Søg i 1200 opslag:

08/10/2020

To danske vinslotte + 2 slotte i Toscana + Mosel fra historisk vingård

Danskere er det mest vinelskende land af de lande, som ikke har en historisk vinkultur. Derfor ejer danskere også forbavsende mange vingårde -ikke mindst i Frankrig. Vi vurderer to af de "danske" vinslotte. 
      Men vi er også lige omkring 4 andre slotte, Dr Thanisch ved Mosel, Poliziano og Poggio Salvi i Toscana samt Paul Mas i Languedoc. 

De fleste af vinene er fra Nemlig.com, og der er gode køb at gøre, selvom de fleste er gengangere som den altid gode Guilhem. Modsat Rema1000, hvor priserne er lave, men vinene ikke altid så spændende. Men El Coto og Paul Mas er begge sikre køb...  

N.B: Føtex har tilbud fredag 9. oktober på Lamberti Amarone (89, 5*). Vinen er helt sikkert prisen værd, men  måske ikke mere -med 4* i Politiken (til 99). Men for penneføreren et nostalgisk tilbageblik til den første Amarone, jeg valgte til det gamle firma -netop Lamberti. Dengang var prisen godt 100. For 50 år siden. 

Bedste KØB: Ch. Gourran, CadillacPoliziano "Rosso Montepulciano"El Coto, Rioja, Paul Mas (rød/hvid)

Ch. Gourran, Cadillac, v.6:... 49,95

Bedste KØB, 2017, ***** (4/5),  Nemlig,com (6 fl: 299,70) 
Ægteparret Tine Malle & Peter Find Andersen (foto) var begge i SAS i de gyldne år længe for corona (hhv. i kabinen og cockpittet), men byttede dette liv med en endnu mere højtflyvende drøm som slotsejer i BordeauxGourran er et smukt lille slot med 8 hektar, som ligger i bakkerne over den charmerende lille by Cadillac, der ikke er benovet over, at en af Verdens mest ikoniske bilmærker har valgt deres navn til deres bil! 
      Årgang 2017 er ikke smagt, men ældre årgange får mig til at spå om en afrundet, ret kraftig vin, fed og rund, men med Bordeaux' faste tannin bagved, der gør vinen god til mad. Den eer ung, så den har endnu den unge vins frugt, så nyd den inden for et år eller gem i 3-4 år. 

Vignelaure "la Source", Rosé Aix Provence, v.6:... 79,95

økologisk, 2019, **** (4/5),  Nemlig,com (6 fl: 479,70) 
Det meget smukke slot har en glorværdig fortid som et af de første topslotte i Aix, som blev ført til tops af Brunet, da han solgte la Lagune, 3.Cru. Den røde har stadig en masse cabernet i sig, men funkler ikke helt, synes jeg -denne næstbedste rosé til gengæld flot og til en rimelig pris. Slottet ejes i dag af ægteparret bag Lauritz.com. Du kan til samme pris få den røde "le Page" 2015 (4*, nok ret moden, men sikkert stadig god). 

Poliziano "Rosso Montepulciano"... v.6: 69,95

Bedste KØB, 2018, ***** (5/5), Nemlig.com, normalt: 129,95 (6 fl: 419,70). Det politisk korrekte Poliziano er nok den eneste ejendom i Montepulciano, der kan rivalisere Cerro, så dette er en flot vin, selvom det ikke er den store "Nobile". Druen er samme prugnolo som Nobile, men den tappes efter kun et år, så den har mere ung frugt, solid fylde -og sød frugt i eftersmagen, der skjuler tanninerne. En rigtig god madvin, som fortjent har fået bl.a. 90p/WineEnthusiast og 93p af italienske WineCritic, der meget fornuftigt skriver, at vinen nok er bedre om mindst et år. 
      Ejendommen har navn efter Angelo Ambrogini, en renæssancepoet, som var kendt som "Poliziano".

Merlot "Villa Poggio Salvi" Lavischio, v.6:... 64,95

Toscana 2016; ***** (5/5),  Nemlig,com, (6 fl: 389,70) 
Som brunello'en herunder er denne fra Poggio Salvi, men druen er merlot, som mange troede ville blive det store lys i Toscana. Men merlot leverer sjældent topvin i Italien -og slet ikke i det varme Toscana. Vingården har heller ikke mere end et par hektar med druen, som gærer og lagrer i stål. Lidt rustik stil, men med krop og frugt, men måske lidt kompakt. Den får nydelige anmeldelser, bl.a. 90p/JamesSuckling (men han er generelt også gavmild). Skal nok nydes nu. 

Brunello "Villa Poggio Salvi", v.6:... 169,95

Bedste VIN, 2015 Montalcino; ***** (5/5),  Nemlig,com, norm: 300, (6 fl: 1019,70) 
Poggio Salvi er en af de mere respekterede ejendomme i Montalcino, som nyder excellent ry for sin brunello -ikke mindst 2015, som har fået 92p/WineEnthusiast og 91p/Galloni (som har fortid som Parker's italienske ekspert). Enthusiast skriver bl.a: "Aromas of baked plum, exotic spice, blue flower and new leather. The tight palate reflects the nose, additional tones of dried black cherry, licorice and tobacco... firm, fine-grained tannins. Drink 2022–2027."

Dr Thanisch Bernkasteler Riesling, v.6 fl:  119,95

2019 Kabinett Trocken (tør) eller Kabinett Feinherb (halvtør), ***** (5/5), Nemlig.com
Der er noget magisk ved navnet Doctor Thanisch. De ejer hjertet af selve Doctor bjerget i Bernkastel, formentlig de dyreste kvadratmeter overhovedet i Tyskland! Denne er slet ikke så fin, men dog stadig ren riesling og fra billedskønne Bernkastel -og vinen er rigtig god. Foretrækker Feinherb med svag sødme frem for den helt tørre -men vinen er også ung (2019). Men det er svært at forestille sig noget bedre end en klassisk riesling fra Mosel, som disse (måske også fordi jeg husker en vidunderlig Doctor feine Spätlese fra 1921, som var i god stand efter over 60 år! 

Vacqueyras "Grangette des Garrigues", v. 6 fl:  109,95

økologisk 2017, ***** (5/5), Nemlig.com, normalt 159,95 (6 fl: 659,70)  Jeg foretrækker Coop's l'Oiselet (99) for denne, men stadig en absolut glimrende vin, og 2017 er stort år. Grangette ("den lille gård") ejes af familien Jaume, der bruger den til négoce-vine, dvs. druer eller vin købt udefra -deres bedste vine kommer fra eget 45 hektar gods. En solid kraftig vin, som er glimrende køb. 
      Nemlig har en helt serie vine fra huset, som er bedst kendt for deres Grand Veneur Châteauneuf. Nemlig.com kalder Jaume for Rhône's vinkonge. Det kan sandelig diskuteres, hvis du altså ikke kender  Barroche, Pegaü, Nerthe, Clos des Papes, Beaucastel, Amadieu, Bonneau -og i nord er vist også noget, der hedder  Chapoutier, Jaboulet, Chave og Guigal. 

      Vinene fra domænet Grand Veneur er gode 'Neuf-vine, men så heller ikke mere! Og disse vine kommer end ikke fra Grand Veneur, men fra andre marker, hvor Jaume køber druer eller vin. 


Nemlig.com tilbyder en række andre vine, som dog ikke giver genlyd hos mig. Men har du ikke kælderen fuld af Faustino I Rioja Gran Reserva 2008, kan du får den til 99,95 (v.6, 5*). Et excellent køb på en afrundet, fast "Gran", som formentlig vil have godt af 1-2 år mere på flaske. 

El Coto, Rioja Crianza ... 50,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 10. oktober
En indbydende og lækker vin, som simpelthen smager godt. Nydeligt mix af frugt og alder, middel fylde, pænt lang smag. En god ledsager til efterårets vildretter -meget passende, da Coto's etiketter altid har en kronhjort på etiketten! 

Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Huset ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med en anden genganger, Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer rigtig meget vin til pengene.


Paul Mas, frit valg ... 50,-

Bedste KØB, Frit valg, som helhed; ***** (5/5),  
Rema1000, indtil søndag 10. oktober 

Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!
Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr.
Hvid Viognier, frugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejeer. Alle er årgang 2018/19.
Rosé er fra Provence og har den rette lyse "laksefarve" og en positiv aroma. Godt køb. 

FotoPaul Mas -her med familie- er en dynamisk, begavet vinmager, der boede en del år i England (og taler flydende engelsk med charmerende fransk accent!). For en del år siden vendte han tilbage til familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.
      Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet