt køb) og Cognac Pascal Combeau VSOP (149, 4*) samt Rom Mulata 7 år Cuba (149, 5*).