Søg i 1200 opslag:

27/04/2022

Superkøb i klassisk Médoc

Du skal af med en lille formue, hvis din næse er til Pétrus, Lafite og Latour. Selv de næstbedste som Ducru-Beaucaillou og Gruaud-Larose koster rigtig mange penge.  
Men i nabolaget kan du finde rigtig gode køb -og du får næppe bedre køb i dag end Caronne Sainte Gemme's "l'Orage", som fås for blot 66,50 i godt år som 2016. 

Irma har torsdag-lørdag "Blå Dage" med en række gode køb, som er værd at købe. Jeg anbefaler også gerne Spier's Giant Oak og den altid gode Don David fra nogle af Verdens højest liggende vinmarker. Og naturligvis Ser Lapo, den superbe Chianti. 

      Også Netto har gode tilbud, men det er (som altid) mere god pris end inspirerende vin!  

Godt KØBCrémant "Maison de Crémant" Brut/rosé, Donnaberta Vermentino hvid, Falasco Amarone, Upapa rød + Challis hvid/rosé


Caronne Sainte-Gemme "l'Orage", Haut-Médoc, v. 6 fl: 66,50

2016, 6 fl: 399, Bordeaux, normalt 129
Ugens TOPKØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, kun torsdag-lørdag 28-30.april

Caronne er en rigtig god "Bourgeois" i Médoc, anset for at være tæt på 5.Cru -ikke så sært, når kun en smal bæk adskiller vingården fra Gruaud-Larose 2.Cru og Lagrange 3.Cru i det fine St.Julien. l'Orage ("Tordenvejr") er dog ikke slottets bedste vin, da en god del kommer fra parceller vest for slottet, som måske er særligt udsat for torden og hagl (jvf navnet). Her er jorden lidt tungere med mere ler og limsten og giver måske ikke giver så god vin. 

Årgang 2016 er en rigtig god årgang -især i Médoc: 
      God dyb farve med let modning, indbydende frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år, men herlig allerede. 
      Jeg vil hellere drikke denne vin end Caronne's topvin, som i årgang 2013 slet ikke er 179 værd! 

      En historie om sort uheld! 

Det stilfulde slot blev 1900 købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Sønnerne Eugène's sønner solgte deres halvpart til Emile og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Som dengang ikke var meget dyrere end Caronne. 
      Slægten ejer stadig alle disse slotte, så hvis jeg var Francois Nony Borie, vil jeg nok være lidt misundelig på fætter Jean-Eugène Borie. For du kan få 20-25 flasker Caronne for én Ducru i dag... Og der er ikke nær så stor forskel på vinene.  

Spier "Giant Oak" organic, red blend, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, øko, Coastal, Sydafrika (tappet i Danmark), normalpris 954
Bedste KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, kun torsdag-lørdag 28-30.april

De fleste Spier vine er tappet i Danmark og er ok, men ikke inspirerende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle.    

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 99,-

2017 Riserva, Italien

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, kun torsdag-lørdag 28-30.april  

Markis Mazzei har i over 100 år leveret stor vin i Toscana, bl.a. "Ser Lapo", altid en flot Classico Riserva. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei, siden 1435.  
      Denne vin fra Fonterutoli er en klassisk Riserva, hvor 3 år ikke er nogen alder. Giv den 2-3 år endnu og den kan gemmes i 10+ år. '16 fik 94p/Spectator, mens den unge '17 foreløbig har fået 92p/Parker, 93p/Vinous mv. Ser Lapo var en lokal notar, som optræder i rigtig mange skrifter fra renæssancen -og iøvrigt også navnet på daderen til de to brødre, som leder vingården i dag. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. Denne har dog "kun" fået 1 glas, men er dog ganske flot.  

Don David Reserve, Argentina, frit valg, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Calchaqui, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5),Irma eller coop.dk, kun torsdag-lørdag 28-30.april  

Fra Calchaqui i Andes bjergene, hvor Argentina mødes med Bolivia, Chile og Paraguay. Vinen gror i skyerne (!), tæt på  1800 meters højde, dvs tynd luft, kolde nætter og varme dage, Vinen gror i skyerne (!), tæt på  1800 meters højde, dvs tynd luft, kolde nætter og varme dage (perfekt), men meget tørt (120 mm nedbør i et vådt (!) år modsat de 800-900 i Danmark. Både røde og hvide kan anbefales -og god hvid i denne prisklasse er en sjældenhed! 

Malbec 
Cabernet -for mig knap så interessant, meget intens, lidt mere krydret, god fylde. Også en favorit blandt kritikerne, også 89p/Tim Atkin til både 2019 og 20. Ret imponerende! 
Torrontès 
-på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. 2020 fik 91p/Tim Atkin og 90p/Descorchados. 
Chardonnay er mere diskret, men flot, også 91p/Tim Atkin til 2020.
      Cafayate er en malerisk turistby, og her ligger en halv snes vinhuse -bl.a. Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco (foto) er et gammelt vinhus, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Huset leverer rigtig flotte vine, som har sat Cafayate på landkortet! 

Théo Cattin Hatschbourg grand cru, frit valg... 99,-

Riesling, pinot gris eller gewurztraminer Alsace, Frankrig
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dkkun torsdag-lørdag 28-30.april  

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de rigtig gode, men mindre kendteer Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord giver vin med en del syre. Her er familien Cattin en af de vigtige familier. 

      Riesling er lækker, tør, rig aroma, ret let, fin syre, god længde. Set i 2019. 2018 fik 92p/WineEnthusiast, 2016 89p/Spectator. 
      Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var flot, fyldig, rig og lang, med en del restsødme, kun svagt balanceret af lidt syre. Set i 2017 med 90p/WineEnthusiast. Traminer'en har samme sødme, men også fin rosenaroma, der gør den egnet til frugtdesserter.  

Crémant "Maison de Crémant", kr/fl v 6: 63,17

6 fl: 379, Bourgogne brut rosé eller hvid
Godt KØB + **** (4/5), 
Irma eller coop.dk, kun torsdag-lørdag 28-30.april  
Irma's crémant'er skuffer altid, hvis du køber dem til normalprisen (100+). Men du kan af og til få dem til 50-70 kr, og så er de gode køb. Prisen burde faktisk være højere i lyset af prisen på Bourgogne, som er i en elevator på vej mod toppen (gr 3 år i træk med lilel høst -og i 2021 næsten ingen høst).  
      De kan fås med forskellige navne -Maison de Crémant eller Pierre Ponnelle for Bourgogne eller Eschenauer for Bordeaux -men bag dem står samme firma, Boisset, som i mange år har været største firma i Bourgogne, kun "truet" af GCF. 

Jeg ville vælge den hvide, som er ganske god til prisen, med nydelig frugt, tør, ren, med høj syre skjult af svag sødme. OK til forårets konfirmationer mv. 

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana... kr/fl v 2: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + **** (4/5)Irma eller coop.dk, gælder torsdag-lørdag 28-30.april  


Har set 2018 i en Irma, men håber din Irma har en ung udgave af vinen! Kommer fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma) og er på druen, vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle fra Bellet ved Nice). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Til samme pris Ricarico Prestige (3*/5), en ok vin fra Puglia. Rund fylde, ok frugt, ingen mærkbar sødme. 

Falasco Amarone... 125,-

2017 Valpolicella,  godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 24.november
Falasco formodes at være bedre end den almidnelige amarone fra det store Valpantena kooperativ. Og et flot glas til prisen, selvom den er ret let for amarone (helt ok med mig!) trods høj alkohol (15%). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en eftersmag til den tørre side, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til højre for Classico på kortet!) og kan levere rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, ikke ulig, men nok ikke helt på højde med egnens andet store hus, Bertani

Upapa rød eller Challis hvid/rosé, kr/fl v 6: 48,17

6 fl. 289, godt KØB + *** (3/5), Irmagælder torsdag-lørdag 28-30.april 

Du kan meget vel i al hast købt et par flasker af den hvide i den tro, at det var Chablis! Men navnet er Challis, og det er en bordvin fra Barolo-firmaet Sarottosom han køber udefra. 
      Den røde er god uden at brillere, lavet på cabernet og barbera -fyldig, pæn frugt, lidt tør, men god madvin. Den lyserøde på samme druer er frugtig og ren, med en ren bittertone i duften, som går igen i smagen -god madvin, som den dygtige Elsebeth Lohfert gav 89p i Vinbladet. Den hvide -ikke Chablis!- er ret neutral, som italienerne kan lide hvidvin! Jeg savner lidt frugt og sprødhed.  

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 40,-

P.S: 40 for 1 liter = 30 for 75cl,  Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, kun torsdag-fredag 28-29. april
Sådan en ærlig barbera er dagligvinen i Piemonte omkring Torino. Udbyttet er gerne temmelig højt ved Asti, for vinen skal være billig og god.  

      Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto med svampe, pizza og pasta -nyd kælderkold. 

        Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin , der er tappet af kooperativet (foto). Kooperativet er specialist i barbera (10 forskellige). Vinchio's jord er kendt for god barbera -bl.a. henter Oddero barbera her. 

Messapi zinfandel, Puglia... 40,-

3 fl. 149. øko, Bedste KØB + **** (4/5),  Netto, kun torsdag-fredag 28-29. april

Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!