Søg i 1200 opslag:

14/04/2022

Spanien er bedst og bedste køb. Igen!

At Spanien er det mest spændende vinland lige nu, ses tydeligt i Lidl's to vine til 39 kr. Barbera fra Italien er en typisk god barbera, men den har slet ikke samme koncentration og længde som spanske Irrepetible! Og sådan er det ofte -især i en uge, hvor de bedste køb er i den laveste prisklasse! 

Så du kan ikke klage, kære læser! Der er en masse gode vinkøb -i klassen under 50 kr. Årsagen er banal: Der er kun tilbud fra discount kæderne + Bilka. Alle andre er gået på påskeferie, så jeg ved ikke, hvad de har på tilbud i næste uge. 

      De mest interessante topkøb er Castaño's "Herkules" -Hécula- er svær at slå. Men den har konkurrence fra Lidls Irrepetible, en flot vin fra et nyt lovende område. Og så er der også billigt brus i form af Moscato Fresca, som ikke er fra Asti, men fra -netop- Spanien. 

      I den dyre ende anbefales Gran Reserva fra Baron de Ley. Du får den for 99,50, du skal købe 2 + vise en Bilka-app. Du kunne købe den indtil nytår til 89. Ikke meget at spare med den app! 
      Og så er der lidt stærke drikke i form af sort Johnie Walker og den stærke Talisker

Bedste KØB: Irrepetible Manchuela øko, Sumerton rød/hvid/rosé, Souza Port tawny, Hardy's Stamp rød/hvid/roséBarbera d'Asti "Antica Cascina", Baron de Ley Rioja Gran Reserva, Fantini Primitivo, Faustino V Rioja Reserva, Hecula Organic, San Felice Chianti Classico, Johnie Walker Black Label, Talisker 45,8%
Godt KØB: Barbera d'Asti "Antica Cascina", Gray Fox zinfandel + chardonnayCava Recoda brut, Trapiche rød/hvid, Amaral hvidAlsace "E. Traber", Cava Codorniu brut, Fernet Branca

Irrepetible, Manchuela, øko... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 23.april

En rigtig god vin med dyb farve, overdådig duft af blomme og bær, middel fylde oglængde. Lidt rustik, men med charme. 

      Vinen kommer fra Altolandon, et af de gode firmaer i Manchuela, et fremadstormende område, som forener Mancha's rustikke basisvin med en frugtig stil fra València. Markerne ligger højt  (1100 meter), så druen syrah giver også god vin trods varmen. Området har stort potentiale, som de lokale er ved at lære at udbytte. En af vingårdene tilhører egnens stjerne, Iniesta, som i mange år var anfører for FC Barcelona og bl.a. valgt til årets fodboldspiller i Europa. 

Barbera d'Asti "Antica Cascina"... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 23.april

En nydelig typisk barbera, god bærduft med lidt kirsebær og krydderi, middel fylde, fast, middelfyldig smag med en syre, der vil passe til en gryderet, paëlla mv. Servér kælderkold. 

Sumerton rød/hvid/rosé...  25,-

Sydafrika, Bedste KØB + *** (3/5), Aldi, indtil torsdag 21. april, normalt 45
En meget lav pris, selv for Sydafrika, hvor priserne allerede er i bund. Rød cabernet/pinotage var helt ok (årgang 2015 smagt i 2017), krydret, blød, uden dikkedarer, men uden bismag
       Den hvide sauvignon var såmænd testvinder med 5* i BT i januar 2020: "Pæn farve. Pæn viskositet. Der er lidt mere smæk på citrusnoterne. Og så er der igen asparges (..) Det smager rigtig godt det her. Super vellavet.". Rosé ikke smagt, men jeg tvivler. Ret imponerende til den pris! Sumerton er et mærke fra Rostberg lidt øst for Cape Town. 

Souza Port, tawny eller hvid...  50,-

Godt KØB + *** (3/5), Aldi, indtil torsdag 21. april
Billig Portvin er generelt kedelig, og denne er ingen undtagelse. Tawny har en nydelig lille frugt og en sød smag, som har et par nuancer bagefter -ikke nødder, chokolade eller andet fint -men en helt ok Port, som fik 5* i BT (dec.2019). Nydes kølig. Den hvide er ikke smagt, men skal formentlig være koldere for at gøre indtryk. 
      Vieira da Souza er (endnu) et af mærkerne i Sogevinus-gruppen sammen med Kopke, Burmester, Hutcheson og Càlem. 

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 20. april

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som er en væsentlig del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

       Ret ligegyldige, men ok vine med en tør smag, der gør dem drikbare. Den største berettigelse er den lave pris. Men vinen er nok bedre end helt ligegyldig vin i en plastikpose! 

Gray Fox, zinfandel eller chardonnay... 35,-

California, godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 20. april
Har aldrig gidet købe denne vin, som kommer fra et mig ubekendt hus, Wine Group. Kan meget godt lide udstyret, som nok skal få denne (formentlig!) bløde, kedsommeligt krydrede rødvin og den tørre, men bløde hvide til at sælge bedre. Vinen kan også fås i plastikpose (baginbox) til 100 kr i Fakta grænsebutik, men har ikke set den i min lokale Fakta.  
Til samme pris endnu en gabgab vin, Incanto fra Puglia (35, 3*). Den kan måske være lidtbedre. Måske. 

Cava Recoda, brut...  40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 20. april
Jeg kender ikke denne cava, men den er formentlig identisk med cava'en fra Coop's andre kæder, Gran Barón (Brugsen) og Vallformosa (Irma), som leveres af netop Vallformosa, et godt, men stort hus, som dog er markant mindre end Codorniu og Frexenet. 
       Og så er 40 en god pris, selvom vinen formentlig ikke kommer fra Katalonien -helt legalt- selvom den er lavet her! Jeg har ikke smagt den, men den har fået 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 

Fresca Moscato frizzante, rosé/hvid... 30,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 22. april

Ikke smagt, men du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der også er en masse moscato, især omkring València. 
      De andre vine til "Netto-pris" er uden interesse. Drostdy Hof 3 liter box (99, 4*) er et ok køb. Capolavaro (45, 3*), My Way (50, 3-4*). 

Fantini, Primitivo, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.april
Farnese leverer gode vine fra flere regioner i Syditalien. Fantini er ren pimitivo (alias zinfandel), ganske solid, uden den sødme, som skæmmer mange vine, god åben frugt med lidt krydderi, endog fast i kødet! Farnese anbefaler at servere den kælderkold til pizza! 
     Jeg har også set en Fantini med et mix af aglianico (som ses i Vulture) med sangiovese og den fine malvasia. Ej smagt, men en ven roser den for god duft med krydderi og bær, god fylde og pæn længde. Ikke stor, men meget drikbar. 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, rød: Bedste KØB + **** (4/5), også hvid og rosé (5*), Bilka, indtil torsdag 21.april
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

      Naturligvis burde du -til samme pris- have købt kassen med 4 fl. Faustino V reserva + 2 Faustino I Gran Reserva. Men nåede du det ikke, er 6 flasker reserva også topkøb. 

Bilka tilbyder også hvid 2020, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til mdidel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i august).             Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja. Julio Faustino døde 20. oktober 2020 efter 87 år. Han gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar.


Baron de Ley, Rioja Gran Reserva, kr/fl v 2: 99,50

2 fl: 199 med WineClub-app, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28. april

Flot vin, men næppe topkøb (du kunne indtil 7.april få den til 79,50 i Føtex -uden Club-app'en! Set i 2014/15. 
      En poleret, fløjlsagtig, meget lækker vin, middel fylde, pæn længde, rig bouquet med dybde, men uden excesser -en flot moderne Rioja. 
      Gran Reserva er på tempranillo fra husets 100 ha marker i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Føtex' web) og lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 

Castaño "Hecula", Organic Yecla, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.april

Set i 2019. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Knap så forfinet som Castaño's Colección (netop nu i Bilka), og for nogle endog bedre. Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 5* i Gastro sept 2021.

Trapiche, malbec, syrah eller viognier, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 28.juni

Trapiche's basisvin er et godt køb til 33 kr! Jeg elsker druen viognier, men sammenlignet med La Baume ( Brugsen) og Paul Mas (Rema1000) er den uinteressant. Men prisen ere også meget lavere. Både syrah og malbec er topkøb til 33, med rund fylde og nydelig frugt. Men præget af varmere klima end Trapiche's finere "oak" og Pure. 

MontGras "Amaral" hvid, kr/fl v 2: 49,50*

2 fl: 99, *: med WineClub-appBedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28. april

Chardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder, typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. 

Alsace "E. Traber"... 59,-

Hvid Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc eller Rosé Pinot Noir
Godt KØB + **** (4/5), Bilk, indtil torsdag 28. april


Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot gris kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt. Men stadig er alle rigtig gode køb og langt bedre end de Laugel og andre mærker, hvor etiketten er flottere for at skjule en ofte kedsommelig vin. 


Traber er et af flere mærker fra  det store kooperativ i Ribeauvillé, der lidt ufortjent står i skyggen af sin nabo Riqueqihr.  Der kommer færre turister her, hvad vi er nogle, der er glade for. 
      Vinene er lige så gode, selvom byens bedste ikke er fra kooperativet, men fra uafhængige vingårde som Zind-Humbrecht og Trimbach. Men stadig leverer kooperativet meget god vin, som dog ofte sælges til andre på tank. 


Foto: Traber er søn af Emile Traber, som ledede kooperativet i de svære år efter 2. verdenskrig. 

San Felice, Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28. april
San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som ejes af forsikringsgiganten Allianz siden 1980erne. De leverer rigtig god vin. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza. 
      Vingårdens unge Classico er rigtig god. I dag ses mest årgang 2020, som er herlig. Og den kan gemmes -2016 har fået seriøs bouquet, den blev nr 19 på Spectator's Top 100 (gr lav pris ikke sublim kvalitet). 2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten samt 90p/Spectator -ret uhørt i denne prisklasse!  

Cava Codorniu "Clasico", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 28.april
Historisk den mest berømte cava (udtal: gah-vá) af alle, men ingen stor vin, men til prisen er den et fremragende køb -og helt ok til en forårsfest, hvor snakken er vigtigere end bruset! 
Fint brus med middel bobler, åben frugt med æble og lidt citrus let og simpel, men med forfriskende sprød syre. 
      Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til kransekage. 
       Familien Raventos sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -den første cava! Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, som legalt kan hentes i en stor del af Spanien. 
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument.  


Yellow Tail, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 28. april

Et australsk svar på Pepsi Cola! Sidste år måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede noter, da vinene er glem-mig-hurtigt snarere end forglemmigej!  

De hvide er ok, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble og en vis syre og friskhed. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 

De røde ikke tiltaler mig. En superkommerciel stil, hvor fedme (let sødme) dækker over lidt umodne toner. 

 

Smith Woodhouse 10 år tawny Port, kr/fl v 2: 119,50

2 fl: 239, *: med WineClub-app, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28. april
Hvad skal vi med WineClub-app? En god 10-årig, ingen tvivl om det. Men du kunne få den til 99 i Brugsen indtil for et år siden -uden nogen app! 
Jeg kan godt lide den stencilerede etiket, som har givet Smith Woodhouse lidt af den panache, det gamle hus fortjener. EN nydelig 10-årig, som før blev solgt om Old Lodge (i dag er Lodge blevet til en ung ruby).  Men so m10-årig foretrækker jeg Brugsen's Ferreira og Burmester. 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,-

Bedste KØB ***** (5/5) Netto, indtil torsdag 21.april

Sort Johnie var så kendt i 70erne, at mange rynkede på næsen ad den, til fordel for Chivas Regal! Men Johny Fodslaw (kælenavn) var bedre og er "still going strong" efter 202 år. 

     Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 

     Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv V.I. Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 

Talisker 10 år, 45,8% Single Malt Whisky ... 199,-

Bedste KØB+ ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28. april
Selvom sort Johny er fyldig, bliver den slået af den 10-årige fra Isle of Skye med sine 45,8%, tilmed som helhed den mest roste single Malt under 12 år. Meget rig, let Islay'agtig, men dog blidere og ganske fyldig smag. Den kan virke afskrækkende på begyndere, men ca. 1/5 nede i flasken opdager man, hvad man er gået glip af i alle disse år -en meget aromatisk, fyldig malt med lag på lag af afrundet tørv og velsmag. 

Til samme pris også Hendrick's, London No 1 og Skagerrak Gin (4*) samt Talisker "Skye" (5*, men 10 årig er bedre køb). 

Bilka tilbyder også Bulleit Bourbon eller Jack Daniel's no 7 Tennessee Whiskey (169, 4*), lidt for søde for mig, især Jack. 

Fernet Branca eller Menta... 115-129,- 

39% , godt KØB + ***** (5/5), Meny (115 indtil lørdag), Bilka (129, indtil torsdag 28. april)
Den klassiske Fernet (i dag desværre 39% mod fordums 45%) er en klassisk bitter -tror kun det er Von Oosten der er mere bitter af de gængse mærker.  Den bruges til -ja, som onklen siger i "Terkel i Knibe": "Man kan ikke fiske ål uden Fernet Branca!". 

      Den laves af Branca i Milano siden 1845 og er lavet af 27 urter og skal være god mod menstruationssmerter, kolera og tømmermænd -hvad de ved i San Francisco, der er den storby, der drikker mest (af den?) pr indbygger. En udpræget kultdrik, der kræver lidt tilvænning. Men så er du også med på noderne! Den blidere Menta har smag af, ja, pebermynte, men der er også chokolade i smagen. Den holder kun 28%. Både Fernet og Menta bruges i mange cocktails.