Søg i 1200 opslag:

22/07/2022

Gode køb syd for grænsen, men...

De sidste par år er ferien gået sydpå i bil, så jeg studerer ivrigt priserne i Tyskland. Her er der mange gode køb. Men... Der er ikke mange penge at spare! Gode køb kan findes -her er nogle af de bedste! 

Billige vine er i reglen (men ikke altid) billigere syd for grænsen, mens der ikke er meget at spare på de bedre vine. Ditto med alkoholen, hvor du ofte kan finde god whisky og Cognac til lavere priser i Danmark! 

      Jeg har scannet Bordershop, Fleggaard og Calle, men de har ofte de samme jævne vine, dog lidt flere af de gode i Bordershop. Men skal du sydpå, så besøg vingårdene i Tyskland,. her kan der være mange penge at spare! Et eksempel er Bischöfliches Weingüter i Trier... 

Bedste KØB: Brolio Chianti Classico - "L" Laroche - Donatushof Saar Riesling - Markus Molitor Riesling
Godt KØB: Barefoot rød/hvid - Kesselstatt Schloss Marienlay - Dr Zenzen Eiswein - Nachtgold Eiswein - Schloss Johannisberg Riesling trocken

Brolio Chianti Classico... 64,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Bordershop, normalt 84,95 - avistilbud

Formentlig en af de bedste "normale" Chiantis, som kommer fra baron Ricasoli, hvis forfader skabte den oprindelige klassiske Chianti sidst i 1800-tallet. Det gamle familieslot ved Gaiole (1141) har en glimrende restaurant med udsigt til nogle af vinmarkerne. 
      Ikke smagt i nye årgange, men kenderne er enige -både 2017 og '18 får 92-93p af gode kritikere som Falstaff og WineCritics samt 89p/Parker, mens både 2018 og 19 får 92p/Falstaff. Forvent en kraftig, fast vin med rig duft ulmende under tanniner, som kræver 1-2 år på flaske. En god vin til italiensk mad! 

 6 fl: 199,95, bedste KØB + **** (4/5)Bordershop.dk

I 2009 fusionerede Laroche fra Bourgogne med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse kommer dog nok fra Jeanjean og er tappet i Languedoc. Vinene er pæne, men bestemt ikke prangende -men når de koster godt 60 kr i Brugsen, er denne pris rigtig god!  

Barefoot, rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 29,99

6 fl: 179,95, Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California

Godt KØB + *** (3/5)Bordershop.dk

Når dette tilbud overhovedet er med, er det ikke pga kvaliteten, men en sød historie!
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
"BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en var sikret -især da giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen dog ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!

Tysk er bedst! 


Donatushof Saar Riesling, kr/fl v 3:  43,33

Trocken eller Feinherb, 3 fl: 129,95, Bedste KØB + **** (4/5), Fleggaard (Bordershop, 6 fl: 289,95, kun Feinherb) 
Rigtig god riesling fra stor (34 hektar) vingård i Saar og Obermosel. Den tørre er ren og lækker, Feinherb -med let sødme- er mere aromatisk, med god syre til at balancere lille sødme. Vingården drives af huset Zimmermann-Gräf-Müller. Superkøb hos Fleggaard (og måske Calle?), dyrere i Bordershop. 


Bürgerspital, Würzburger Stein silvaner...  99,95

Trocken,  **** (4/5), Bordershop (kun butik)

Franken ligger omkring Main øst for Frankfurt. Historisk er vinene her tørre, sprøde og umådeligt friske -og få om nogen nyder et større ry end vinene fra det celebre Stein bjerg over den vidunderskønne barokby Würzburg (et must og en rejse værd!).

      Her ligger byens borgerlige og historiske hospital. I løbet af 200 år har hospitalet haft blot 6 administratorer, så traditionen holdes vedlige!
Stein's silvaner er flot, prisen meget rimelig, en tør, kraftig vin med ren, rig aroma. Prisen er steget 10 kr siden sidste år. 

Fritz Haag Riesling trocken... 114,95

**** (4/5), Bordershop (kun butik). Den unge Haag leverer vidunderlig riesling, som hører til de bedste (og dyreste) ved Mosel. En tør, sprød og let vin (11,5%) med god længde. Ikke fra hjembyen Brauneberg og pris lige dyr nok.

Fritz Haag Brauneberger Juffer Spätlese... 164,95

***** (5/5), Bordershop (kun butik). Fin sødme, god syre, en meget bedre vin og er tæt på topkøb. Juffer er et af Mosels store vinbjerge
 

Kesselstatt Schloss Marienlay Riesling trocken ... 99,95 

Godt KØB + **** (4/5), Bordershop (kun butik) -det smukke slot leverer rigtig god vin, som kan betegnes som en 2.vin til huset. Men rigtig god vin med rig aroma og god friskhed. Set i Danmark til 150. 

Kesselstatt Scharzhofberg Auslese... 399,95 
Bedste VIN + **** (4/5), Bordershop (kun butik)
En meget flot vin, men dyr. Rigsgreve v. Kesselstatt er en rigtig god vingård ejet af familien Reh. Scharzhofberg er nok vingårdens bedste bjerg og et af de fineste i Tyskland -og et af de få, hvor vinen som Bourgognes Grands Crus sælges under marknavn uden at nævne byen. 

Personligt ville jeg dog snarere køre forbi en af ejerne, f.eks. Bischöflisches Weingüter i Trier, hvor du kan få Scharzhofberger Kabinett 2020 til €12,70 (ca. 96 kr). Feinherb får 94p/WineAdvocate. 
      Vingården har et stort udvalg og mange ældre årgange, bl.a. Scharzhofberger Auslese 2003 Goldkapsel til € 29. Kvaliteten er støt stigende, priserne fortsat meget rimelige. 

Dr Zenzen Eiswein,  375ml... 119,99

Bedste KØB + ***** (5/5), Fleggaard (129,95 i Bordershop) 
Rheinhessen. Eiswein er en syrligtsød vin af frosne druer, der er høstet en tidlig morgen, når druerne er frosne ved -8 grader. Druerne presses, men da det meste af vandet er is, får man kun lille udbytte, men masser af syre og sødme. Vinen laves kun i få år i dag pga den globale opvarmning. Zenzen er en billig udgave af denne, men stadig ganske imponerende, med overdådig frugt, god syre og sødme. 

Nachtgold Eiswein,  375ml... 79,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Fleggaard (også i Calle). Har ikke smagt denne næsten for billige Eiswein, som laves af giganten Peter Mertes i Rheinhessen. Kunne godt være topkøb. ca. 8% alkohol, 7,8 g/l syre, 132 g/l restsødme. Fleggaard har den også som Trockenbeereunauslese (Pfalz, 79,95 pr 375ml). 
      Eiswein er billigere i endog Kaufland (60 kr, 7.99 €) og meget dyrere hos Amazon.de (3 fl. 37,99 = ca. 95 kr/375ml). Netbutikker er sjældent billigst, og Amazon's rigdom skyldes ikke altid dårlig løn til ansatte!  

Markus Molitor Riesling, Mosel ..  79,95

Bedste KØB + **** (4/5), Bordershop (kun butik). Molitor ligger i sidedal til Mosel og har et stort ry, nok lidt truet af sin størrelse (150 hektar!). Ikke alle vinmarkerne er i top, og de leverer måske denne vin, som dog er excellent. Til den tørre side, typisk klassisk riesling. Her er der ikke meget at spare -på vingården koster "Haus Klosterberg" 9,9€ (75 kr). 
      Fås også som "Alte Reben" (149,95, 4*). Bedre vin, men lidt dyr.

Schloss Johannisberg Riesling trocken... 109,95

Godt KØB + **** (4/5), Bordershop (kun butik)
Slottet i Rheingau er historisk og skal være stedet, hvor riesling druen først blev spottet, mens Karl den Store lagde mærke til, at sneen her smeltede tidligere end hos naboerne! Denne riesling med gul kapsel er flot og godt køb ('18 fik 90p/Parker). Tør, meget frisk og forfinet, med god lang smag. 
      Slottet har i mange år været ejet af Henkell, som igen ejes af Dr Oetker (ja buddingkoncernen). Men vinene er blevet bedre end tidligere (og jeg elsker etiketten).