Søg i 1200 opslag:

20/04/2022

Rød forårsbebuder i Irma

Den røde Zorzal er et fjervægter at drikke efter sværvægterne fra Chateauneuf du Pape og omegn. Men også et vidunder af inciterende aroma med masser af dybde og flere lag i frugten -en rigtig forårsbebuder af en vin, der passer til alt fra en risotto over gratin til fuglevildt. 

De spanske vine i Irma er lette at drikke og lettere at holde af end de solbrændte fadbamser, du ofte møder. Både Zorzal, Glorioso og Losada har masser af frugt og en mineralitet, som gør dem rigtig gode til mad. 

       Og glem heller ikke de blå flasker med hvidvin fra Galicien, som har en friskhed, du ikke ser så ofte fra Spanien. De er ikke er i top, men gode køb. 

       Argentinske Escorihuela Gascón er en toptunet malbec, som dog også har personlighed, men jeg holder også af Irma's italienere, som i denne uge vil tiltale de fleste -ikke midnst den unikke Nero de Troia

Viña Zorzal Garnacha eller chardonnay, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119økologisk, Navarra, Spanien normalt 109
Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

En perfekt forårsbebuder! Denne unge charmetrold går lige til hovedet med rigdom af frugt og krydderi, fylde og dybde trods blot 13% alkohol. Druen kan let levere vin med op til 18% alkohol, så 13% eer nærmest alkoholfri vin! Parker giver 92p til 2020 og 91p til 2019, ret uhørt i denne prisklase. Den hvide er også god, men ikke i top.

      Zorzal er en ung (2007) vingård i Corella i det sydlige Navarra, hvor brødrene Izaki, Xabier og Mikel Sanz opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Denne mark leverer en gode del af den fremragende Malayeto, som du stadig kan finde i Irma, mens denne er fra yngre vinstokke i nærheden. 

      Brødrene Sanz leverer virkelig kult, men må indrømme, at antallet af vintyper er voldsomt for 53 hektar vin, der årligt leverer godt 250.000 flasker. Af den røde garnacha er der dog 110.000, nok til alle!  De laver også en flot graciano samt lidt vin i naboen Rioja + vin i Sydamerika. 

Glorioso Rioja Crianza, kr/fl v.6: 59,50

2 fl: 129,  Nordspanien
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Pænt mørk farve; rig frugt med god dybde, mørk frugt og let krydderi; middel+ fylde, fast, med lidt tørre tanniner i eftersmagen -god med mad. 
      Glorioso får pæne ratings (90-91p i Gúia Peñin i nyere år). En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, ret fast stil. Vil have godt af 1-2 år. 

      Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, med de højt liggende vinstokke ved foden af Cantabria bjergene, som sikrer et lunt klima (se foto). 

      Palacio laver rigtig god vin, selvom de kun ejer få vinstokke og får næsten alle druer fra lokale vinbønder. Huset blev grundlagt i 1894 af Cosme Palacio, som efter nogle år flygtede sydpå, da vinlusen kom til Rioja -og blev en vigtig del af spansk vinhistorie, da han "opfandt" recepten til Vega Sicilia, en fransk inspireret vin, som i dag er superstjerne.

Gotas del Mar, Galicia, hvid eller rosé, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, hvid albariño Rias Baixas, hvid godello Ribeiro, rosé Benavente, Galicien, Spanien
Godt KØB + **** (4/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april
God hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere godello, knap så frisk, men pæn længde -og en rosé uden de store dikkedarer. Lidt for høj pris til at være bedste køb. 

       Vi er på camino'en nær målet, Santiago de Compostelakirken med Sct. Jacobs grav. Her er grønt og frodigt -dvs. masser af regn, mens blæsten står lige ind fra det kolde Atlanterhav. Vinene var før ofte tynde og sure, præget af højt udbytte. 

      Men i dag er vinene supermondæne, især de hvide på albariño druen, identisk med alvarinho på den anden side af Miño floden i Portugal, hvor den bruges til de bedste Vinho Verde vine.  

      Galicien domineres i dag af Pagos del Rey Felix Solis (Salling og andre) og Hammeken (Coop). I kvalitet er Hammeken bedst uden dog at imponere. Men vinen er bedre end den blå flaske! 

      Albariño fra det fine Rias Baixas nær havet, godello fra det lidt lunere Ribeiro, mens rosé er fra det varmere Benavente længere mod øst. Den laves på tempranillo + den sjældne lokale prieto picudo, som mest ses i naboen Léon. Vinene er korrekte, men ikke top, desværre -får typisk 88p/100 af lokale Guía Peñin. Også mit indtryk, men har ikke selv smagt vinene de seneste 4 år. 

Losada "mencia", Bierzo kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, 2018 Léon, Nordspanien
Bedste KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Jeg elsker druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%) -men der er lidt af den samme frugt på ganen...  
      Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen har 3-4 år bag sig, dvs. den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  
        Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89, Nordspanien
BedstKØB + **** (4/5),  Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Lidt bedre end den almindelige -ganske gode- Campanas, et historisk (1864) mærke, som ejes af familien Manzanos, hurtigt voksende -ungt- hus i Rioja såvel som i hjemegnen Navarra. 
Den røde er blevet rost vinen (i 2014, aktuel årgang kendes ikke). En kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 
Også set i lyserødgod, tør, frisk og neutral på den gode måde. Campanas var i 1950erne også pioner for rosé i Navarra. 2018 fik 87p/Guía Peñin. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + *** (3/5),  Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Ribera del Duero leverer alle typer vin, fra en svinsk dyr Pingus til en simpel dagligvin, som dog er mere end akceptabel. Samme druetype, blot uden eg og med blommer i frugten, pæn fylde, kort eftersmag. En god daglig til frikadellen eller skinken! Nydes ung og kælderkold. Leverandør er Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens to giganter inden for (daglig)vin. 

Gode køb fra Frankrig

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé, kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 299pinot noir, chardonnay eller rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Den klassisk smukke etiket har lånt en del fra Louis Latour -og druerne dominerer i Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! Rosé er ny og ikke smagt. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119 godt KØB + ***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

Les Anges Sauvignon Loire, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 892020 Frankrig

Bedste KØB + **** (4/5),  Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Argentina eller endnu værre California. 
      Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. En god Sancerre er  bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er så god som denne, der kommer fra kooperativ. I dag knap så aggressiv som i juni 21, hvor den fik 5* i Ekstrabladet med ordene: "en mundvandsdrivende, top-aromatisk lækker terrassebasker, der smager og dufter blomstrende hyld, friske stikkelsbær og citron. Nyd denne vin med rejemad med frisk citron".
      Foto af Chenonceaux, et af de (rigtig) mange billedskønne slotte ved Loire. Egnen omkring dette slot er faktisk velkendt for netop vinen af druen sauvignon. 

Gassies, Aix en Provence rosé, kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399 økologisk, Frankrig
**** (4/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april
Pæn og nydelig uden større dikkedarer, tør, diskret frugt. Gå efter 2021, hvis den er på hylden. Grenache-baseret rosé fra det store hus Gassies. 

Til samme pris Saveurs d'Autrefois (2 fl. 119, 3-4*), et sydfransk Rhone-blend med en cykel foran Eiffeltårnet (helt urealistisk). Kommer fra 2.grads kooperativet Catalans og har pudsigt nok samme navn som kæde af franske delikatessebutikker. Letløbende styrke men kort eftersmag. Men ok til 59.  

Den ny Verden + daglige italienere

Escorihuela Gascón, Gran Reserva rød/hvid... 89,-

rød malbec eller hvid chardonnay, Argentina
Rød: Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Disse vine er blandt de bedste fra dette historiske (1884) vinhus, som ejes af familien Catena, et af de store firmaer i Argentina. Begge er fra det kølige Agrelo i Mendoza og ser en del eg, som fornemmes i både chardonnay og malbec. som med sin intense aroma og faste kraft slet ikke er ulig Clos de los Siete. Ikke smagt i adskillige år, desværre!. 2017 Malbec 90+p/Parker, 2017 chardonnay 90p/Parker. 

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay eller rosé, normalt:149,95
Godt KØB + **** (4/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Som navnet antyder, ere målet simple, let drikkelige vine, og det er lykkedes -men ikke just til hverdagspris! Vine som disse kan aldrig begejstre, men rød cabernet er glimrende, med god frugt og rund blød fylde. 2019 fik 88p/WineEnthusiast
       Den hvide er kommerciel, men lidt trættende, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Godt køb til 74, men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale 150 for (hvad karakteren 87p/WineEnthusiast til 2020) også afspejler. 

      Vinen laves af 4. generation af familien Sebastianisom har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904. Broderparten af huset -og navnet Sebastiani- blev efter bitter familiefejde overtaget af det store hus Foley i 2008,, så i dag laver resten af familien vin i en mere beskeden målestok. Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 2: 64,50

Godt KØB + **** (4/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra Italiens vinhav, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtigt blød og pænt lang. 

      Nero di Troia  har minder om fået Homers "Iliaden" (til dels en myte): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest. Bagefter nåede Diomedes med andre grækere til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Druen var nero (sort) og fik naturligvis navnet Troia (nær Foggia), som også er kendt for sin katedral (foto). 

      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Giordano "Selvato", Toscana, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, godt KØB + **** (4/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april
Også fra Giordano i Piemonte, men af druer fra Toscana. Den har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler mere på end Luca Maroni's 94/99p!): "Masser af sorte bær i duften. Frugtig og ligefrem vin med masser af brombær, tobak og krydderier i smagen. Simpel men vellavet. Krydret afslutning.” Uden årgang. Smagen lyder som Puglia i min lærebog, men sikkert en pleaser.
Til samme pris Hoffman hvid/rosé, Spanen (2 fl. 99, 4'?), som det endnu ikke er lykkedes at smage. 

      Til samme pris Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus i Veneto, som leverer middelvin til middelpris (2 fl. 129, 3*). Normalprisen 119 er lidt kunstig, da den koster 80 i England, hvor vin generelt er dyrere end i Danmark. Sjov etiket! 

      Så hellere Tesauro "A" (2 fl. 129, 5*), som er en Amarone-type fra det store Valpantena-kooperativ i Valpolicella. Kun smagt én gang, ganske god, men (for mig) lidt trættende i længden. 

Barbera d'Asti "Sarotto"... 6 fl. 300,-

2 fl: 119, Superiore, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Ej smagt, men nok flere roser den -har da fået guldmedalje i Berlin (men det er ikke svært). Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. 

       Irma tilbyder også Carlo Scala Primitivo di Manduria Riserva (2 fl: 149, 4*). Ret heftig 15% vin, men egentlig ganske ok. 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + *** (3/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april
Konfirmanderne vil ikke rynke på næsen af denne vin, men en sart kender vil nok! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,-

Bedste KØB ***** (5/5) Irma og coop.dk, indtil onsdag 27.april

Den sorte ”Fodslaw” ses ofte til omkring 150, at du kan glemme, hvor god den er! Den er i top og ”still going strong” efter 202 år. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv Vic Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 

      Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 
      Irma har også den unge (lidt rå, men solide) røde Johnie Walker (99, 4* + bedste køb), men hvis du drikker den uden soda eller anden væske, så betal de 50 kr ekstra!  

      Til samme pris også Tanqueray's eksotisk gin (149, 4*) som Rangpur (med lime), Blackcurrant (solbær) og Sevilla (appelsin). Mindre stærke (41,3%) end normal Tanqueray, men dyrere (men stadig ok, 4*). Personligt køber limesaft og andet separat, så jeg køber den normale Tanqueyray Gin 43,1% (når den er på tilbud til 109-119).