Søg i 1200 opslag:

03/04/2022

Hippe vine i Irma, rosé og orange vin!

Foråret er på vej, og så skal der pink på bordet igen! Men jeg overgiver mig ikke helt til de lyserøde vine, når der kommer god hvid på bordet. Jeg holder rigtig meget af vinene fra camino'ens endestation, det våde, blæsende Galicien -og "Parcelas" er rigtig flot! 

Irma har dog rigtig god rosé, og Exhib fra hippe Cap d'Agde er godt køb. I top er vinene fra Saint Martin, et af de bedre Cru Classé slotte i Provence. Og så har Irma Cattin's Alsace vine, hvor en ny pinot gris -lavet som Orange vin -meget hip!- kan blive et hit!  

Bedste KØB: A Telleira "Parcelas" Ribeiro, Cattin Pinot Gris "Orange", Théo Cattin RieslingCattin Hatschbourg grand cruSaint-Martin Provence Cru ClasséChampagne Joseph Perrier "Cuvée Royale" MAGNUM, Burmester 10 år Port

Cava Vallformosa BrutProsecco "Carlo V" spumante hvid/pink


A Telleira "Parcelas", Ribeiro... v. 2 fl. 74,50

fl 149, Galicien, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Har desværre ikke smagt denne lækre galliske hvidvin, som år efter år får 91p af ansete Guía Peñin. Meget rig aroma, citrus, urter, fyldig, næsten fed, men frisk, med fine syrer og god længde.
      Telleira ligger ved Miño floden nær Ourense stik øst for havnebyen Vigo i Galicien, det kølige, våde nordvestlige Spanien, som i dag leverer hvidvin, som kan matche meget fra Nordeuropa. Vinen er cuvée på de lokale treixadua og godello, som gror på 3 parceller. 

Luxus "One", Terra Alta... v. 2 fl. 74,50

fl 149, ****? (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Jeg kender ikke denne vin, som kommer fra Viña Tridado omtrent midtvejs mellem Priorat og Tarragona. Druerne er syrah og tempranillo + måske lidt cabernet, crianza gr 6 måneder i små egefade.
      Terra Alta er generelt billigere end både Priorat og Penedés, men et markant navn og flot udstyr hjælper nok denne vin -især hvis smagen er magtfuld og afrundet uden for meget solbrændthed. 

Pagos del Rey "409", Ribera del Duero... kr/fl v 3: 74,50

2 fl: 149, **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Pagos del Rey er den fine afdeling i giganten Felix Solis, som formentlig er største leverandør af Ribera i dag. "409" er lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder). En ganske potent vin med let præg af eg, men jeg tror på frugten bagved. Til solide retter. 

      Pålidelige Peñin giver 89p/100 til 2019, mens den helt unge Joven (samme 2019) får hele 93p, men af Decanter Awards, som ofte er gavmilde med deres karakter. Viser, at du skal tage ratings (også mine?) med et gran salt! 

Vaiven, rød/hvid øko... kr/fl v 2; 74,50

Spanien, 2 fl: 149, **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Både rød og hvid er på rød tempranillo, den røde med kort lagring i eg -ej smagt, men 2017 får 88p/Peñin. Den hvide gærer uden skaller, så farven er hvid, ganske rig aroma, fyldig og lang -2019 får 89p/Peñin. 
      Ellers har jeg svært ved at begejstres over vinene fra den meget store Dominio de Punctum vingård. Vingården ligger i østlige del af la Mancha, Verdens største vinområde. 

6 fl: 199godt KØB + *** (3/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Bestemt ikke et fund til prisen, men hvor meget kan du forlange til 33? Vinen er østrigsk, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige psrøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! 

Cattin Pinot Gris "Orange"... v. 2 fl. 64,50

fl 129, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Orange vin er meget hipt og posh i disse år, men vinen er faktisk blot en lys rosé med et fancy navn! Druen er 100% pinot gris -hvor skallen er grå (reelt rød), som er høstet fuldt moden. Midten får 48 timer i kontakt med skallerne -heraf farven- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning.
      Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, til den tørre side, med fine syrer og god lang smag. God vin til et frokostbord, ratatouille eller moules frites.

Théo Cattin er et mærke fra Cattin Frères, byens store vinhus, der er kendt for god middelvin. Her forenes de 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring Voegtlinshoffen, en lille landsby på skråningen over Éguisheim ca. 10 km syd for Colmar.

Cattin "Clos Madelon" pinot gris... v. 2 fl. 64,50

fl 1392018, godt Køb + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Jeg var ikke helt vild med smagen i denne vin, som for mig manglede lidt syre til at balancere sødmen. Men smuk aroma. Og en god historie om denne vinmark på 8,12 hektar, som var slagmark under 1. verdenskrig og lå hen som et vildnis indtil 2000, da familien Cattin plantede den-100% med druen pinot gris, hvad der måske gør marken til den største plantet med én drue. Et ret køligt klima i 425 meters højde.  

Théo Cattin, Riesling, Pinot Gris eller Gewurztraminerkr/fl v 2: 74,50

2 fl: 1492020 Alsace økologisk, Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Tre gode, men forskellige vine! Riesling er tør, aromatisk, ganske frisk og ren, en god ledsager til en forårssalat eller fisk. Gewurz er til den søde side, intens aroma af rose og eksotisk frugt, halvtør til tør, fyldig med krydret smag -typisk traminer!

Pinot Gris er også let sødlig (14 g/l), men meget ren og med fin syre under sødmen. Begge er herlige til asiatiske retter fra sushi over salater til thai retter

Théo Cattin Hatschbourg grand cru, frit valg... 99,-

Riesling, pinot gris eller gewurztraminer Alsace
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men faktisk rigtig gode er Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord giver vin med en del syre. 

      Riesling er lækker, tør, rig aroma, ret let, fin syre, god længde. Set i 2019. 2018 fik 92p/WineEnthusiast, 2016 89p/Spectator. 
      Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var flot, fyldig, rig og lang, med en del restsødme, kun svagt balanceret af lidt syre. Set i 2017 med 90p/WineEnthusiast. Traminer'en har samme sødme, men også fin rosenaroma. 

Théo Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer... 149,-

50cl, 2017, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april

Historisk har du ofte måtte betale 300-400+ kr for de unikke "Grains Noble" fra Alsace -og meget mere fra topdomæner- så denne er faktisk for billig! Ædelsød, fyldig vin med rig rosenaroma og meget lang smag fuld af kandiseret frugt. Husker også en god Tardive -men foretrækker "Noblen".   

Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, Godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april

Håber på 2021. Årgang 2019 var god sidste år, og min rating er baseret på en yngre årgang, da 2019 nok har mistet lidt af charmen i dag...
      Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med både frugtsødme, tørhed og fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks.  

      Nogle skyr flashy udstyr som her, men ikke mig! Vinen har (for mig!) et ekstremt charmerende navn, etiket og flaske -som passer perfekt til Cap d'Agde, der har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. Cap d'Agde er en lille og ikke særligt flashy by, men her er en nudistferieby og en masse klubber.

      Byen ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.
 

Fusionelle, Ventoux... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, **** (4/5)Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april

Ej smagt. Ventoux ligger på de lave skråninger til det ikoniske Ventoux bjerg, det højeste bjerg i Rhône dalen. Her har altid været god rosé, der i reglen bliver lavet af lokale kooperativer. Etiket og udstyr har ofte været gyseligt. Men et marketingfirma som AdVini ved, at kvinder køber de fleste vine -og designer vine med moderne, ret flashy udstyr! Vinen er sikkert en ok pink madvin, måske lavet af kooperativ. 

      Samme AdVini (ejet af familien Jeanjean, som også ejer Champy og Laroche i Bourgogne) ejer også Gassier i Aix, som har vinslot, men også køber druer. De tilbyder en Aix Provence øko (2,25 l box, 149, 3*?), dvs. 50 kr/75cl. Ikke noget topkøb, men du får ny tapning (dvs i år), så kan den få 4*. Men tvivler...   


2 fl: 129, Igp Méditerranée, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
En god, tør rosé på cinsault, grenache og syrah, lettere end selve St Martin vinene, mere apértif end madvin. Og det er ikke Cru Classé, selvom der står "by Saint Martin" på etiketten. Den er "af", ikke "fra" det klassificerede slot, for druerne leveres af naboer. Jeg foretrækker nr 2 herunder. En ældre årgang får 85p/100 af WineEnthusiast. 
      Slottet leverer også "Farandole" til samme pris, ikke set

2020, godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
30 kr højere i normalpris, men kun 10 kr dyrere på tilbud end Roll, så et topkøb. Formentlig tæt på førstevinen, så et topkøb. Men det lyder ikke godt at være nummer 2! Men den er perfekt til både salat og moules frites! 

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 99,-

2020, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede godvin i 1955. Mange af dem laver stadig god vin 65 år efter -men det er der også andre, der gør, som ikke er klassificeret. 
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
      Ikke for det, farven er meget lys -ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

Saint Martin "Âme" Cru Classé... 99,-
Provence, ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Heller ikke smagt (jeg har stadig lidt til gode!). Uden årgang. Her er 2 årgange blandet for at gøre vinen mere kompleks. Kan meget vel være bedre end de andre. 

Saint Martin "Eternelle", Cru Classé... 129,- 
2020 Provence, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Eternel -for evigt- lyder næsten som parfume, og flasken ligner også! En parfume-flaske med rosé? Ikke smagt, men beskrives af Irma som  "parfumeret ... et blomsterflor af jasmin, iris og lavendel". 

***? (3/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Vinen kaldes "Cuvée Excellence", ej smagt og derfor måske bedre end min rating. Varois er den grimme ælling klemt mellem stjernerne Aix og selve Côtes de Provence og derfor normalt mindre dyr, så derfor undrer prisen.  Men det må komme an på en smagsprøve (venter i spænding, som regel forgæves), men klimaet i Varois' højland er i ofte lidt køligere.
 

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,30

Brut/tør, godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april (299 -30%)

En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af lille  restsødme på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-13 g/l!). 
      Vinen er ikke stor, men en god party vin. 89p/Parker i 2019, 88p i WineEnthusiast. Den seneste karakter et nok mest rigtig -og 209 er den rigtig (gode) pris snarere end den officielle 299!  
Fås også som den foragtede demi-sec (38 g/l restsødme). Jeg synes faktisk Joseph er god for sin type. Den får også 5 hjerter i KvindeVin 

      Det bedste køb er dog Cuvée Royale Magnum (150cl): 419,30, 5* + bedste køb, for du må ofte betale 100 kr mere for den smukke flaske!  En passende flaske til gave eller til en smuk forårsfest. 

Joseph Perrier er slet ikke i familie med  den blidt perlende Perrier vand -og slægtskabet til de bedre kendte naboer Laurent-Perrier og Perrier-Jouet er også noget usikkert. I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, som også ejer bl.a. Canard-Duchêne (som meget praktisk importeres af søsteren Coop), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Joseph Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2009"... 314,30

***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april

Irma (og Coop.dk) tilbyder de næste par uger 30% på Joseph Perriers Champagner. Hidtil har Vintage været et topkøb, men prisen er steget med 35 kr (fra 279,30), så måske bør du overveje at vælge den fine Blanc de Blancs i stedet (stadig 279,30)?  
      Men den ny 2009 Vintage er stadig bedre køb end den uforskammet dyre Joséphine (559,30). Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år. '09 ikke smagt, den er formentlig lige så perfekt som 2008. 

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl 99, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april
Måske ikke mit valg som afsked med corona, men ganske ok: Nydeligt brus, pæn ren aroma, frisk og ren, rimeligt tør (til samme pris  også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
Cava (udtal: gá-va, ikke káhva!) fra  familien Domenechet af de større familieejede huse, hvor også har godt ry for rød og hvidvin. Bogstaverne VFMS står for VallForMosa. 
      Huset er mindre og ikke så kendt som giganterne Freixenet og Codorniu, men stadig et af de store, men laver måske bedre cava, da en god andel af druerne er fra egne 400 hektar, resten (det meste!) købt ind som most, ikke færdig vin. "Origin" er en reserva, lagret 2 år. En god del af druerne hentes nok ganske legalt uden for Katalonien. Brut fik måske lidt gavmildt 88p/Guía Peñin 2021. 
      Skulle du komme til Barcelona, er Penedés et besøg værd. Omtrent midtvejs langs motorvejen mod Tarragona ligger Vilobí, hvor Vallformosa blev grundlagt 1865. De gamle kældre er museum, men et besøg (gratis alle ugens dage 10-12) omfatter ofte også de nye kældre. Huset laver mange varianter, bl.a. Gran Baron, der ses i Brugsen. 

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.2: 49,50 

2 fl: 99, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april

Prosecco må ikke tages for alvorligt! Hvid er ukompliceret ligefrem spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, Drik den ung for æbleagtig aroma og sprød syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne fra 2.grads kooperativ i Montecchio er god og tør. 
      Pink prosecco er hvid prosecco med et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, lidt dybere aroma, tør og ren. 

Burmester 10 years old tawny Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5),Irma eller coop.dk, indtil onsdag 13.april 
Elsker Burmester's etiket, og det får næsten vinen til at smage bedre! En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist i slutningen. Fik i 2018 95p i Decanter World Awards (men de er ofte gavmilde med points).  
      Burmester startede i London 1750, men blev først rigtig kendt, da Johann Wilhelm Burmester overtog det i 1834. Jeg solgte en masse Burmester i 1980erne. Siden gik det lidt ned ad bakke, men for nogle år siden blev huset overtaget af banken NGC's Sogevinus, som har øget både kvalitet og salg. Banken ejer også bl.a. Cálem, Barros, Feist, Hutcheson og Kopke, og lur mig, om ikke vinene ligner hinanden til forveksling...?