Søg i 1200 opslag:

10/07/2022

Østriger og Prosecco i front -Netto er bagest i det vinøse felt!

Herlige vine fra Østrig og en god Prosecco er højdepunkterne hos discount-kæderne i denne uge, hvor Netto igen kun får et lille bjæf!   

Det passer desværre ikke med "Livet er dyrt -gå i Netto" -for vinmæssigt har både Rema1000, Lidl og Fakta (igen) mere interessante vine og priser end Netto
      Højdepunktet er nok Sant Thias fra Østrig i Rema1000, hvor den altid gode grønne veltliner har fået følgeskab af en god riesling og en sjov cuvée på 5 druetyper. Foruden en god rød. 
      Men Lidl er også et besøg værd for sin Prosecco, der både er god og billig. Og så er deres Retsina også værd at smage som også en usædvanlig billig Alsace.  

Bedste KØB: Prosecco Allini Spumante -  Riesling Alsace Lidl - Sant Thias hvid/rød/rosé - Undivided Pinot Noir + Chardonnay

Godt KØB: Retsina, hvid græsk 50cl - Villa Borghetti Bardolino + pinot grigio - Savanha Mariella's rød/hvid/rosé - Cava Codorniu "Clasico" brut - Mateus rosé

Prosecco Allini, Spumante Extra Dry... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 16.juli 
Ligefrem, uforpligtende brus, lidt æble, citrus, let, god syre maskeret af lille sødme -extra dry betyder aldrig tør, når det gælder brusvin (så skal du have brut eller brut nature).   
      Prosecco er i løbet af de sidste 10-15 år blevet Verdens mest solgte brus med en produktion pænt højere end cava (som ellers må hente druer i det meste af Spanien) og Champagne. Crémant er end ikke i nærheden. Prosecco laves nord for Venedig og nydes ung -faktisk laves den stort set aldrig på champagne-metoden, da den lange lagring vil kvæle druen glera's sarte aroma!

Riesling Alsace... 39,-

Bedste KØB + ****? (4/5), Lidl, indtil lørdag 16.juli 
En næsten mistænkelig lav pris på riesling fra Alsace (normalt skal du af med 50-70 kr), men jeg vil nu give den en chance. Lidl har brugt forskellige leverandører, men mener denne kommer fra kooperativet i Pfaffenheim, som leverer god vin. Men vinen er nok kælderens mindre gode,. Så måske en frisk, tør vin med måske lidt grønt og umodent i næsen og ikke så lang smag. 

Retsina, hvid græsk, 50cl... 20,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 16.juli

Ikke smagt, men vent en tør, let med en særegen aroma, hvor frugt og lidt nåletræ er blandet. Prøv den til pita gyros eller en krydret salat! Vinen er tappet af et af de store, anerkendte huse.  

      Jeg giver gerne denne en chance -der er trods alt kun 50cl -4-5 glas- og vinen er ung og frisk (undgå gammel retsina), og prisen er lav, ikke meget højere end i hjemlandet! 
      Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som så fjernes, så den kun lige når at give vinen aroma. Druen er savatiano, groet i Attika, tappet i Grækenland. 

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 16.juli
Hvid grüner veltliner, cuvée, riesling, rosé og rød pinot noir, Østrig 

Jeg kan kun rose dette tilbud -har endnu ikke smagt andet end god vine. Vingården ligger i Weinviertel nord for Wien med tørt, køligt klima. 

      Tør sprød grøn veltlinerFrisk og mineralsk, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten! Meget rost i Ekstrabladet i marts. 

     Gemischter Satz -bare navnet kan hæmme salget, og det ville være synd! En cuvée af welchriesling med veltliner, weissburgunder, muskateller og traminer. Ikke smagt. Vent en tør hvid med mere tropisk frugt, lidt blødere, let og frisk. Som de andre får druerne en kold maceration før en kølig gæring. Ingen eg, naturligvis!  Guldmedalje på Challenge International. 

     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. Rosé virker for letbenet. Den røde pinot noir er ej smagt, men bør kunne matche lignende vin fra Tyskland. 

Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. Vingården drives bæredygtigt og ligger i Herrnbaumgarten nord for Wien nær grænsen til Tjekkiet, ca. 30 km vest for Lenz Moser's Malteserorden vinslot, som du kan se i Føtex. Lignende klima og vin. Det er lige før, jeg foretrækker vinen fra Frank. 

Villa Borghetti, Bardolino eller pinot grigio... 39,- 

rød Bardolino eller Puglia, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio, Italien
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 16.juli

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -foretrukket for den kedsommelige Puglia "La Passo" (kan få selv en pizza til at døse). Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto. 
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

1659, merlot eller chardonnay... 39,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 16.juli, Sydafrika

Ikke en vin, jeg ofrer penge på. Men sydafrikanere er i reglen gode til hvid, så den hvide kan være helt ok, mens den røde nok er ligegyldig marmeladevin, som ikke gør fortræd. Gå efter Bardolino eller Østrig! 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Frankrig, bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 13.juli
Vin på de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!


Savanha Mariella's, rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 13.juli
Denne vin er nok identisk med Savanha vinene i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen "Mariella". Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 
      Vinene laves (også) af Spier af basis-druer, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Ingen eg, tapning i Danmark. 


Cava Codorniu "Clasico", brut eller semiseco... 49,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 15.juli

Bestemt ingen stor cava, men meget brus til pengene -og den tørre vil ikke skuffe til en sommerfest. Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. 

       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument.  

Mateus rosé, Portugal... 35,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 15.juli

Mateus er en begyndervin, men markant mindre sød end i min ungdom. Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag, som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig med beskeden  restsødme.

      For 80 år siden blev den første Mateus tappet med målet om at nå dem, der ellers ikke drak vin. Det lykkedes, må man sige. 
       Man valgte en flaske ikke ulig den tyske bocksbeutel, mens etiketten prydedes af familiens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

      Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.
       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (fra Hollies & CSN, på cover til album), Jimi Hendrix og siden 1999 en favorit for dronning Elizabeth II. Med 70 år på tronen tyder noget på, at vin er sundt! 

      Netto tilbyder også Casal Garcia, Vinho Verde hvid/rosé (49, 3*) -slet ikke så attraktivt et tilbud, da vinene normalt vil koste det samme som Mateus. Og så kan du let finde bedre Vinho Verde andetsteds til lavere pris.