Søg i 1200 opslag:

06/11/2020

Den ny Verden versus Italien og Spanien + lidt brus til singlerne...

Du kan smage 3 typer vin i klummen. En kamp mellem de fyldige, runde vine fra "Den ny Verden" (Føtex) versus de bondske spaniere (Føtex) og de lidt beske  italienere (Bilka). Og nu er "Single's Day" på vej -og det fejrer vi med god Champagne (Føtex), mens Bilka nøjes med en cava. Det hele slutter med malt whisky... 

Vi er i Føtex (Spanien, Ny Verden, Champagne) og Bilka (lidt italiensk og cava). Ikke voldsomt spændende, for vi har set alle vinene før -flere gange. Men, OK, du får en ægte Montepulciano til en pris som en jævn Chianti, og det er da sjovt! 

Bedste KØB: Faustino V, Rioja, Castaño "Hécula", MonastréllPipoli Basilicata rød/hvid, Tanunda "Grand Barossa" rød, Ironstone Zinfandel, Salentein "Barrel Select"Rosso Montepulciano Vecchia Cantina, Wolf Blass "Red Label"Cava Perelada, Brut Reserva 
Bedste VIN: Champagne Montaudon Brut 

Faustino V, Rioja reserva... 50,- 

2014/15, Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
Her er den "ægte" Faustino Reserva -modsat Nemlig's, som kommeer fra område nær València. 
     2015 ikke smagt, men 2014 er (som 2013  forrige år) en rigtig god vin med positiv frugt med nogen modning. pæn dybde og vis længde. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. Tim Atkin giver 2014 90p/100, måske lidt i overkanten. 
      Faustino er et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker i Oyón og Laguardia, to af de rigtig gode byer i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 
      Føtex tilbyder til samme pris Ripasso Valpolicella "le Arche" (4*, 50). 

Castaño "Hécula", monastréll... 6 fl: 199,- 

= 33,17/fl, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november  normalt 89. 
Noget mere kraft end Rioja'en, men mere rustik og bondsk, men flot karakter til 33 kr! Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel
      Personligt ville jeg ikke købe 6 flasker, men du får næppe bedre vin til prisen. Parker gav 89p/100 til 2017, lidt i overkanten. Men måske får amerikanerne en anden tapning (som de har betalt mere for?). 
     Castaño er det suverænt største navn i Yecla, et ret obskurt område ikke langt fra Alicante Og Murcia (foto). 
      Jeg var ret vild med vinene i 1980erne, hvor jeg fandt dem meget personlige og intense. Men siden har huset, der ejes af 2 brødre, fået vokseværk, og vinene er blevet blidere, og det gør mange glade. Druen monastréll kan nemlig give vin med meget karakter, for meget for mange! 

Over There og Down Under -5 gode køb

Chateau Tanunda "Grand Barossa"... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Barossa, Føtex, indtil torsdag 12. november 
Vælg mellem Shirazcabernet-sauvignon eller dry riesling
Sært nok skuffer riesling -signatur-druen i Barossa- mig -mangler elegance sammenlignet med dr Pauly herunder. Shiraz er bedre -en flot vin til en rimelig pris. En excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme.  
      Jeg ved godt, at jeg nogle få gange (5-6) har anbefalet Barossa vinene fra Tanunda i Australien. Men de er interessante til denne pris, som ikke er højere end i Australien! Det gælder især "Grand Barossa" vinene. 
      Barossa er et af de førende vinregioner i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba, Jacob's Creek og Lehmann. Næsten alle deres vine (i mængde) er fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, står dette navn altid på etiketten.
      Tanunda var ejet af Seppelt, et af mærkerne fra giganten Treasury (bl.a. Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass), men er i dag selvstændigt -og i en vækst så hurtig, at det kniber for kvaliteten at følge med. Men til gengæld er det rigtig gode køb! 

Ironstone, rød og hvid (sød), frit valg... 50,-

Bedste KØB + ***** (4/5), Føtex, norm: 108,67, indtil torsdag 12. november, frit valg mellem Old Vine Zinfandel, cabernet-sauvignon eller Obsession symphony (hvid sød muscat-krydsning). 

      Zinfandel er en flot vin på en ærkeamerikansk måde, som vil tiltale både Biden og Trump (men nok ikke den nok kommende vicepræsident Kemala Harris, som jeg har mistænkt for at foretrække en forfinet Champagne?). Krydret, kraftig, men blid -men underligt trættende i længden -men hvad kan du forlange af en vin hentet i det maleriske, gamle guldgraverområde på den anden side af jordkloden. Og solgt for 50 kr! Cabernet er også ganske ok, mens den søde, hvide Symphony "Obsession" ikke kan besætte mig.  

Gnarly Head, Lodi Old Vine Zinfandel... 59,-

**** (4/5), Føtex, norm: 108,67, indtil torsdag 12. november
Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel  er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 

En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. NB: Fås også på baginbox. Den smager ikke så godt. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november, normalt 99
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire gode vine: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig sjældent godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, typisk 1000-1300 meters højde, men enkelte op til 1700 meter. Tilmed er hele 800 hektarer beplantet. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

Wolf Blass "Red Label" Premium Sparkling.... 6 fl: 229,-

= 38,83 kr/fl, Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 12. november. Prisen giver 5*, ikke vinen! Champagne druerne chardonnay og pinot gæret på tank, ikke flaske. Vinen er ikke Brut, men "Extra Dry", dvs på den søde side 18-20 g/liter. Nydelig duft, men uden længde og friskhed. Men lav pris!  

Wolf Blass Red Label, rød eller hvid... 6 fl: 229,- 

= 38,83 kr/fl, Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 12. november
Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 22. oktober. Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske. Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde.

Rosso Montepulciano... 6 fl: 269,-

= 44,83 kr/fl, Vecchia Cantina, Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 12. november
Vecchia Cantina er det lokale kooperativ med 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 
      Jeg smagte vinen fra Vecchia Cantina ofte i min ungdom, men kun få gange siden. Men Larner fra Robert Parker giver en nyere årgang 88p. Ikke så ringe -og 45 kr er lav pris for noget, der i teorien er en klasse over Chianti. Vinen er formentlig mere fast end charmerende, men med positiv bouquet og ganske lang smag. Kræver nok lidt luft og smager bedst med mad, gere risotto med svampe (og skinke). 
     Vecchia Cantina's vine er jævnligt på tilbud, ofte til meget rimelige priser. Senest var det en flot Nobile "Poggio Stella" (49 i Føtex indtil torsdag), før da Riserva i Bilka. 

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 49,-

Bedste KØB, rød Aglianico Vulture*****/5, hvid greco-fiano (****/5), rosé Aglianico (***/5)Bilkaindtil torsdag 12. november,
Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!), som har et  ry som en af de bedste syd for Rom. Vinen var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  
      Bilka tilbyder til samme pris Fantini, rød Puglia (4*/5) og le Arche ArtedeRaisin, en ripasso-kopi, ikke min smag. 

Lidt brus til "Single's Day"


Cava Perelada, Brut Reserva... 49,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. november, normalt 79. 
Brut har god frugt og ren, tør smag med ren syre, rosé er frugtig og virker ikke tør (trods blot 8 g/l sødme).  Sec har 19 g/l restsødme, mindre overbevisende, semi-seco er endnu sødere og ikke så sjov for mig. Vinene er reserva, dvs. lagret mindst 12 måneder før salg, lidt mere end normal cava. 
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses ved den katalanske Costa Brava. Vinen laves i Penedès syd for Barcelona. På webben mener Bilka, vinene har DO Empordà, men den må nøjes med DO cava -dvs. de kan komme fra stor del af Spanien. Men excellent køb 

Champagne Montaudon, Brut... 111,- 

Bedste VIN, **** (5/5), Føtex, gælder kun onsdag 11. november -prisen skal minde os om "Single's Day" (11.11), og enlige kan nok have brug for en opmuntring i disse corona-tider. Og Føtex mener, at de skal finde nogle at dele livet med -sammen med en Montaudon Champagne!  
     Vinen vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung og kort, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den søde Demi er ikke smagt. Den får pæn ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard, mens en englænder synes, den er godt køb i Tesco til £ 25 (200+ kr). 
      Vinen har aldrig været min favorit, selvom jeg altid har elsket etiketten med det iøjnefaldende "M". Jeg har ikke smagt den i år, men har en fornemmelse af, at den (pga amerikansk særtold, corona og andet) i kvalitet er tættere på storebror Jacquart, end de vil indrømme! 
      Firmaet blev grundlagt i 1891 og var ejet af familien Montaudon, som i 00erne solgte til Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims, som samler en række kooperativer med ialt 2400 ha vin. 
      Særligt "Singles Day 11.11." som også omfatter den mindre interessante Calvet Sancerre (111, 3*). 

Single Malt, Glenfiddich 12 år eller Talisker... 199,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november

Glenfiddich var i 1970-80erne en pioner for Single Malt og kreerede stort set egenhændigt det marked for Single Malt, som vi har i dag. Så alle de sære Speyside og Islays har rigtig meget at takke Glenfiddich for! Den var oprindelig lagret 8 år, men salget var så stort, at den blev til Special Reserve (yngre). I dag er den blevet 12 år gammel (og ikke længere på den pudsige 3-kantede flaske). 
      Glenfiddich blev så populær, at alle vi såkaldte "kendere" simpelthen måtte punke den! Men jeg mener stadig, at den ikke var unik. Det er den heller ikke i dag, selvom den nu er hele 12 år (og du kan endda få den med 15, 18 eller endog 21 år bag sig, som næppe er meget bedre, men til gengæld ekstremt meget dyrere).  
      Men hvis du ikke er til de medicinske Islays eller besk single cask, er Glenfiddich en god begynder-Malt -og så er det ikke blasfemi at give den en isterning! WineEnthusiast og Whisky Advocate har givet den hhv. 93p og 86p, så her er kenderne også uenige.  
      Til samme pris Talisker "Skye", en ret ung malt fra Isle of Skye, noget mere salt i næsen, så kald den bare en blanding af Glenfiddich og Laphroaig. 
      Føtex tilbyder også et godt køb fra Irland, Jamesons TripleDistilled whisky (109, 5*), en blid, venlig, men ikke ligegyldig whisky, som trods prisen godt kan nydes alene.