Søg i 1200 opslag:

19/11/2020

Superkøb i Bordeaux, Østrig og Sancerre...

Og så er vinene endda fra Meny, så måske kommer jeg ikke helt så ofte her, som jeg burde... For mig har Meny hidtil været en rodebutik med utal af RipAmarone-vine, hvor man skulle lede efter de gode køb. 
Men med den flotte Recougne fra Bordeaux og så klassikere som Allram fra Østrig og andre er det være at gå på jagt her! 

Men selv de gode Cono-Sur vine fra Chile er værd at smage -ikke mindst den søde Cosecha Noble på halvflaske! Vi slutter af med den gode historie om Invalid Port. Men nøjes med at læse om den! 

Bedste KØB: Antico Ceppo, Recougne BordeauxAllram grüner veltliner og rieslingCono Sur's "Cosecha Noble" Riesling

Antico Ceppo, frit valg... kr/fl. v.6:  37,50

Lazio, 6 fl: 225, Bedste KØB + ***** (4/5)Meny, indtil torsdag 26. november  
Rød petit-verdot, syrah eller Winemaker's Blend (petit-verdot, syrah, cabernet) 
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -men kun i solrige år- og derfor i dag ses mere i Spanien, Italien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. 
      Midt i området (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar, og derfor tør jeg anbefale vinene, som ikke er smagt. Men jeg har smagt andre vine fra huset -Epicuro og F Fiano og Z Zinfandel- som du kan købe i diverse Brugser. Prisen er særdeles rimelig og må være Bedste KØB. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 26. november   
For mig en af de bedste såkaldt "almindelige" Bordeaux'er, som let kan måle sig med ganske meget Saint Émilion og Graves (og jeg elsker også etiketten med det røde segl midt på etiketten!). Navnet kommer fra latin, "Terra Recognita", så selv romerne har måske rost vinen herfra!   
      Set i 2016, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kune leve op til 30 år
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent navn til glæde for os, der foretrækker kvalitet og pris frem for fint navn. 
      Ejeren er familien Milhade, som også ejer bl.a. Lyonnat og Boutisse i St. Émilion. Huset har egen bødker, så vinen ser en del eg. 

Allram grüner veltliner eller riesling...59,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. november. 

Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?                Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass, der ligger i Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er lidt køligere, så den sent modnende riesling har det svært, men det er ægte veltlinerland!        Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Cotes du Rhone "Cellier des Princes"... 59,95

Grande Reserve, Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 26. november. For mig en rigtig god Rhône fra det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape, hvor vinen er lavet. Huset leverer trods placeringen  ikke meget "pavevin", men til gengæld en masse ofte glimrende Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 
      Meny sælger også Cotes du Rhone "Cellier des Dauphins" Grande Reserve (6 fl: 325, 4*), også fra kooperativ, som ligger i Tulette nord for Orange, dvs. pænt langt fra Châteauneuf! Et 2.grads kooperativ, som samler vin fra flere kooperativer. Generelt sunde, lidet inspirerende vine. 

Sancerre "Domaine des Côtes Blanches"... 99,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. november. Når en Sancerre er god, har den noget forfinet og raffineret, der skiller den ud fra New Zealand's ofte lidt vulgære sauvignon vine. 

      Vingården ejes af ægteparret Francois og Monique Millet og ligger i Bué, en af mange smukke og gode landsbyer i Sancerre. Ægteparret har 21 hektar, heraf 15 hektar på "hvide skråninger", som navnet antyder! 

      Meny tilbyder til samme pris en ripasso-kopi fra Femar (se oven for), Gran Appasso Collezione, som jeg ikke har lyst til at sige noget om og heller ikke har lyst til at smage. Men vil tro, at den er bedre end en anden kopi, Appassonero (6 fl: 200) = 33,33 kr/fl), som formentlig er et bedre køb. Begge kommer ikke fra Verona-regionen, men fra Puglia. 
´

Piccini "Oro", rød eller hvid... 59,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 26. november. 

Vælg mellem Chianti Riserva, Chianti Superiore og hvid Orvieto Classico
Alle temmelig gode vine, men da Coop for et par måneder siden solgte Riserva'en til 40 (for billigt, måske), betyder en 50% højere pris max. 4*! Piccini er det største hus i Chianti og leverer hver 10. flaske fra regionen (foruden en masse Toscana, Brunello og Maremma). De ejer 200 hektar, som dog i reglen sælges under vingårdens navn, så disse vine er hentet udefra. 
      Gul etiket er Riserva, som får 9 måneder i mest større egefade, en fast, kraftig vin, god til mad. Rød etiket er Superiore -uden eg, men med 15% merlot til at give en blødere smag. Også ok. Blå etiket er den hvide Orvieto lavet på de lokale druer grechetto og procanico, en god tør hvid med fin aroma og god friskhed, hvor den begavede Cotarella er inde over som konsulent. 

Pinot Gris Alsace, "Cuvée René Dopff"... 79,95


***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. november
Dopff & Irion var blandt de første Alsace jeg smagte i dagene før 1973, da vinen blev tappet i Danmark. Så jeg har en svaghed for etiketten, selvom den ikke er helt så stilig som dengang! 
      Vinen har lidt pære og disktret tropisk frugt, men er grundlæggende en middelfyldig vin med blød syre og pæn længde. 
     Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma, som boede på selve "Château de Riquewihr", konkurrerede med Hugel og Dopff (på Møllen) om titlen som byens mest kendte vinhus. 
      I dag er Dopff & Irion kun et firma af navn, en del af kooperativet i Pfaffenheim (så vinen kan være tæt på Pfaff, som sælges i Coop's butikker). 
      Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Prøv at komme der først eller sidst på dagen og gerne f.eks. i april-juni, før turisterne gør deres indtog. 


Cono Sur "Bicicleta", rød/hvid... kr/fl v6:  59,95

6 fl: 250,  flere varianter bl.a. rød cabernet, pinot, 

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 26. november

"Bicicleta" -Cykel-serien" er reserva på etiket, men ret beset en basisvin, en mere end drikkelig som simpel, men ærlig dagligvin. 

Pinot noir -er specialitet hos Cono Sur. Huset var unikt de første til at eksportere pinot noir og leverer stadig mere pinot noir end anden rød. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Chardonnay -middel fylde, pæne syrer, ren og diskret. Meget drikbar. . 
Cabernet -middel fylde, dyb farve, indbydende mørk frugt, rund, men fast -en god madvin. 
FOTO: Cono Sur er et stort vinhus, som ejeren Concha y Toro (Coop) begyndte i 1993 for at levere moderne, drikbare vine af god kvalitet. De var de første i Chile (2002) til at bruge skruelåg, som for mig er så meget bedre til at beskytte vinen bedre end propper.  

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 86,33

3 fl: 259, 2016, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26. november
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.

Velvet Devil merlot, Kung Fu Girl riesling...  99,-

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 26. november. Kun smagt én gang, men andre er enige i, at hvid riesling er bedst med intens aroma, frisk og lækker, mens merlot er uden nerve og kan være lidt grøn (Bordeaux'agtig). 
      Vingården ligger i staten Washington, så vi er tæt på Seattle og den 45. breddegrad (omtrent som Bordeaux i Frankrig). Men vi er i Walla Walla, i et ørkenagtigt landskab langt inde i landet, hvor sommeren kan være meget varm. 
      Huset blev grundlagt for 20 år siden af Charles Smith og er i dag næststørst i staten med ca. 8 millioner fl/år. Det ejes i dag af et af verdens største vinhuse, Constellation, som står bag bl.a. Mondavi, Selak's, Ravenswood og andre. Vinene importeres af Løgismose for Meny. 

Champagne G. H. Mumm, Cordon Rouge.... 229,95

Brut, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 26. november
Mumm er et af de historiske tophuse, som led i kvalitet under nogle hastige ejerskifter, bl.a. Seagram's, Allied-Domecq og kapitalfond. I de seneste 10-12 år har været ejet af Pernod-Ricard, som generelt er en garant for kvalitet. 
      Spectator giver vinen 90p/100 med pæne ord som sprød og mineralsk samt lidt pære i aroma. Lyder godt!
      Og flot ser den ud! Huset ejer over 300 hektar fine vinstokke, men 3/4 købes ind -Mumm er et af de 4-5 største huse! Fås også som Demi-Sec (med lyst grønt bånd, engang Cordon Vert!) egnet til kransekage, som jeg aldrig har smagt, desværre!
FotoMumm's kældre. Tirage i hånden anno 1879 -her fjerner man proppen, så bundfaldet fra 2. gæringen kan fjernes og en ny prop med trådnet sættes på. 


Sandeman "Old Invalid" Port...  69,95

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 26. november. 
I dag er vinen en hurtigt glemt Ruby, som ikke kan gøre skade, men historien er interessant...
     I min ungdom var etiketten forsynet med et gult kors og en længere forklaring signeret af en læge: "Analyst's Certificate" med konklusionen: 
      Vinen var REN og fri for tilsætningsstoffer, sund og god, som han: 
"Consider it a Wine suitable for invalids, and for general consumption.".
     Siden var der nogle puritanere, der mente, at denne lovprisning var InValid (uden værdi) tilmed fra en læge (og læger drikker heftigt!). Så i dag er kun navnet tilbage... Og en vin, der ikke er mere end 3* værd og i øvrigt ikke ejet af en Sandeman, men af Sogrape (Mateus-familien).  
      Meny tilbyder også 1/2 fl. Cockburn Special Reserve (4*, lidt bedre end Invalid) og 
Cono Sur's "Cosecha Noble" Riesling (39,95 pr 1/2, 5* + bedste KØB), en ædelsød dessertvin fra det sydlige Bio-Bio i Chile. Ej smagt i nye år, men generelt en sød, men frisk vin, noget bedre end lignende vine fra andre huse i Chile.