Søg i 1200 opslag:

01/10/2020

Flot Luberon til ingen penge i Irma

Irma's aktuelle tilbud domineres helt af Côtes du Rhône og Rhône-kopier -en meget flot Luberon fra Chapoutier-ætlingen Morel, mens Chapoutier selv lægger navn til en anden vin.

Tre af de store Rhône-druer kommer oprindelig fra Spanien, hvor Solana laves af monastréll, som i Rhône har navnet mourvèdre, mens dansk-ejede Hammeken måske leverer ugens bedste vin, Tosalet fra Priorat, hvor druerne er grenache og carignan, som også har fået deres ry i store vine fra Rhône.  

       Og så er der en australsk shiraz -alias syrah, endnu en Rhône-drue. Men Irma har også andre gode køb, som ses herunder. Irma er meget stærke i øjeblikket, når det gælder gode vinkøb... 

Bedste KØBFinca la Solana, Monastréll Jumilla, Luberon, Pierre Henri Morel (rød og hvid), Tosalet PrioratLosada "mencia", Burmester 10 år Port. 
Bedste KØBTosalet Priorat 

Luberon, Pierre Henri Morel... 2 fl. 99,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 7.oktober 

Foto: Luberon er Rhône-dalens "Fjernøsten", et smukt bakket område øst for Ventoux, udødeliggjort i Manon og Kilden i Provence. Området er UNESCO biosfære. 

      Vinene var engang Provence Light, men en række stenrige ejere har bevist, at Luberon har mere at byde på -og det har disse vine også, en syntese af fyldig Rhône og elegant Provence. 
      Parker giver den røde (2017, Irmas er nok 2018) 88-90p -en mørk, ganske fyldig, meget frugtig, indbydende vin, som vil være god ledsager til en coq au vin. Den hvide er knap så overbevisende, lavet på blend af hvid grenache. Men frugtig og indbydende, som (i 2017) fik 87-89p af Parker. 
      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -med Chapoutier som bagmand og med hovedsæde i Chapoutier's kældre i det sydlige Rhône. Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb). 
P.S: Morel har allerede forladt sit hus (han laver vin i Australien), men Chapoutier ønskeer p.t. ikke at ændre navnet. 

Finca la Solana, Monastréll Jumilla... 6 fl. 220,-

= 36,67 kr/fl, Bedste KØB,  økologisk,***** (5/5), Irmagælder indtil lørdag 3. oktober.  Luzón er en stor moderne vingård i Jumilla ved Alicante. En god allrounder, der nydes inden for et par år, en vin med fuldfed kraft og blid smag samt en duft af modne bær. Excellent køb. 
     
      Irma tilbyder også nogle vine, som umiddelbart lyder som topkøb, men jeg personligt ikke vil købe. Australske Grant Burge Reserve shiraz og chardonnay (6 fl: 249, 4*)  -vil tiltale de fleste og begejstre ingen. Den hvide er måske bedst. 

      Desuden 2 vine fra Puglia,
Salice Salentino og Brindisi "Terre della Brunda" (6 fl: 239, 5*). Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed, som kommer fra Botter, som ikke ligger i Puglia, men ikke langt fra Venedig i Norditalien. Sammenlignet med Torres' Coronas (39 i sidste uge i Coop) blegner disse tilbud. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc ... 2 fl. 119,-

***** (5/5), Irma (partivare) 

Meget flot etiket, som i design kan minde om Hammeken Cellars' topvine. Ej smagt, men har uden videre givet vinen 5*, da den skal være lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Burde også være Bedste KØB
     Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin, som ligger nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Skriv til mig, hvis du har smagt vinen!  

Mathilde Chapoutier Languedoc... 2 fl: 119,-

2017, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 7.oktober  

Det fine hus Chapoutier er konge i Hermitage, men en miniput alle andre steder. Han er dog rykket ind i det sydlige Rhône (Pierre Henri Morel Vacqueyras), mens 8. generation i huset, Mathilde, lægger navn til denne fine Languedoc. Parker mener (2016) smager som "en vin 3 gange dyrere". Store ord, men en flot vin med god fylde og masser af blå og sorte frugter, bløde tanniner og pæn lang smag. Vinen koster 8€ i Frankrig, så 60 kr er fair pris! 2016 fik 89-92p/100 af Parker. Flot i denne klasse! 
      For mig et langt bedre køb end de 2 Rhône vine til samme pris, Chemin des Papes (3*, tappet i Bourgogne) og Héritages fra Ozier (4*). . 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk... 2 fl. 129,-

2018 Rheinhessen, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 7.oktober      
Riesling 
er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget). 

      Hvid Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. Rosé er ikke smagt, men jeg tvivler (!), mens den røde Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir- formentlig også er 5* værd, plus det særlige med ok tysk rød! 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. 
      
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

Bedste KØB,  Bedste VIN, 2017/18, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 7. oktober   
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommeerciel vin, men rigtig god oveni. 
      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 
Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. Vinmageren er også dansk: David Tofterup (foto). 

Losada "mencia", Bierzo ... 79,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 7. oktober.   
For mig ugens bedste køb, men nu elsker jeg også druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan såmænd ligne en god Beaujolais, men med lidt mere kød på -men der er lidt af den samme dansende følelse af vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 
Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 

Yealands "Crossing"  rød eller hvid... 99,- 

Hvid sauvignon eller chardonnay, rød Pinot Noir, New Zealand, **** (4/5)Irmaindtil onsdag 7. oktober. 
Et af flere mærker fra Yealands, som er blevet af de større huse i Marlborough og importeres af Coop-gruppen. Crossings hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. Chardonnay er mindre frugtig, men måske en bedre madvin. Den røde pinot er ikke smagt, men Yealands normale pinot er ok, men letbenet, måske gr for højt udbytte. 

Burmester 10 years old tawny Port... 99,-

Bedste KØB, ***** (5 af 5), Irma, indtil onsdag 7. oktober. 
Jeg vil egentlig lige så gerne drikke Coop-gruppens Pocas, bl.a. Santa Barbara, men Burmester's etikette er flottere! En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist i slutningen. 
      Burmester startede i London 1750, men blev først rigtig kendt, da Johann Wilhelm Burmester overtog det i 1834. Personligt solgte jeg rigtig meget Burmester i 1980erne. Siden gik det lidt ned ad bakke, men for nogle år siden blev huset overtaget af banken NGC's Sogevinus, som har øget både kvalitet og salg. Banken ejer også bl.a. Cálem, Barros, Feist, Hutcheson og Kopke, og lur mig, om ikke vinene ligner hinanden til forveksling...? 
      Irma tilbyder også Burmester 2001 colheita (næsten 20 år, 249, 5*) og 1985 (35 år, 399, 5*), for mig meget bedre køb end LBV (119, 3*) og 20 år (279, 4*). 

Giv mig besked på jansorensen@europe.com, hvis de ønsker at modtage notifikation om nye opslag!