Søg i 1200 opslag:

13/04/2022

Klassisk Rioja fra smuk bodega

Rioja's "guldalder" var i 1800-tallet, hvor vinlusen phylloxera fik franske vinfolk til at rejse over Pyrenæerne i jagten på vin til et hjemmemarked, hvor vinlusen havde ødelagt vinmarkerne. Dengang startede huse som Riscal, Murrieta, Franco-Españolas og Palacio, som alle fik råd af franskmænd. 

Da diktatoren Franco døde, startede en ny guldalder, hvor et væld af nye huse skød op på få år. Et af de flotteste var Olarra, hvor fadkælderen er dækket af ikke mindre end 111 hexagoniske små tegltage. Et ret unikt syn (se foto). 
      Meny byder også på Cono Sur's økologiske vine til en meget rimelig pris. 

Godt KØB: Peter Weinbach Riesling Mosel, Barolo "Patres"

Cerro Añon Rioja Gran Reserva... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Menyindtil lørdag 18.4.
Kan ikke se årgang, men måske 2015 (med 93p/Tim Atkin). 2011 var god, i en middelfyldig, blød stil med meget god bouquet. En klassisk tempranillo (med lidt graciano/mazuelo), som får malolaktisk gæring i små egefade, stadig ret sjældent i Spanien. Prisen er meget rimelig (prisen i Spanien er godt 140 kr). 
      Husker Cerro Añon som en af de bedre vine fra Olarra, et af de første huse i "Den nye Bølge", som startede i Rioja i 1973. Husets bodega i udkanten af Logroño (til højre se foto) er et turistmål med tag 111 6-kantede små tage. Huset ejer kun lille vingård, så det meste købes udefra. 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

øko, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil lørdag 18.4.

Normalprisen 79,95 er for høj -men til 50 kr er vinen et superkøb. Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse af det, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 

      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde. De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 50,-

2 fl. 100, Cellier des Princes, bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil lørdag 18.4.

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Sabounet, Vin de France... 59,95

Rhone, **** (4/5), Menyindtil lørdag 18.4.

Vinen er lavet af Rhône druerne grenache og syrah, men er kun "vin de France", fransk vin uden årgang. Men den smager af Rhône -let krydret frugt, god fylde, afrundet smag med lidt garrigue krydderi, afrundet, men med lille pænt bid. Ikke smagt i år, men tror den holder pænt. 
      Roger Sabon har ret lille domæne i Châteauneuf og i Rhône, men lur mig om ikke han laver væsentlig mere af denne vin end af de andre. Til sammen. 

Gigondas "Olivier & Lafont"... 125,- 

Rhone, ***** (5/5), Meny, indtil lørdag 18.4.
Huset ejer næsten ingen vinstokke, men samarbejder med mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2016 fik 93p af WineEnthusiast, hvad jeg fandt lidt højt -og egentlig synes jeg, at den almindelige Rhone (ofte på tilbud til 50-60) er et bedre køb. Kender ikke aktuel årgang, måske 2019, men typisk grenache, hvor alkoholen er skjult under masser af urter og fint krydderi.  
      Til samme pris Casalforte Amarone (125, 4*), en middelkvalitet fra kooperativet i Negrar. 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v.2: 50,-  

2 fl. 100, godt KØB + **** (4/5)Menyindtil lørdag 18.4.

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. 

      Jeg elsker druen riesling og er godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, der hærgede vinhylderne indtil for 10-12 år siden. Der stod Mosel på etiketten, men vinen var ofte domineret af Müller-Thurgau druen groet på flade marker. Dr Ernst Loosen var først med at sælge en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Dr Pauly efter -og siden mange andre! 
      Pauly ligger ved Mosel og sælger riesling fra Rhinen- ligger Peter Weinbach omvendt i Mainz ved Rhinen og sælger riesling fra Mosel. Huset ejes af giganten GCF i Frankrig. 

Barolo "Patres", San Silvestro... 99,95

2017, godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil lørdag 18.4.

San Silvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu). Ældre årgange var gode og gode køb, som også kunne drikkes af andre end masochistiske nebbiolo-tifosis. Jeg tvivler lidt på Meny's ord om, at vinen er fra Sartitanos egne marker, da ejer Sartirano ejer 7 hektar -ikke meget, som sælges under navnet Costa di Bussia.  Denne vin laves af druer fra 40 mindre avlere. Barolo'en er god i en kommerciel stil, men for mig knap så overbevisende som Gemma eller Fontanafredda. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2016 og 2017 har fået 88-90p/Decanter og guldmedalje på IWC. 

Le Ragose, Amarone Valpolicella... 189,95 

***** (5/5), Meny, indtil lørdag 18.april

God vin, men kunne fås til 159 op til jul. En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Det er et par år siden, jeg sidst smagte denne "Classico", men jeg har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella.