Søg i 1200 opslag:

09/07/2022

Tysk vin er kommet ud af skammekrogen!

Tysk vin er for alvor kommet ud af skammekrogen. Et koldt klima betød i mange år sure, tynde vine, så der er kommet noget godt ud af klimaforandringer! I dag laves herlig rødvin fra Tyskland - og du kan faktisk få 2-3 flasker Heinrich Gies for én flaske jævn Bourgogne! 

Tysk vin var længe i skammekrogen. Det kølige klima kan levere vidunderlig vin, men i årtier var tyske vinbønder (som landmænd i andre lande) optaget af udbyttemaksimering og høstede uden problemer 120-150 hl/ha med druen müller-thurgau.     
      I dag har de med et lunere klima genopdaget de klassiske riesling og pinot noir (lokalt Spätburgunder), som i dag modner perfekt hvert år. Vinene er ofte en fornøjelse at drikke, selvom udbyttet stadig kan være højt. 
     Heinrich Gies er i Føtex til 49 kr en fornøjelse for et tyndslidt dankort, når du skal betale 2-3 gange så meget for  en jævn Bourgogne! Gies kan dog ikke matche den fornemme Grigio "Selezione", måske ugens bedste vin, men prisen er også lavere. 
      Bilka's Hécula og Messapi er præget af lunt klima, men en god frugt balancerer den høje alkohol. Endelig er Meny på banen med 2 gode rosé vine og en solid Wynn's fra Australien. 

Føtex, Bedste KØB: Heinrich Gies rød/hvid Pfalz - il Grigio "Gran Selezione" Riserva
Bilka, Bedste KØB:  Messapi zinfandelHecula Organic Yecla - Moscato d'Asti "Fiorita"
Godt KØB: Kingpin rød/hvid

Meny, godt KØB:  Crazy Tropez rosé - St Jean de la Cavalerie Rosé - Wynns Coonawarra rød/hvid

Heinrich Gies, rød/hvid Pfalz, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, tør, Riesling eller rød Spätburgunder, Tyskland 
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli

Pfalz ligger i Tyskland, men er også et tysk Alsace forlænget mod nord! Her er stjerner (i gult) som Rings, men også vandbærere som Gies, indtil for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten 

      Huset ligger i Bad Dürkheim, en malerisk, kurby ved foden af Pfalzer-skovene. Skulle ferien føre hertil, vil du ikke fortryde det! Centrum er meget malerisk, som også kurparken. Og så kan du spise i Verdens største egefad, nu (middelgod) restaurant (foto). 

      En tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, men med en lille sødme også ok uden mad. 

      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, stort set tør -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. Og så er begge vine tappet på vingården, dvs. med lidt mindre filter og svovl -med en vis garanti mod forfalskning! 
      Vinene er en klasse over Dr Pauly, som også ses i Føtex (og Netto og Bilka) samt Rudolf Müller i Coop. I stil dog lidt blødere end riesling Peter & Peter, som ses i Meny (på tilbud et godt køb). 

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 129,- 

Chianti Classico, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli 

En høj pris, men 10 kr billigere end i marts, da den var på tilbud sidst! Den bedste Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, lidt ”bredere” og dybere end den ellers (meget flotte) normale ”Grigio” riserva (som kunne fås for 2 uger siden til 79). 40.000 fl. 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 (93p/Parker). Måske er det 2017, som er meget flot.

Aliwen reserva rød-hvid-rosé... 45,- 

cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli 
Undurraga's reserva har også fået et nøk op i pris. Ligefremme vine med god frugt, afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay har lille syre, er pæn og nydelig uden større dikkedarer. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb. 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 129,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli 

Priserne har fået endnu et hak op, men begge vine vil være perfekte til en omgang fjordrejer med en dressing med mere end bare citron og mayo!  Set i 2020 (og måske 2021), alle i topform.
      Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Sancerre er ofte lidt dyrere, men der er lidt mere fylde i Fumé.  

      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som du også ser i Føtex. Normalprisen 199 er for høj. 

Prosecco "le Arche", Spumante, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, Extra Dry, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli
Prosecco er i dag Verdens mest solgte brus og har overtaget Asti's plads som Italiens nr 1 spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst.  

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: - 58,17

6 fl: 349. **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 21.juli 

Kan du lide vinen, burde du have købt den i marts i Netto, hvor prisen var 50 kr. Og så skulle du ikke købe 6. Mørk, middelfyldig vin med let bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer.


Messapi zinfandel, Puglia, kr/fl v 3: 46,50

6 fl. 279. øko, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21.juli 

Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Fantini Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

Hecula Organic Yecla, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21.juli

Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. Næsten for lav pris, selvom tilbudspris er steget siden juni!  
      Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 2019 fik 5* i Gastro sept 2021. 
      Foretrækker den for Castaño "Ecologico" rød/hvid (4*). Den hvide er på det jævne, den røde ok, men ikke så overbevisende som "Herkules"! 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21.juli
Også dyrere end før, men stadig godt køb (om end Hécula er bedre). Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis' hjemegn Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som ser lidt eg (på afstand?).  
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Moscato d'Asti "Fiorita", kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 14.juli
Gemma leverer god Barolo og god Asti spumante. Men den knap så b(e)rusende Moscato frizzante er bedre. Denne har navn efter skråning ("Vigna") Fiorita og kommer (måske) stadig herfra. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  

Crazy Tropez rosé.. 59,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 14.juli

Nydeligt udstyret rosé (og ikke smagt) fra hypermoderne kælder i Gassin i baglandet til fashionable St. Tropez. Den skal være let trods 12,5% alkohol, ret høj syre, balanceret af en lille restsødme (8 g/l), som får frugten af grenache og cinsault frem. 
      Domaine Tropez dækker 40 hektar, men hele produktionen kommer måske ikke herfra, nok heller ikke denne vin, som har Igp Méditerrannée (som dækker Provence og omegn). Huset leverer også diverse cocktails og andet, som nok er populært i ejerens Bar du Pont, der ligger over for havnen i St.Tropez. 

Domaine St Jean de la Cavalerie Rosé... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 14.juli
Flot udstyret rosé med god frugt, tør og ren trods bærsødme. Meget anvendelig ikke mindst til et glas i utide eller en salat. 
     Domænets historie begynder måske i tempelherrernes dage (o. 1300), men er i dag supermoderne og ligger i bakkerne nord for Béziers på vej mod Pezenas. Det ejes af ungt ægtepar, der arbejder sammen med vinkøbmanden Grignon om eksport og ikke mindst det meget stilige udstyr. 

Wynns rød/hvid, Coonawarra... 79,95

rød shiraz, hvid chardonnay, Coonawarra Estate, Australia

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 14.juli

Den røde shiraz er rigtig god, mørk og aromatisk, med blomme, urter, let grøn, måske lidt mynte, middel fyldig og pænt lang (2015 smagt for 3 år siden). Kender ikke aktuel årgang, men kan se, at nyere årgange får 89-91p af gode kritikere. Hvid er mindre kendt og ikke smagt, men får meget ros af Meny selv.    

  Wynns huset ser ikke ud af meget på fotoet, men der er en masse under jorden -og ved siden af. For huset er med 800 hektar vin det største domæne Coonawarra, et ret køligt område syd for McLaren Vale, kendt for sin Terra Rossa -frugtbar, rød lerjord- perfekt til cabernet og shiraz. Med så stort et areal -dvs. potentielt 6-7 millioner fl/år- laves mange vine, hvoraf disse to er meget flotte basisvine. Huset er sluppet rigtig godt fra dem, selvom Wynns de sidste mange år har været del af giganten Treasury sammen med bl.a. Penfold's, Lindeman og Wolf Blass.