Søg i 1200 opslag:

26/11/2020

Den vinøse Black Friday -skidt og kanel!

Coronalt ville mange aflyse Black Friday i år, men det har man åbenbart aflyst. Men der er ikke så mange tilbud derude -men jeg skal nok lede videre de næste timer! 

Meny er mødt op med en flot Champagne, som dog kan fås for 250-300 rundt om, så den 140 kr besparelse, de lover, er ikke underdrevet. Til gengæld har de en god Toscaner og et par gode hvidvine, som kan købes ind nu til f.eks. Nytårsaften -sammen med Piper! 

Bedste KØB: Collosorbo ToscanaChablis "Union des Vignerons", Pouilly-Fumé, Domaine Lebrun

Bedste VIN: Gigondas Olivier & LafontChampagne Piper-Heidsieck Brut

Collosorbo, Toscana Rosso... 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil søndag 29. november 

Medium dyb farve; indbydende frugt, fast, middel fyldig, pænt lang. 
Trods det beskedne "Toscana" ligger denne vingård også i Montalcino og leverer god brunello. Denne er deres mere ydmyge vin -og til 50 k
r et superkøb. Tenuta Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino. Vinen laves også af sangiovese, men tilsat lidt cabernet og får kun en smule eg. 

Foto: Laura Sutera Sardo er en af ejerene og også en af de få kvindelige vinmagere.

      Til samme pris også Botter's Primitivo fra Puglia. Huset var fra 1970erne storleverandør af billigvin til Danmark fra Piave-regionen, hvor det ligger -så langt fra Puglia, som tænkes kan. Vinene er ikke ringe, bare anonyme. 

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil søndag 29. november

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis -og mere kan du ikke forlange til 100.
      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den årlige vin! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  
      Men de er bedre end Fromont (med utal af navne på døren) i Chablis, som fik dom for at blande udenbys vine sammen. Og personligt tør jeg ikke købe en vin fra Vincent Sauvestre. Firmaet lukkede i 2016 efter en dom. Men der er masser af uægte Chablis at få -jeg vil aldrig købe en Chablis tappet uden for regionen -og slet ikke den jævnt kedelige Chablis, som jeg næsten håber aldrig har set Chablis, som tappes af Taster Wine for flere kæder (såvel som hans egne kæder). Vil du være sikker på ægte Chablis, er kooperativet bedre, hvis du ikke vil ofre penge på vin tappet af vinbonden selv. 

Pouilly-Fumé, Domaine Lebrun... 99,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil søndag 29. november
Jeg har endnu ikke fået smagt denne vin, men andre kan lide den, og i hjemlandet Frankrig er prissen hos WineandCo € 15 (113 kr), så 100 kr er et fund til prisen.
      Druen er 100% sauvignon, som i stil er sprød, let og aromatisk, men ikke helt så trættende som mange fra New Zealand.   
      Pouilly ligger over for Sancerre ved Loire og ligner den i et og alt. Måske kan vinen være en anelse blødere og fyldigere. I 1980erne var Fumé dyrest, i dag er Sancerre i reglen dyrere. Sådan svinger moden. 

    Meny tilbyder også le Preare Amarone Classico (99,95, 5*/5), en noget letbenet amarone, som dog skiller sig ud ved modsat Sallings mærker (men som Coops) at være tappet på vingården, som er stort kooperativ.  

Gigondas 2016 "Olivier & Lafont"... 125,- 

Bedste VIN, Rhône, ***** (5/5), Meny,, indtil søndag 29. november 
93p/WineEnthusiast. Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. Synes nok, at 93p er en meget entusiastisk vurdering, men det er flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.  
      Til samme pris også Viña Magna, Ribera del Duero, ej smagt. 

Champagne Piper-Heidsieck Brut... 199,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil søndag 29. november. En flot Champagne med overdådig aroma, god længde og fint brus -ikke en letvægter som Joseph Perrier eller Jacquart, men med lidt mere vægt.  Kritikerne er som altid lidt uenige, men jeg hælder til Spectator, der gav vinen 92p/100 i 2019, mens Revue du Vin i 2020 giver vinen 13,5p/20.  

      Når jeg ser tilbage på mine mange ord, kan selv erfarne læsere få det indtryk, at der ikke er den store forskel på Champagne -når du undgår de billigste (og de kan være slemme!!!). Men Piper er bedre end de fleste. Der er 3 huse med navnet Heidsieck, som alle stammer fra det oprindelige Heidsieck & Co, som så dagens lys i 1785 -lige før den fransk revolution, da Champagne galskaben var på sit højeste! De blev senere delt i 3, hvor Charles historisk har været anset for bedst. Men i dag er Piper tæt på, selvom huset ikke ejer marker selv, men køber ind fra druedyrkere på kontrakt. Huset var ejet af familien indtil 1989, hvor de blev købt af giganten Rémy-Cointreau.