Søg i 1200 opslag:

21/11/2020

God Chile & Co, men fransk og spansk er bedst...

Brugsen vil bestemt ikke stå tilbage for lillesøster Irma og præsenterer en buket flotte vine, hvor jeg har lidt problemer med at begrænse mig, når det gælder topkøb. 
Helt i bund -prismæssigt- er den ganske respetable Guvernør, som er mere end dobbelt så god som JP Chenet til samme pris. 

Frankrig er stærkt repræsenteret med et par nye fra Bordeaux og nogle gode Rhône-vine.Men glem heller ikke Spanien og den sorte Casillero del Diablo "Privada", som sætter de få italienere aldeles i skyggen! 

Bedste KØB: the Guv'nor" tempranillo-syrah, OPI cabernet + malbec, Lirac Grands Cyprèsla Chasse "Plan de Dieu", l’Alouette Lalande de Pomerol, Enclos Saint-Pey Grand Cru, 

    De bedste, når prisen skal være lav 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  35,-

med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november Viser på godt og ondt, hvorfor Spanien er et slaraffenland for budgettet! En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er et af Spaniens 2 største huse, som i løbet af de seneste 20 år har huset har prøvet at opgradere med "Pagos del Rey" (mange dog på det jævne). "Guv'nor" ser flot ud (får vinen til at smage bedre, synes jeg!), blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, og vinen ryger efter gæring direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Tvivler dog på, at det er mere end del af høsten, der får denne dyre behandling. Men flot vin. 

      Rød og hvid J.P. Chenet er til samme pris (35, 2-3*), De viser, hvorfor nogle synes, fransk vin er for dyr! Jeg HAR prøvet at drikke dem begge, men gav op. Ejer GCF har tjent en formue på disse vine, som skal være de mest solgte uden for Frankrig. Det viser, at der stadig er brug for en blog som denne! 

OPI cabernet, malbec eller chardonnay... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november 
Rød Malbec, hvid chardonnay mv. De mest kendte fra Argentinas Mascota. De kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke. De røde er bedst med indbydende kraft og positiv frugt -utroligt gode køb til prisen!- den hvide  chardonnay er for mig mere kommerciel end god.

Hardy’s Nottage Hill”, frit valg, kr/fl. v.6: 33,17

6 fl: 199, rød shiraz eller cabernet-shiraz, hvid chardonnay**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november. De får 4* for pris, men jeg ville personligt ikke købe -livet er for kort til polerede, kedelige vine som disse. De gør ingen fortræd, men de røde er dog ganske ok.  

God fransk vin behøver ikke være dyr  

Ch. l’Alouette, Lalande de Pomerol... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november

Pomerol er noget af det mest celebre i Bordeaux, selvom vinen indtil for 100 år siden blot blev set som endnu en Saint Émilion. Lalande er tæt på, men bedre køb, så vil gerne (hvis én velhavende ven vil købe den til mig!). Vingården ligger godt -tæt på det celebre Pomerol- og er lille (godt én hektar). Klassisk merlot, vil jeg tro. Køb straks, hvis året er 2018, og køb 2017 til at nyde inden for længe. 

l’Enclos du Saint-Pey, Grand Cru... 99,-

St. Émilion, Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november

Den andden nye Bordeaux kan meget vel være bedre end lærken (alouette). St. Pey ligger godt nok i den absolutte udkant af St Émilion, men har en dygtig ejer, som leverer seriøs vin (75% merlot). Igen er 2018 et must, mens 2017 er værd at købe. Noget sjovere end Tertre i Føtex og Bilka. 

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november

Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævnes end ikke på etiketten. Rydberg giver vinen 4* i Ekstrabladet, jeg er mere positiv med 2018 -flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -endnu bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 



la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... v.2: 54,50 

2 fl: 109, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november
En solid, ligefrem Rhône med solid fylde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du er 50+ og bor på Sjælland, kan du måske huske, at du i tidernes morgen kunne købe en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma, som kom fra Gabriel Meffre. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin. Nydelig frugt og rund fylde.   
      Til samme pris også Laugel Alsace Pinot Gris (skeptisk, da vinen kommer fra samme hus som JP Chenet, se andetsteds på siden). Vil hellere købe Riesling Jupiter! 

2 fl: 129, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november
Set i 2019. Er vinen bedre end Plan de Dieu herove? En smagssag. Ganske potent (15%) grenache-vin med masser af frugt, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau ligger kun få kilometer nord for Plan de Dieu. Vinen får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec) og får 5* i Vinavisen. 

Hvidvine (og lidt rød) 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... kr/fl v2: 64,50

2 fl: 129, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's pinot gris. Set i 2019. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 87p/Vinbladet, 5*/Vinavisen. 

      Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb. Dopff & Irion er et andet mærke fra kælderen. 

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november
God landvin fra Sydfrankrig. Den hvide har lidt af den rette rige viognier aroma, foruden god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men fra stor ejendom, der modtager druer fra rigtig mange avlere.  

God spansk, (ok) italiensk og de andre

Torres Gran Sangre de Toro , reserva... 50,-

Catalunya, Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklygælder indtil onsdag den 20. maj, norm: 93,5
E godt tilbud på 
en Châteauneuf-kopi -den koster 65 kr i grænsebutikkerne og 90 kr i Spanien, her til en flad 50er! 
      Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre, selvom den ikke længere er Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, krydret duft, måske for civiliseret efter 12 måneder i små egefade -nydes let afkølet.
      Til samme pris AP Premium italiensk (3*). 

Casillero del Diablo "Reserva Privada"... 59,- 

2017 cabernet-sauvignon, Bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil 
torsdag 26. november 
Navnet "Diablo" var vinen gjorde giganten Concha y Toro stor i Danmark. I dag er det mest god dagligvin, men huset har bedre vine, bl.a. denne udvalgte "Privada" fra marker i det fine Maipo. Denne 2017 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 59,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. september. 
Det bedste er prisen, som er lav for Gran Reserva; en arketypisk gammel Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (dog med lidt bid), men kedelig -vil hellere i Føtex (Baron de Ley) eller Rema (Coto). 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 

Salice Salentino "Epicuro"... kr/fl v.3: 43,- 

3 fl: 129***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 25. juni
En vinøs kioskbasker med kvalitet, men uden dybde. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Prisen betyder 5*.
     Samme kæder tilbyder også Verso (6 fl: 299, 4*), som vist nok IKKE er opkaldt efter dansk TV-serie. Vinen ligner Epicuro, men er måske lidt kraftigere, men næppe bedre. 

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v.2: 54,50

2 fl: 109, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november 

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader
Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder.
      Du kan også få almindelig økologisk Chianti fra samme kæder (45, 4*). 

Nine Stones Shiraz, Barossa Valley... kr/fl v.3: 66,33

3 fl: 199***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. november. Kommer den fra et uafhængigt firma -og druerne er fra Barossa, et af de gode områder i Australien. Men vinen er lidt rustik, synes jeg, kraftig og fast, men uden de store dikkedarer. Sammenlignet med Casillero's Diablo  virker vinen lidt primitiv, men med grovkornet charme.  
      Til samme pris Ripasso Villa Annaberta Valpolicella (4-5*/5), en god ripasso.  

Barros Almeida 10 år tawny Port... 99,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 26. november. Vinen er en pæn, typisk Sogevinus-tawny, som Jesper Bo bendtsen giver 4* i SmagpåVin: "En fin lille 10 års portvin med solid aroma af tørret frugt, lidt chokolade men ellers med noget vægt på kaffelikør. Sød, blød og rund i munden med en fin integreret alkohol og smag af brændte figner og den førnævnte kaffelikør. Smager dejligt men jeg efterlyser en anelse mere kompleksitet i smagsprofilen. Nyd den til en god, blå ost"