Søg i 1200 opslag:

02/11/2020

Super Chianti, god Barbera -og 30-årig Port

Italien leverer nogle af Verdens bedste vine, ingen tvivl om det. Og Bilka har historisk været stærk i Støvlelandets vine -og det er San Felice et godt bevis på -og Barbera "Sori" til blot 35 kr er Bilka, når de er bedst. 
Men vinene viser også Bilka's svaghed. Alle er gentagelser af gamle tilbud -ofte desværre til lidt højere priser... Trapiche Pure blev i februar solgt til 40, mens prisen på den fine 1990 Port i maj var 219. 

Men jeg skal ikke klage! At få så god en barbera til 35 eller en flot malbec til 45 kan få selv en hærdet vinkender til at glemme et surt efterår! 


Il Grigio Riserva "Gran Selezione", Chianti... 119,-

Bedste VIN. Chianti Classico, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. november. 
Den bedste "Grigio" Riserva fra San Felice er en rigtig flot vin, der er mere afrundet, mere fyldig og lækker end den normale Grigio Riserva. Set i 2015, som har fået 93p/Parker. 
      2014 blev valgt som årets julevin i Mad&Monopolet 2019 med ordene: "Denne er testens billigste til kun 149 kr., hvilket gør den “Bedst til prisen” – faktisk er det imponerende og virkelig fedt, at vine fra et Supermarked kan battle i dette felt. I næsen har den bitre noter, tørrede blommer, timian. I munden kommer der en flot syre frem og noter af vanilje, violer og røde bær. Jeg bukker m. Bedste kommentar til... Det smager sgu dejligt det her“.  

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 35,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. november
Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Trapiche "Pure", rød, hvid, rosé... 45,- 

Bedste KØB. ***** (5/5), Argentina, Bilka, indtil torsdag 5. november
Rød malbec, hvid sauvignon, rosé, norm: 109

Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 45 kr!
Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

California: Beringer eller Morgan Bay, frit valg... 79,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5. november. Du vil sikkert være god tilfreds med alle disse vine, især de røde, som byder på rund fylde og nydelig duft. Men i længden vil du savne lidt vildskab og dybde i smagen. 
Beringer er det historiske hus, som er det ældste californiske vinhus, men i dag kun en skygge af sig selv. Men du kan stadig besøge det flotte "Rhine House" i St. Helena i det nordlige Napa, selvom kældrene er flyttet til Sonoma. Morgan Bay skal være et mærke ejet af Rutherford Ranch lidt længere mod syd i Napa. Men druerne til alle vine kommer ikke fra Napa, men har "kun" appellation California, dvs. de nok kommer fra Central Valley omkring Fresno. Men ret beset er Trapiche's Pure en bedre vin -og den koster det halve! 

Chateauneuf du Pape "Auguste Bessac"... 129,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. november

En ganske udmærket Chateauneuf med indbydende duft af krydderi og peber fulgt af middel fylde og pænt lang smag. Vinen er den dyreste i serien af Rhone vine fra Bessac, men faktisk ganske rimelig for en Châteauneuf. Vinen eer bestemt ikke dobbelt så god som Plan de Dieu eller Rasteau fra samme firma, men "Neuf" er dyrere -derfor de 5*! 
Auguste Bessa
c er et firma ejet af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden). Firmaet er bedre kendt som Caves des Papes og er dermed en af de meget store købmænd i Rhône dalen, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Hele firmaet ejes af et endnu større firma, Jeanjean i Languedoc, som ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis.
Og alle har generelt ok vine, som i reglen tappes nær grostedet. 
Foto af indgangen til kælderen i Châteauneuf du Pape. som nok er besøg værd!

Masi Costasera Amarone...  199,- 


**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 5. november
En typisk kraftig amarone i den blødere stil. Et godt køb. 
Nydelig aroma med rig frugt, middel til stor fylde, afrundet og pænt lang -nydelig, men lidt trættende i længden. Costasera er den almindelige amarone fra huset. 
       Vinen  blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.
      Engang var Masi vinene fra Valpolicella, men i dag er huset vokset ud af sin region (akkurat som Torres i Spanien). Huset "opfandt" ripasso vinen, men i dag kommer deres ripasso "Campo Fiorin" fra egnen omkring Verona, som er et stort område, deer strækker sig næsten til Venedig længere mod øst. Men Amarone er stadig lavet på tørrede druer fra den store ejendom i hjertet af Valpolicella (foto). 

Presidential colheita 1990 Port, i trækasse... 249,- 

Bedste VIN***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. november. I reglen skal du betale 200-250 for en 20-årig tawny, her har du en 30-årig, endda med årgang og i trækasse, til omtrent samme pris.  Ikke smagt i den årgang, men jeg kender mærket, som er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris. Mere kendt for mærket Dalva, som i reglen er samme vin -og den koster 399 andetsteds i Danmark. N.B: På Bilkas web er årgangen 1995, du kan købe, men i avis er det 1990, som du naturligvis skal bede om. 


Cardhu 12 år Single Malt Whisky... 269,-

Speyside***** (5/5) Bilka, indtil torsdag 5. november. Glimrende 12-årig Speyside på smuk flaske. Middelfyldig, god aroma, tør, ren smag -denne malt er historisk basis for den sorte Johnie Walker, for mig en af de bedste blends. Til samme pris Highland Park Isle of Skye Malt (4*). 

El Dorado 15 år, Demerara Rum... 349,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 5. november. 
Jeg er ikke vild med rom, synes ofte, de er for søde sammenlignet med en god Cognac eller whisky. Men denne gamle Dorado er noget særligt. Det er ikke en solera, hvor måske 1/100 af indholdet er 15 år -her er al rommen lagret i 15 år. Samtidig har den ekstra styrke (43%) til at afbalancere sødmen. Rommen har 4 år i træk været valgt som verdens bedste rom i IWSC. Den kommer fra Guyana på nordspidsen af Sydamerika, hvor sukkerrørene gror langs Demerara floden. Historisk har Demerara altid været anset for noget af det bedste i rom. Til samme pris også Matusalem 22 og Zacapa Solera 23 (4*).