Søg i 1200 opslag:

12/10/2020

Anderledes vin fra Spanien og Italien -og herlig Alsace

Irma er på pletten igen, ikke helt så overbevisende i denne uge, men jeg er godt tilfreds med god vin på druer, der er anderledes fra Navarra, Barolo og Puglia -og Alsace, der skiller sig ud fra de ofte triste vine fra Helfrich, Laugel og alle de andre navne, som giganten GCF bruger. 

Og så en god billig Duero og en flot argentiner oveni og en god cubansk rom til at slutte af med! 

Bedste KØB: Théo Cattin Riesling/Pinot GrisCondado de Oriza, Ribera del Duero, Aglianico "Rinforzata", Puglia
Bedste VIN mv: Clos de los Siete, Mulata Rom Cuba "15 år"

Viña Zorzal garnacha eller chardonnay, 2 fl...  129,-

Bedste KØB***** (5/5), økologisk, Navarra, Irma, indtil onsdag 21. oktober, normalt 109,-
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. 
      Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. 
Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Importeres af Vinova, men sælges også af Irma. 


Théo Cattin, Alsace -topkøb i Irma

Ganske anderledes end den billige Alsace, du oftest møder i supermarkeder! Théo Cattin bor i Voegtlinshoffen, en lillebitte landsby på skråningen over Éguisheim syd for Colmar,nær Gueberschwihr og  ved foden af Husseren's 3 tårne. 
      Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i den by, hvor de stadig bor. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer 20 hektar og får druer fra andre 40 eller flere. Huset laver ganske god vin, en god del økologisk. Vingården ledes i dag af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs

Théo Cattin, Riesling eller Pinot Gris... 6 fl. 399,-

= 66,50 kr/fl, Bedste KØB, 2018/19 Alsace, økologisk***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. oktober
Selvom riesling er min favoritdrue
Riesling: en ganske klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen -2018 fik 88p/WineEnthusiast.
Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, middel fylde trods styrken (13-14%), sprød og ganske frisk, en god madvin. 89p til 2018 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad! 

Albarossa, Piemonte, Giordano... 79,-

***** (5/5)Irma, indtil  onsdag 21. oktober, normalt 139,95 
Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo og ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Hans Barolo vinderingen palmer, men denne albarossa er faktisk rigtig sjov! I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men flere har opdaget, at druen kan levere flot vin, men der er 15 hektar med druen og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante), der sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 
      Irma tilbyder til samme pris også Santavenere, Vino Nobile Montepulciano (79), som leveres af Triacca, velkendt for Valtellina vine. Ej smagt, men kendere er splittet om vinen. Den kan faktisk være ganske god. 

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 129,-

Bedste VIN, 2017 Argentina, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 21. oktober
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 
      Michel Rolland er født i Pomerol. Men familiens Bon Pasteur Pomerol er helt overskygget af de vine, han har været med til at lave for andre -sammen med hustruen Dany har han rådgivet vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux får 100 vingårde, med Ausone i spidsen, råd fra hans kontor! Han er officielt gået på pension, men kan han helt kan holde fingrene fra vinen. Jeg tvivler! 
      "De 7's clos" var et samarbejde mellem Michel og Dany + 6 andre slotsejere fra Bordeaux, bl.a. ejerne af Léoville-Poyferré og Clos 'Église i Pomerol. De lavede hver sin vin -og så lavede Michel den overskydende vin.
       Men i dag går en stor del af høsten til Siete -og det gør han godt med modne druer, lavt udbytte og malolaktisk gæring i små egefade. For mig en argentinsk klassiker. 
      2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52 % Malbec, 21 % Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 15 % Syrah, 3 % Petit Verdot + 2 % Cabernet Franc -dvs. et vaskeægte Bordeaux-blend + syrah! 90p/Parker -til 100 kr et superkøb (prisen i sommer), men også værd at købe til 129. Og så eer etiketten lækker!

Condado de Oriza, Ribera del Duero... 2 fl. 79,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 21. oktober 

Denne vin (set i 2018) har også en flot frugt og rund kraftEn rigtig god vin med rund fylde og bærfrugt.
      Jeg gav den røde -samme vin med etiket Altos de Tamaron- 5* i Bilka. I Bilka kostede den 45, ikke 39,50, så her er  Bilka dyrere, trods Bilkas "pris politi"! Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er markedet indrettet! 

      Ribera del Duero er en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i basiskvalitet er sjældent.  

Torre del Falasco Garganega, 2 fl: 79,-

hvid, **** (4/5), Valpantena, Veneto, Italien, , Irmagælder indtil onsdag den 21. oktober . En let, tør, frugtig hvidvin, diskret og uden større karakter, men med charme og frisk syre, en god frokostvin. Valpantena er et område i Valpolicella, som leverer rød -denne hvide laves på druen garganega fra naboen Soave. 
      Til samme pris også Campo Verde, som den hvide fra Veneto, men tappet af giganten Botter (Irma-leverandør siden 1970erne) øst for Venedig -altså ganske langt fra regionen. Nydelig kommerciel vin, men jeg foretrækker Oriza vinen herover. 

Aglianico "Rinforzata", Puglia Giordano2 fl: 99,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Italien, Irmagælder indtil onsdag den 21. oktober
Lidt anderledes end de normalt amarone-kopier fra Puglia, da den er lavet på en anden drue, aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i naboen Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Til prisen et rigtigt godt køb. 


1884, rød eller hvid, frit valg 2 fl: 129,-

**** (4/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier, Argentina, Irma, indtil onsdag 21. oktober, normalt 109
To gode røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.
Vinene gror højt oppe, 1000 meter over havet, med udsigt til sne. Dagene er meget varme (op mod 40 grader) , men nætterne er kølige, dvs. 25 graders forskel på dag og nat! Og det er godt for vinen.  
      Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -vinene er formentlig gæret med egestænger for at give et let præg af eg -det er billigere end at lagre vinen i eg). 

Måske er vinene fra Chile bedre kendt i Danmark, men på mange måder er vinene fra Argentina ofte bedre. Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne, Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza.

Rom Mulata "15 år" Cuba Gran Reserva... 249,- 

Bedste Spiritus, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 21. oktober
Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -i snit er den nok 4-5 år gammel! Modsat er rommen i mulatten 100% lagret i 15 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske cubanske rom. Meget populær på Cuba. Det forstås! 

      Du kan til samme pris få Hendrick's Gin (3*) og Pascal Combeau XO Cognac (5*), samt: 

Monkey Shoulder "Batch 27" Blended Malt Whisky... 249,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 21. oktober -en ret let malt, blid whisky lavet til cocktails -ikke til at nyde ren- som laves af Grant fra Glenfiddich med malt fra tre af familiens destillerier, Glenfiddich, Balvenie og Kinivie, alle i Speyside. Den er blevet populær gr navnet: I hedengangne dage møjsommeligt vendte arbejderen malt'en med skovle. Efter en lang dag hængte armen ned -som en abe! Det var før arbejdsmiljø kom på mode.