Søg i 1200 opslag:

14/11/2020

Italien, Spanien og superkøb fra Far South

Bilka tilbyder bedre vin i denne uge. Italien står nok stærkest med to flotte Vino Nobiler + Vanitá fra Abruzzo og Sicilien. Men Chile er også særdeles stærk, mens Spanien har to superkøb. 

Bedste KØB: Vanitá rød/hvid, Altos de Tamaron Ribera del Duero, Faustino V Rioja, 

MontGras "Amaral", Undurraga "Sibaris", rød eller hvid, Tanunda "Blanc de Blancs" sparkling, 

Bedste VIN: Vino Nobile "Poggio Stella"

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 49,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19. november 

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Italien er så kendt for Barolo, Amarone, Brunello og Chianti -dvs nord- at vi glemmer, at det meste af vinen i Støvlelandet laves i syd: Italiens største områder er Puglia, Sicilien og Sardinien. I den rækkefølge. Først derefter følger Veneto, som leverer bl.a. Amarone, som igen følges af Piemonte (Barolo), Toscana (Chianti) osv. 
      Farnese ledes af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Ruffino, rød Chianti eller hvid chardonnay... 49,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19. november 
God rød Chianti uden de store dikkedarer, men ærlig og frugtig med let bid i eftersmagen, der gør den til et fund til osso buco, gullasch og andet. Hvid chardonnay er tæt på 5* og bevis på, at jeg ikke havde helt ret, da jeg i 1995 meldte mig ind i ABC (Anything But Chardonnay) under tur i Californien. Den er mere end drikkelig, frugtig, ren og sprød. 
      Min svaghed for firmaet Ruffino hjælper: Den gamle redacteur husker alle de italienske restauranter med bastflasker hængende fra loftet! 90% af dem var Ruffino, dengang et førende firma i Chianti! Husets bedste vine var dog gode -mange fra vinbjerge i Rùfina omkring hovedsædet i Pontassieve. 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 69,-

***** (5/5), 2017Bilka, indtil torsdag 19. november 
Nobile var forbilledet for Brunello i 1940-50erne, hvor ingen endnu kendte Brunello. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom. 
      Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Vingården ejes af Ruffino-firmaet ledet af Giovanni Folonari (foto) som opgraderede vingården i 1990erne. Jeg holder meget af vinen, men synes, den mangler lidt for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedre.

Vino Nobile "Poggio Stella"... 69,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
Denne vin kommer fra kooperativet "Vecchia Cantina", som ellers sjældent er i top. Jeg smagte den jævnligt i min ungdom, men kun få gange siden. "Poggio Stella" skal være et udvalg af de bedste druer, som (set og smagt i 2015) er en ganske imponerende vin, dybt farvet, intens aroma, fast, kraftig, men poleret, meget mindre rustik end ældre årgange. '13 fik 84p/Parker, mens 2011 fik 91p. I Føtex har jeg set 2015 (93p/JamesSuckling) og 2016, som formentlig også er superkøb. 

Spanien leverer superkøb

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 35,-

2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19. november. Vel egentlig ikke bedre end Toro fra samme vinhus, som ses i Bilka til 35. Men Ribera del Duero er altid dyrere -ofte med rette- og denne vin har også en flot frugt og rund kraft, der sikrer 5 solide stjerner.
      Vinen er et par klasser over Canti (flere varianter, 2-3*, ret ordinær cabernet, ok hvid) og Nederburg (4*), en klasse over Canti, både rød og hvid.  

Faustino V, Rioja Reserva... 59,- 

2014/15, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19. november
sEn god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. 2015 er ikke smagt, men 2014 for mig ikke på højde med Reservas smagt i 1980eerne. Vinene får 88-90p af gode kritikere som WineEnthusiast og Atkin. 
      Faustino V er Reserva, dvs ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII (for slet ikke at nævne et helt andet firma med navnet Faustino). 
      En hvid 2019 fås også, som ikke har gjort indtryk på mig. Vinen herunder er meget bedre:   

Flotte vine fra den Ny Verden 

MontGras "Amaral" hvid... 49,- 

Chile, Bedste KØB ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19. november
Hvid Amaral: chardonnay og sauvignon fra Leyda. Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 
      Du kan til samme pris få Helfrich Alsace som riesling, men foretrækker Amaral. 

Undurraga "Sibaris", rød eller hvid, frit valg... 59,- 

Rød cabernet-savignon eller carmenère, hvid chardonnay, Chile, 

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 19. november

Chile leverer flot vin til lav pris! Undurraga laver billig (men ok) vin i Netto op til den flotte T.H. (og nogle endnu dyrere, som næppe er prisen værd). Sibaris kommer er en god introduktion til Chiles bedste områder:  
Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi, middel fyldig, afrundet, pænt lang. 
Carmenère også fra Colchagua  mere mineralsk, knap så blød, let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. 
Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, grundlæggende blød, men med lidt klodset syre 

Tanunda "Blanc de Blancs", brut sparkling... 79,-

Eden Valley, Bedste KØB + ***** (5 af 5), norm: 149, Bilka, indtil torsdag 19. november
j
Fint brus, ren aroma af æbler, tropisk frugt og lemon, middel fylde, ren smag med nydelig eftersmag -godt brus! Druer fra Eden med lidt køligere klima end Barossa. 
      Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Barossa er et af de ældste i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehman. Vinen fra disse huse laves dog ofte af druer fra andre områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten (eller Barossa, hvis druer fra naboer som Eden indgår i vinen). 

Crozes Hermitage, rød/hvid.... 79,-

**** (4/5), Triboulette, Cave de TainBilka, indtil torsdag 19. november 
Jeg ville gerne give vinen 5*, men konkurrencen er for hård i dag. Men glæd dig over ren, rigt duftende syrah i en slank udgave, som måske kune bruge lidt mere kød på skelettet. Vinen kommer fra det glimrende kooperativ i Tain, som er den suverænt største leverandør af Crozes og også vigtig for selve Hermitage, som kælderen har en betagende udsigt til.