Søg i 1200 opslag:

22/11/2020

God Champagne til utrolig pris -samt lidt australsk brus

Vi er mange, der er overmåde glade for, at Trump formodes at skifte adresse i januar. Men er man som jeg egoistisk vinelsker, er jeg også en smule trist. 

For Trump har lagt en 25% straftold på en masse vin og spiritus fra EU. Det betyder midnre salg til USA -og så må deres vin jo finde andre markeder. Ofte til priser, som vi nærige vinelskere er glade for! 

Bl.a. denne Champagne,, som er glimrende, ikke i top, men lige så god som Moët, Pol Roger og Taittinger. Og netop nu på tilbud til 149 (med Føtex-app). I dagens klumme besøger vi Føtex, Bilka (et lidt trist udvalg igen) og Fakta: 

Tanunda "Triathlon", Siglo "Saco", Navarra crianzaFamous Grouse Whisky

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 149,-

Brut (tør), Bedste VIN + ***** (5/5), med Føtex-app, indtil torsdag 26.november, fås også i Demi-Sec (sødlig), normalpris 249. 
Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Tanunda herunder. Fint brus, indbydende aroma, ret let, tør uden at overdrive (dosage 9 g/l), pænt lang smag, ganske elegant. 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
      En rigtig god pris på vinen, som måske er et tegn på den 25% særtold, som Trump har lagt på en række varer fra EU, bl.a. Single Malt, spansk vin -og Champagne! 
¨      Je
g har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bolinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har i dag 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Montaudon er del af huset og sælges til lavere pris (kunne fås til 99 på "Single's day" tidligere i november), men ligger ellers på 150-200. 
   Foto: I 2009 flyttede Jacquart til Brimont, et palads fra 1897, som før da var hovedsæde for Ruinart. Som jeg besøgte i 1986, da min far fik en orden i Champagne! 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,-

Chianti ClassicoBedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 26.november
En gammel Salling-favorit. En ganske lækker Chianti, dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Nok flot allerede, men formentlig har den godt af et år eller to. Vinen får konstant pæn ros af kritikere, således 2015 som har fået både 92+p af Parker og 3 glas i Gambero Rosso. Riserva er lagret 2 år i store fade + lidt små,  laves 250-300.000 flasker. 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 75,-

***** (5/5), 2017Føtexindtil torsdag 26.november
Nobile var i 1940erne forbillede for Brunello, før denne blev kendt. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom. Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som i den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! 
      Foto: Ejes af Giovanni Folonari, som opgraderede vingården i 1990erne, men den mangler stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Føtex sælger til samme pris også Crozes Hermitage "Triboulette", god syrah fra Rhone (5*/5) og Østrigs Edition Chremisa, grüner veltlinerog rød zweigelt (4*/5). 

Tanunda "Three Graces", Barossa... 75,- 

Bedste KØB + *****Føtex, indtil torsdag 26.november. "De 3 Gratier" er Bordeaux' cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot, og vinen er meget bedre og merprisen værd! Jeg har ofte rost Tanunda i denne blog, men i takt med salget har de billigste svært ved at holde kvaliteten. Men denne holder! 

Bedste KØB + *****Føtex, indtil torsdag 26.november. Rigtig godt brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, frisk og ren. Druerne fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 125 kr flasken i Australien, så 75 er en god pris. Den er væsentlig bedre end Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus. Men -ok- ikke helt så god som Jacquart Champagne herover! 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 45,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 26. november
Triathlon" er bedre end husets billige, 2 sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end husets standardvine, men ikke helt så fin som Gratien herover" 
Rød grenache-shiraz-merlot: et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

Côtes du Rhône "Antoine Salavert"... 40,- 

**** (4/5), Fakta, indtil onsdag 25. november
Ej smagt, men formentlig tæt på 5* og bedste køb, da vinen har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du sikkert ikke kender. Det gør jeg heller ikke, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se længere nede). 

Siglo "Saco", Navarra crianza... 40,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 25. november.  
Det bedste ved vinen er historien! Huset har århundrede (Siglo) 100 år bag sig som et historisk hus fra Belle Epoque i Rioja. I løbet af 1900-tallet blev det overtaget af Domecq fra Sherry, som igen blev del af en endnu større koncern. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og meget andet, bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år er blevet et af de store i regionen. Så det hundredårige er med omveje! 
      I Danmark var Siglo "Saco" i 90erne måske den mest solgte Rioja i Danmark, bl.a. pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 40? 

The Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 199,-

**** (4/5) Føtex, indtil torsdag 26. november
Ikke for hærdede fans af æter-Whisky, men alletiders til dem, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. Og så er Glenlivet det måske mest berømte destilleri -og i hvert fald det første (1824) legaliserede destilleri. 199 er en god pris. 

Famous Grouse, Scotch Whisky... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 26. november. Der er et par blends, som jeg synes LIDT bedre om, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.  Bilka sælger også Tullamore Dew til 119 -for mig er Grouse en bedre whisky, og samtidig 40 kr billigere!