Søg i 1200 opslag:

30/04/2022

En flot Chablis og herlig Chile vin

Alt stiger i disse måneder, men ofte tror jeg, at kæderne simpelthen benytter sig af chancen og lægger et "Ukraine-tillæg" oveni prisen. 
Så derfor kipper jeg med flaget, når jeg ser et tilbud som Meny's Chablis til 100 kr. Vinen kommer fra anerkendt domæne og fås p.t. til under halv pris af mindre god Chablis, f.eks. Føtex' Calvet Chablis! 

Meny har også et par andre gode køb -f.eks. den altid flotte Recougne fra Bordeaux samt Cono Sur's "Especial", som var et topkøb til 60 kr og nu fås til 50. Og det trods de stejlt stigende priser på fragt fra fjerne egne! Desuden et godt køb i Barbaresco

Bedste KØB: Chablis "Domaine de ChardonnayCono Sur Reserva Especial rød/hvid, Recougne Bordeaux 
Godt KØB: Massaluca garnatxa-samsó, Barbaresco "Magno"

Chablis "Domaine de Chardonnay"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 5.maj

En ganske flot Chablis til en ekstremt rimelig pris. Generelt er Chablis en mangelvare efter kraftig frost (f.eks. er den ordinær Calvet Chablis i Føtex oppe på 220 kr!). Kan det være en "corona-pris" (domænet har måske mistet kunder?). Måske -men benyt dig af det! 

      Kender ikke årgang, men domænet leverer typisk, mineralsk Chablis med ren aroma og stor friskhed. God ung, men kan lagre 3-5 år. 

      Domænet er et af de nyere i Chablis (1987) med hypermoderne kældre og hele 35 hektar vin, hvoraf dog kun ganske lidt er 1.Cru og ingen Grand Cru. Men til gengæld hele 19 hektar almindelig Chablis, som gror på den typiske Kimmeridge kalk. Vinene har fint ry og kan let rivalisere vinene fra f.eks. la Chablisienne kooperativet, som sælges i Meny og Føtex. 

Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 49,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.maj

Denne vin var et godt tilbud til 60 kr. Nu er prisen lavere! 
"Especial" vælges ud fra det område i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, del af Concha y Toro (nr 1 i Chile i størrelse og importeret af Coop). 

Pinot noir,  -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød og mere sauvignon end chardonnay. Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Her er Matetic stjernen, men denne Cono Sur er heller ikke tosset. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Syrah, **** (4/5) -fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap eer væde nok til kaktus! Men nu er der også plantet vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 

Chardonnay, **** (4/5) -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling, ***** (5/5) -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 5.maj
For mig en af de bedste såkaldt "almindelige" Bordeaux'er, som let kan måle sig med ganske meget Saint Émilion og Graves (og jeg elsker også etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, "Terra Recognita", så selv romerne har måske rost vinen herfra!   

      Set i den fine 2018, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20-30 år
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent navn til glæde for os, der foretrækker kvalitet og pris frem for fint navn. 
      Ejeren er familien Milhade. Huset har egen bødker, så vinen ser lidt eg. 

Allram, frit valg...69,95

Riesling, grüner veltliner eller rosé zweigelt, Kamptal Østrig

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 5.maj

Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?                Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass, der ligger i Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er lidt køligere, så den sent modnende riesling har det svært, men det er ægte veltlinerland!        
Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, 

godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 5.maj

Jeg kan vældigt godt lide vinen, der kommer fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. Den ældre 2017 får 5* af Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 
      Vinen laves af Roqueta, der så småt er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet liger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Barbaresco "Magno", Sansilvestro... 89,95

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 5.maj
Senest smagt i 2005, men andre har rost nyeste årgang. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2017 er ikke så god som 2016 (så led efter denne!), men stadig mange gode vine. 

Bousquet "Cameleon", malbec, øko... 79,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 5.maj

Denne argentinske vin kan ligne Trapiche's Pure, men er måske endda et mulehår bedre, men blev før soglt til 60, så bedre vin fås til prisen! Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton (fra Bastide, se herunder!). Han købte en masse jord og plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord.