Søg i 1200 opslag:

15/11/2020

Religiøs hvid og en fed bastard i Irma

Irma tilbyder -igen- herlige vine til yderst rimelige priser, de hvide er meget i den religiøse stil -fra en "Anges" englevin- til "Det hellige Hjerte" ("Sacré Coeur"). Men så er der også lige en Fed Bastard" for at holde balancen! 

De hvide er nok mest interessante, men der er også gode røde og rosé. 

Du lam også lige nå at købe tilbud fra sidste uge, som er forlænget til onsdag -og her er der virkelig spændende vin, mest fra Frankrig, Morel's flotte Rhône-vine, lækker Alsace, Champagne og ikke mindst god Bordeaux, bl.a. Fourcas-Dupré

Se Irmas andre (og gode) tilbud med kommentarer her!


Fat Bastard, rød, hvid, rosé... 3 fl: 129,- 

= 43 kr/fl, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. november
Frankrig, rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache
Er du lige så mistroisk som mig, går du i en lang bue uden om en vin med navnet "en fed bastard", der oser langt væk af mere design end kvalitet. Men jeg er forkert på den...      
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrounder. Rosé er frugtig, måske en lille snert af bærsødme, masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 

      Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!  
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv 

Les Anges Sauvignon Loire... 2 fl: 79,50 

2018, Bedste KØB + ***** (5/5),  Irma, indtil onsdag 18. november

, norm. 99/fl. En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Chile eller endnu værre California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand, som ofte kan være lovligt voldsomme i aromaen. Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. En god Sancerre er langt bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er bedre end denne, der kommer fra kooperativ.  2018 fik 5* i Vinavisen, men i dag er 2019 nok sjovere at drikke. 
      Irma tilbyder også 2 vine fra Puglia: Terre della Brunda, Brindisi (2 fl: 79, 4*), en ret blød, meget frugtig tør vin på  samt Tauro, Salice Salentino (2 fl: 79, 4*), på ren negroamaro. Begge er nydelige, bløde, men uden særlig karakter. Ville nok vælge Brunda'en.  

Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"...  79,-

Alsace***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19. november,  norm.99,15
BEDSTE VIN. En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer. Har du besøgt kirken på Montmartre, så køb den til nytårstorsken  (tidligt endnu, jeg ved det, men vinen kan holde). 
      Vinen kommer fra skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com), som igen leverer druerne til Turckheim, hvor vinen laves. Men det fungerer!  

Sassarello, Campo ai Lecci Toscana... 2 fl: 139,- 

Bedste VIN,  2012, = 69,50 kr/fl, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 18. november, normalt 129,95En ret flot vin, dog ikke smagt for nylig, desværre, men jeg vover alligevel 5*. 

Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, hvor den lokale drue brunello (sangiovese) er blandet med 50% cabernet. Som traditionen byder, er vinen lagret et års tid i små egefade. Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 8 år. 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk... 65,-

2019 Rheinhessen, bedste KØB + 
 ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 18. november
Riesling er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget). 
      Hvid Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og en pétillance, let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær."
      Den røde Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir- er 5* værd, plus det særlige med ok tysk rød! Ret letbenet, men med fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry.       
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Barbera d'Asti "Sarotto"... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 18. november
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. En typisk barbera med masser af bærduft, lidt syre, god fylde (14,5%), men også friskhed. Har du Coop-app kan du Ibis barbera d'Asti til 45 -fra samme Sarotto, så den største forskel kan meget vel være etiketten! 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... 6 fl: 299,- 

= 49,83 kr/fl,
 ***** (5/5) Irma, indtil onsdag 18. november, norm. 99/fl. 
Indomita er et sindssygt flot vinhus (se foto!), som ligger på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca, et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier på chardonnay og pinot. Og vinene er for mig bedre end rigtig meget Bourgogne til 100+ kr. Men du kan i Fakta købe en vin, der ligner den på en prik (Indomita Gran Reserva) til 50-60 kr (på tilbud endda set til 45)! Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. 
Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. 
      Irma tilbyder også Grant Burge shiraz eller chardonnay (2 fl:99, 4*), fuld fart frem rød, men uden meget tøj på, ligefrem chardonnay uden store dikkedarer.