Søg i 1200 opslag:

06/04/2022

Topkøb fra Sydafrika og frisk hvid til foråret!

Spier kan levere gode køb, ved vi, men med Red note har du også en sjov vin, der trods behagesyge også er sjov og lidt anderledes. Og så kan du smage en masse hvidvin af høj klasse til forbavsende rimelige priser.

Dette er skrevet i Frankrig , og der kan du bestemt ikke finde så gode vine til så lave priser som vinene herunder. En ok Montagny koster mindst 16 euros (120 kr) og ofte mere... Vi har det vinmæssigt godt i Danmark!


 Bedste KØB: Spier "Red Note"Montagny "la Burgondie, A Telleira "Parcelas" Ribeiro, J. Lohr ”Pure Paso”, Andresen LBV Port

Godt KØB: Montgras "Quatro, MontGras "Day One", Beloki Rioja Crianza, Lenz Moser rød/hvid, Macon Azé ”la Burgondie, Pouilly-Fuissé Domaine Gonon, Matsu ”Picaro” Toro, Casa Ferreirinha "Vinha Grande"

Spier "Red Note", pinotage shiraz, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Sydafrika, bedste KØB + **** (4/5), Brugsen og Kvickly, indtil torsdag 13.april
Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark og har samarbejdet med Coop i rigtig mange år. Ok vine i en lidt fersk middle-of-the-road stil.
      Noden er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som blev skabt for knap 100 år siden i et ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault. Den har (som shiraz og zinfandel) været brugt til konsumvin, men i dag kommer der interessant vin fra gamle, lavt ydende vinstokke i en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men det er 41,50 kr næsten også! . 

Montgras "Quatro", rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Både rød og hvid er mix af 4 druer (heraf navnetRødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. Kan se, at 2019 har fået 89p/100 i Spectator, meget flot til så lav pris. 
Den hvide er for mig endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

MontGras "Day One" rød, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119, Chile, godt KØB + ***** (5/5), Føtexindtil onsdag 13.april

Day One er en ny serie vine fra MontGras, som endnu ikke ses på MontGras' web. Vinene kommer fra de bedste områder -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv, men de hvide ses endnu ikke på web i Føtex. 

      På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (som ses midt på etiketten) er kommet i brug! F.eks. er cabernet 2019 høstet i Maipo 12.april 2019!  

      P.t. har jeg kun set cabernet, merlot og pinot noir, begge meget flotte -men håber den endnu bedre carmenère snart kan fås. 

Beloki Rioja Crianza, kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop (spotvare) 
Måske 2018, der har fået 92p/JamesSuckling og 90p/Wines&Spirits. En moderne Rioja med masser af frugt, middel fylde, poleret, men pænt lang. 100% tempranillo fra Alavesa, som får en kold maceration før gæring og et år i små egefade.  

      Det danskejede Hammeken ligger nord for Alicante, men rejser rundt i Spanien og laver vin efter meget moderne metoder i mange kældre, ofte kooperativer. Danske David Tofterup blev berømt her, men i dag er hans job overtaget af ikke mindre end 6 personer, hvoraf hele 4 kvinder (men bare rolig, direktøren for vinmageren ER en mand!). Hammeken er blevet stor -op mod 30 millioner fl/år.

Lidt hvidt til foråret... 

Lenz Moser, frit valg, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99Grüner Veltliner eller Weissburgunder, Østrig 
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.april
Frisk og let Veltliner med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Den hvide Burgunder er ikke smagt, men vent en let, meget frisk vin med mere neutral aroma. 
       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

Macon Azé ”la Burgondie”... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 13.april
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -i januar solgt til 59 (Føtex har nok brugt tiderne til at sætte prisen op!). Foretrækker søster Bilka's Montagny til samme pris, men hvis du ikke har din gang i Bilka (som os andre)...
      En chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard’er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.

Montagny "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 15.april
Lys, ren aroma, fersken og lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne tappet på ejendommen. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor en meget lille høst i 2021 har presset prisen på al Bourgogne op i et urimeligt leje. Al vin kan sælges (også den dårlige og den forfalskede, som desværre også ses i Danmark). Set i 2018 og 19, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin. 


A Telleira "Parcelas", Ribeiro... v. 2 fl. 74,50

fl 149, Galicien, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 13.april  

Har desværre ikke smagt denne lækre galliske hvidvin, som år efter år får 91p af ansete Guía Peñin. Meget rig aroma, citrus, urter, fyldig, næsten fed, men frisk, med fine syrer og god længde.
      Telleira ligger ved Miño floden nær Ourense stik øst for havnebyen Vigo i Galicien, det kølige, våde nordvestlige Spanien, som i dag leverer hvidvin, som kan matche meget fra Nordeuropa. Vinen er cuvée på de lokale treixadua og godello, som gror på 3 parceller. 

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon ”Vieille Vigne”... 139,-

2019, godt KØB + ***** (5/5)  Irma og coop.dk, indtil onsdag 13.april

Et svært, men sjovt navn og en af de mest kendte chardonnays fra Bourgogne, som kan matche meget Meursault, men til anderledes rimelig pris (især lige nu). 
      Ej smagt (men jeg håber stadig!). En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Tror mere på Rully herunder... 
      Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr.

Matsu ”Picaro”, Toro... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 13.april

Holder meget af denne vin. Matsu er japansk for ”venten”, og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. ”Picaro” er husets dagligvin (som Bilka forlangte 90 kr for i efteråret!). En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank ”sur lie” før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Casa Ferreirinha "Vinha Grande"... 109,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 15.april
Portugal bør egentlig kunne levere vin så god som Italien, Spanien og Californien. Det ved vi, for vi har smagt Ferreinha's unikke Barca Velha og Reserva Especial (som laves i de onde år uden Barca Velha). Men få vine fra Portugal kan matche en monsterdyr Barolo eller en Dominus.
      Men Ferreirinha's mere almindelige "Grande" er også monstergod, og vinene er måske blevet lidt mere pålidelige, efter at giganten Sogrape (dem med Mateus!) overtog vingården i 1987. De laver meget mere vin -og den er stadig tæt på magisk! 
      "Grande" (år kendes ikke) er magtfuld, men fuld af mørk frugt, afrundet med fien tanniner, som mærkes under frugten. Den eer god efter blot 3-4 år, men vil udvikle sig i 6-10 år. Ikke længere en 2.vin til Barca'en, men stadig en flot vin.  

J. Lohr ”Pure Paso”, Paso Robles... 149,- 

2018 California, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 13.april

Årgang 2018 (formentlig) har fået 93p/WineEnthusiast. Et blend af cabernet og petite sirah (som er lidt mere rustik end syrah), som leverer en magtfuld, meget frugtig vin, som er fløjlsagtig og lang, præget af modne druer. Noget bedre end Lohr’s ellers gode standardvine (100% Paso, dvs Paso Roble, ikke Ripasso!). 
      Lohr er et stort familieejet domæne i Monterey nær havet syd for San Francisco. Disse vine er blandt husets rigtig gode vine, og den røde er mere end prisen værd -sjældent i Californien!   
      Til samme pris også Arrayo Vista chardonnay, fra særlig del af Monterey. Lidt bedre og mere frisk end den almindelige, men kun tilbudsprisen værd (4*/5). 

Andresen LBV Port... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 15.april
Andresen er et historisk mærke, som blev grundlagt i 1845 af danskeren Johann Henrik Andresen fra Sydslesvig. Familien ejede det indtil 2. verdenskrig, hvor de nuværende ejere, familien Flores, overtog husetAndresen er et af de få mindre familieejede huse og værd at støtte. Alle husets vine er gode, men jeg kan især lide husets tawny
      Men der laves også en del LBV, sent tappet Vintage, som ikke er helt i top, men stadig god. Ufiltreret -og godt køb til 99 -for mig marginalt bedre end Taylor's, Dow's, Offley og andre velkendte LBV'ere. Husets vinmager er i øvrigt Àlvaro van Zeller, søn af Fernando van Zeller fra Baron de Vilar (og Méneres). 

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 189-199,-

40% Speyside, bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil onsdag 13.april -set i Brugsen til 189. 
Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte Single Malt -om ikke den bedste. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad). Blid all-rounder med let sødme. Også godt køb -den 15-årige Glenlivet koster 514 og en blended malt som Monkey Shoulder 229. 
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav de superbe Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og Glenfarclas 12 år 4 -så meget for forbrugerstyrede guides!