Søg i 1200 opslag:

12/11/2020

En ny jul truer -også i Nemlig og Føtex

En ny jul truer, og så er der dømt hoho og hygge i dit lokale supermarked. Midt i en corona-kold tid er det ok med mig, så jeg har været på en lang tur for dig. 

En god crémant smager jeg alt for sjældent -men Nemlig's skiller sig ud. Der er også en flot cabernet samt andre udmærkede vine, dog mest i dagligklassen. Og så en god snaps til lav pris! 

Bedste KØB: Ambal Crémant "Grande Cuvée", Trapiche, syrah, malbec

Periquita ReservaRioja Bordón, ReservaMasi "Passo Doble", Molinico Loco 300 cl box

Bedste VIN: Ambal Crémant "Grande Cuvée", Mercer Bros Cabernet-Sauvignon

Ambal Crémant "Grande Cuvée", v.6: 79,95

Bedste KØB + Bedste VIN + ***** (5/5), Bourgogne, Nemlig.com (partivare). Ambal er en rigtig god leverandør, som er specialist i crémant (selvom de med ejerskab af bl.a. Prosper Maufoux også leverer rød og hvidvin). Huset har 250 hektar domæne, men køber også druer udefra til denne Bourgogne, som har fået 12-18 måneder med bundfald for degorgering. Det smages -finere brus, meget fin aroma, tør, god ren og lang smag. 
      Veuve Ambal blev tidligt enke sidst i 1800-tallet, men førte familiens lille vinhus videre. I dag ejes det af hendes oldebarn! Denne cuvée er finere end standardudgaven og har bl.a. fået 90p/Spectator + Top 100 samt 5* af Rydberg i Ekstrabladet. Ambal har også crémant i Meny, men Nemlig's skal være bedre -sikkert mindst lige så god som en dobbelt så dyr Champagne. 
      Har lavet en kort scanning af Nemlig, men er ikke faldet over andre tilbud. 6 flasker er måske meget, men der er stadig laaang tid til nytår. Og denne vin er 6 flasker værd. 

Mercer Bros Cabernet-Sauvignon, Washington ... 109,-

Bedste VIN, Horse Heaven Hills, **** (4/5), Føtexindtil torsdag 19. november, normalt 169
Der er laaaangt mellem flot amerikansk vin til en rimelig pris, men her er en af de bedre. Mercer ligger i staten Washington og har tappet vin siden 2005 og har familien som ejer siden guldfeberen i 1886. Huset laver et stort antal vine, men Salling har p.t. kun denne ene i sortiment. 15.000 kasser tappet, ikke alverden! 
      Vinen gror på Horse Heaven Hills -foto- et ørken-lignende ekstremt tørt landskab med blide bakker over Columbia floden på grænsen til Oregon. Kun smagt i 2017, som fik 90p/Spectator mv. Ganske mørk og kraftig, med udpræget bærduft med lidt krydderi bagved, nydelig lang smag. 
      Til samme pris Lamberti Amarone (109, 4*/5), en nydelig, men letbenet amarone. 

Trapiche, syrah, malbec, hvid viognier... 35,- 

Bedste KØB + *****, Føtex med PLUS kort, indtil torsdag 19. november, normalt 69

Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Dette er basisvinen, som også er god, især til prisen. Jeg elsker druen viognier, men denne eer lidt neutral! Men både syrah og malbec er uovertrufne til 35. 
      Føtex tilbyder også Orso d'Oro (6 fl: 249, 1 fl: 129) -en kraftkarl på 15%, blandet er et væld af druer fra Syditalien. Har ikke smagt den og bliver lidt afskrækket af en unaturligt høj normalpris og latterlig tilbudspris. Så hellere en af vinene på vinmarked: 

Periquita Reserva...... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 19. november
Den har lidt mere af det hele -afrundet, fyldig vin med en rund blødhed -end den normale Periquita, der i dag vel ikke er andet end en ok basisvin. Den smager omtrent som jeg husker de første Periquita'er i 1980erne. Ikke en stor vin, men en vin, der tiltaler de fleste, men stadig har kvalitet. 

      Vinen skal komme fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet den siden 1834. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag. 

Rioja Bordón, Reserva... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 19. november
Fås også som rosé og hvid (***/5). Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. 4* i Politiken, 92p/Vinguide, som virker voldsomt. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 
      Til samme pris endnu et par travere, Castaño Colección (4*) og Vecchia Cantina Rosso Montepulciano (5*). 

Masi "Passo Doble", rød/hvid... 49,-

= 49,83 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 19. november
Ikke "Paso Doble", men "Passo" Doble -en lille finte for at vise, at vinen er lavet på ripasso-metoden. Masi's opfindelse.  Begge er Masi'agtigt dejligt nemme at drikke. Den røde er lavet på malbec med lille tilskud af bonarda, en af mange druer, som italienske indvandrere har haft med til Argentina, Med lidt tørring giver det en fyldig, frugtig og behagelig vin uden de store dikkedarer, men godt nok dejlig at drikke! 
      Den hvide er lavet på den rigt aromatiske torrontès + den mere neutrale pinot gris. Ret blød, men med indbydende aroma. Den har fået 5* i Politiken, men i anden årgang. 


Molinico Loco 300 cl box...... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19. november -mange svenskere køber 3 liter box-vine, fordi de slipper for den afslørende raslen, når de forlader butikken. Det generer ikke mig, og jeg har penge nok til at købe god vin. Men ønsker du en boxvin, er "Loco" nok det bedste køb. En solid, fyldig monastréll i en blødere stil, som dog ikke helt måler sig med samme vin på glasflaske (i Netto). Kommer fra Castaño i Yecla, der også leverer vine som Hécula og Colección, der jævnligt er på tilbud til omkring 40-50 kr i Sallings kæder.  

 

Wolf Blass Red Label, rød, hvid, brus... 40,-

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon + mousserende, **** (4/5)Netto, indtil fredag 20. november
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske. Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge.
      Netto tilbyder til samme pris også den glimrende Mucho Más ("Meget Mere", 4-5*), med en frugtig, ren hvid og en fyldig rød. Noget bedre end i 3 liter box, som også fås. 

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 49,-

 = 37/75cl, **** (4/5)Netto, indtil fredag 20. november
Sådan en ærlig barbera er dagligvinen i Piemonte omkring Torino. Udbyttet er gerne temmelig højt ved Asti, for vinen skal være billig og god.  Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 

Aalborg Taffel akvavit 45% "rød"... 75,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 19. november
Bedste spiritustilbud. Med julen ved døren kommer der tilbud på snaps, det meste til 100-110 med navne som Lysholm Linie, O.P. Anderssons, Jubilæums Akvavit (109, 4*, Føtex) samt Brøndums til 75 (3* i Bilka). De er alle udmærkede med ren aroma, men uden den rene skære aroma i Taffel, om for mig er i en klasse for sig tæt på Aalborg Juleakvavit 47% (hvis man som jeg holder af den slags!). Jeg er puritaner ved valg af ledsager til de syltede sild! 
      De 45% får virkelig kommensmag og aroma frem. Tætte rivaler er dog Brømdums Kummen eller Harald Jensen. De koster det samme i indkøb, men er desværre aldrig på tilbud til 75. Må dulme sorgen med en lille skarp!