Den bedste boxvin er ikke let og hvid, men tør og rød med 13,5% alkohol (eller mere). Du behøver ikke betale mere end 100-120 kr. En frisk tappet box til 100 kr er formentlig bedre end en ældre box til 200... Men læs mere i denne lille guide!
Det gode ved bag-in-box (BIB):
En 3 liter papvin kan være en god idé, hvis I er to, der drikker ét glas eller to om dagen. Så kan I tømme en box inden for 2 uger, så vinen i plastikposen ikke når at blive kedelig.
2. 300 cl = ca. 25 glas, praktisk hvis I er 2, der drikker 1-2 glas om dagen. En box kan holde i op til et år og op til 5-6 uger efter åbning.
3. Vejer mindre, når man skal hjem fra supermarkedet, dvs nem at transportere. 3 liter vejer ca .3,5 kg, mens 4 x 75 cl glas flaske vil veje 5-6 kg.
4. Og så klirrer box'en ikke. En vigtig årsag til, at box vine er nr ét i naboerne Sverige og Norge, hvor klirren af vin i glasflaske kan få naboen til at udskamme dig!
5. Bedre for miljøet -lavere vægt (typisk 25-35% lavere vægt) = nænsom transport.
Dårligt ved bag-in-box:
Jeg kan ikke rose smagen af vin i box! Samme vin på flaske vil altid smage bedre og mere frisk end vinen i box. Lidt for mange af de box vine, jeg har smagt, har haft "skæv" duft og smag, ofte med høj volatil syre. Desuden ringe eller ingen frugt og kortere smag.
2. Vin i pose tilsættes flere sulfitter end vin på flaske. Det meste vil fordampe, hvis vinen får lov at stå nogle minutter i glas inden du drikker den. Derfor bør du også købe en helt tør vin -helst rød- som ikke behøver så mange sulfitter (men aldrig over EU grænsen på 160 mg/l (rød) og 210 mg/l hvid/rosé -dog mere for vine med restsødme).
3. Vin i box skal filtreres mere end vin på flaske. Årsag: Tynd plastik beskytter ikke vinen. Ofte vil vinen også blive flash pasteuriseret (opvarmet hurtigt til 72 grader) for at dræbe uønskede bakterier, så vinen holder længere.
4. Du kan ikke se, hvor meget der er tilbage i posen, som også er svær at tømme. Når hanen løber tør, vil du dog kunne få 1-2 glas mere ved at klippe posen i stykker.
5. Vin i box bliver kun dårligere med tiden -og du bør aldrig købe en vin, der nærmer sig "sidste salgsdato"!
Sådan vælges den rigtige box vin:
Jeg kan ikke anbefale én boxvin -alt kommer an på tappedato. Jeg har dog været tilfreds med et par Spier vine, tappet for Coop af Globus (der er specialist i boxvin).
2. Boxe tappet i Danmark vil ofte friskere end boxe tappet i produktionslandet.
3. Gå efter tør rødvin med mindst 13,5% alkohol, som holder sig bedre i box end de sarte hvidvin og rosé -og de sødlige (endnu mere sarte).
4. Prisen er mindre vigtig. Ofte vil en box til 100-120 være lige så god som en box til 200. Check aktuelle tilbud og tappedato.
5. Opbevar vinen (rød og hvid) i køleskab -så holder den bedre.
Nogle af de gode...
Lindeman rød/hvid, 300cl... 99,-
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil onsdag 13.april, normalt 135
Bio Logico rød/hvid 300cl... 89,-
Godt KØB + ****
(4/5), Netto (spotvare)
Frontera rød/hvid, 300cl... 125,-
Godt KØB + *** (3/5), Fakta, Chile (sortiment)
MG Montgras rød/hvid, 300cl... 99,-
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil onsdag 13.april, normalt 149
Om bag-in-box:
Opfundet i 1947 af amerikanske Scholle til opbevaring af batterisyre (!). I 1965 fandt australske Angove på at hælde vin i en pose -omtrent som danske mejerier brugte en mælkepose. Der blev spildt lidt vin og vinen skulle drikkes hurtigt.
To år efter opfandt Malpas og Penfold's det system vi kender i dag med en plastik tappehane, så vinen ikke iltes mindre. Kilde: Malene Smidt Hertz.