Søg i 1200 opslag:

22/04/2022

God Rioja og historisk stærk Gin i top!

Som ganske ung faldt jeg for en Rioja med det forjættende navn "Bordón" -en Rioja fra Bordeaux-mand! Desværre skuffede vinen, men historien var god -huset var startet i de gyldne år i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med folk fra Rioja. Men i dag er vinen blevet rigtig god! 

De mange gode køb skyldes mere lav pris end sprudlende kvalitet, så du får en lidt tynd uge i Salling's Føtex og (især) Bilka

      Med alderen bliver jeg stadig mere tiltrukket af Chiles vine, som forener lav pris med kvalitet -hvad tydeligt ses, når man sammenligner f.eks. Montgras' de Vine med Wolf Blass' røde etiket. Skal du have hvid til dine asparges, skal du dog til Alsace og Tyskland, hvor både Brand's riesling og den enkle riesling fra Dr Pauly gør god fyldest (og den røde er også topkøb). 

      Faktisk er det kun den klassiske Plymouth "Navy Strength" Gin, du for alvor skal bruge penge på... N.B: Bemærk, at mange af Bilkas tilbud gælder i 2 uger. 

Bedste VIN: Rioja Bordón Gran Reserva

Bedste KØB: Sibaris rød/hvid, Riesling Grand Cru Brand, Dr. Pauly Riesling + pinot noirMontGras "De Vine", rød/hvid, Plymouth Gin 57% "Navy Strength"

Godt KØB: Amarone "le Arche", Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid, Mingus Liberty rød/hvid 300 cl boxWolf Blass Red Label, rød/hvid + brus, Wolf Blass Red Label, rød/hvid, Fantini Primitivo, Cava Codorniu brut, Kahlúa Coffee licor

Rioja Bordón, Gran Reserva, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, årgang ikke kendt, måske 2011, Nordspanien
Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 28.april
Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 ('09 var flot, '11 ej smagt). 2009 fik 92p/100 af både Spectator og Tim Atkin samt 91p/Guía Peñin. 
      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin indkøbt fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien Eguizábal
      
Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

"Sibaris" Gran Reserva, rød/hvid, frit valg... 59,- 

2 fl: 119, cabernet, carmenère eller hvid chardonnay, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 28. april 

Sibaris viser, at Chile kan noget til en rimelig pris! Undurraga laver alle typer vine, fra billige (men ok) 30-40 kr vine i Netto til den flotte T.H. (og nogle endnu dyrere, der ikke er merprisen værd). Sibaris er deres bedste "normale" vin fra gode områder. 

Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi,  middel fyldig, afrundet, pænt lang. 
Carmenère også fra det fine Colchagua  mere mineralsk, knap så blød, let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. 
  Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, grundlæggende blød, men med lidt klodset syre. 

Riesling Grand Cru, Brand...  99,-

E. Traber, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, til torsdag 28.april
Giganten GCF har smukke graverede flasker Grand Cru, men Traber, del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, leverer for mig bedre vin, om end ikke i top. Brand knejser over smukke Turckheim. som med fuld ret er lidt af en turistmagnet. Jorden er granit, perfekt til druen riesling. Riesling er ganske flot, frisk, aromatisk, med pæn længde, på den tørre side. Egentlig flot nu, men nok bedre om et år eller to. 

Dr. Pauly Riesling eller pinot noir... 39,- 

2020 Rheinhessen, Tyskland
Bedste KØB + **** (4/5),Føtex, indtil torsdag 28.april
En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne tiltalende pris. Noble House er formentlig samme vin, med mere sødme, men god med herlig aroma. 
      Den røde pinot noir fra Rheinhessen er svær at slå til prisen -nydelig farve, pæn duft med let Bourgogne-præg, ret blød, lidt fersk i smagen med ganske svag sødme. For mig bedre end de fleste pinot'er i samme prisklasse fra Argentina og Australien. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.april
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. 

Tanunda "Grand Barossa", kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, cabernet, shiraz, chardonnay, riesling, Barossa, Australien
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.april
En god shiraz med en frugt og pæn koncentration, en lige så god cabernet med røget frugt, mørke bær og rund eftersmag og en klassisk tør riesling med intens frugt og god syre. Set i 2019, som har fået pæne ratings (93p/Wine Orbit, riesling dog 94p og 91p/Halliday). 
      Men du kunne købe dem til 50 i 2021, så prisen er røget op, delvis pga de voldsomme fragtrater efter corona og Ukraine. En nydelig graveret flaske. Meget bedre end de normale Tanunda vine, hvor vinen er hentet uden for det fine Barossa. Gode til prisen, men ikke top!
Foto: Tanunda er et af de steder, du bør se i det smukke Barossa nord for Adelaide, som er hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds til Yalumba og Lehman. Vinene er ofte fra varme områder -er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten
Tanunda 
var oprindelig ejet af Seppelt,et af mærkerne under giganten Treasury (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass). I dag ejes huset af
 sydafrikaneren John Geber. Tanunda ejer 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, inden for og uden for Barossa. 

Mingus Liberty rød/hvid 300 cl box... 99,-  

shiraz-cabernet eller chardonnay, Australien
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.april

Jeg ville ikke købe den hvide (som er mere sarte i en plastikpose), men den røde smager sikkert ok -om end ikke i klasse (eller pris) som Tanunda fra det fine Barossa. En solid, fyldig vin med krydderi, måske en snert af grønt. Indført på tank og tappet af Globus på flaske og box. 

      En god pris -svarer til 24,75 pr 75cl. Både Mingus (jazz) og Liberty får mig til at tænke på Over There, men det er jo bare et (godt) navn, som sikkert snart bruges til California vin! 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 149, **** (4/5), rød 2015/16, hvid og rosé 2020, Nordspanien 
*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.april
Faustino må overlade 1.pladsen i blogspot til Bordón i denne uge. Den plejer at være i top, men når du i sidste uge siden kunne få den i Bilka til 46,50 (ved køb 6), så er den ikke topkøb!
      Men god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 

MontGras "De Vine", rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet, merlot, zinfandel eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon, Valle Central Chile 
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 5.maj
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men ganske langt fra toppen, så du kan vente god vin til prisen, men ikke meget mere. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Reserva-etiketten skal vise, at vinen kommer fra vinplanter (Vine på engelsk!), hvis du ikke vidste det. Men "De Vine" er superkøb til 33 kr! Trods teksten på Bilkas web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, og jeg vil også gerne prøve zinfandel. Begge de hvide er gode, ikke mindst sauvignon'en. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Australien
Bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 5.maj, normalt 79
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Accolade ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Sparkling, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, 
Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 5.maj
Prisen gør vinen til bedste køb, ikke smagen! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), dvs. let sødlig. Men ok til forårstræf på budget! 

Fantini, Primitivo Puglia, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.april
Farnese leverer god vin fra hele Syditalien. Fantini er ren pimitivo (alias zinfandel), ganske solid, uden den sødme, som skæmmer mange vine, god åben frugt med lidt krydderi, endog fast i kødet! Farnese anbefaler at servere den kælderkold til pizza! 

Cava Codorniu "Clasico", brut, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.april
Ikke stor cava, men til 33 får du virkelig meget kvaliltet -og den tørre vil ikke skuffe til en forårsfest og/elleer konfirmation! Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. Den søde Semiseco har jeg smagt 2 gange (2x for meget). 

Prosecco "le Arche", Spumante... 50,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 5.maj
Prosecco er godt på vej til at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. Ret beset en enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. Arche er slet ikke ringe -nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid er), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst.  

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5.maj
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, men uden den fancy label, som stadig oftere ses. Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv. 

Kahlúa, Coffee licor... 99,-

20%,  godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5.maj
Den klassiske mexikanske likør laves af rom med kaffe og kakaobønner. Umådeligt lækker med sin rige aroma -og en vigtig ingrediens i bl.a. Black Russian. Og jeg kunne godt tænke mig at bruge den til Icecoffee
Kahlúa blev skabt i 1936 af en gruppe venner fra Mexico og har siden gået sin sejrsgang i hele verden. Jeg ville nyde den kølig og ren. 

Plymouth Gin 57% "Navy Strength"... 249,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5.maj
Ren kult-gin! Fordi gin er så billig at lave, er der uanstændig profit ved at give den et fancy navn og flaske. Men vil du af med kassen for gin, så køb denne klassiske gin på hele 57%. Du skal bruge markant mindre gin til en god G&T eller Martini med denne gin, som derfor er godt køb. 

      De 57% styrke kræves, hvis man skal antænde krudt -og derfor var den på flådens skibe gennem 200 år, når de forlod  flådebasen i Plymouth (modsat den irske Gunpowder gin til samme pris, som med blot 43% knap kan gøre krudt vådt!).  
     I dag laves det meste "London Dry Gin" i Skotland på grain destillerier, f.eks. Tanqueray, Caorunn, Hendricks osv. Men Plymouth laves stadig (tror jeg!) på Blackfriars destilleriet nær flådehavnen. Og den destilleres på den dyre måde i batches -omtrent som malt whisky.