Søg i 1200 opslag:

06/10/2020

En stor Corona, Bordeaux og meget andet godt...

Cabernet-druen går igen flere gange i dag, og det er da en stor drue -når den er god. For mange vil den sorte Coronas være en perfekt introduktion, lillebror til 1970'eren, som skabte sensation ved den første vinolympiade!  Men i dag er Bordeaux blevet bedre, som vi smager bl.a. i Margaux'en. 

      Men ellers er der gode vine fra Argentina (Mascota til blot 41,50, her er 5* ikke nok!) og supervin fra Chile. Så det er passende at slutte af med en Cognac -uden cigar til! 

Bedste KØBWilliam Hardy, shiraz/chardonnay, La Mascota, rød, hvid, rosé, Torres Gran Coronas

Bedste VIN: Marea, Leyda, syrah og chardonnayCh. Tour de Laroze, Margaux

Torres Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Bedste KØB, 2015/16 Reserva, Penedès  ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8. oktober 
Markant bedre end den normale, men også gode Coronas, som du kunne få til godt 40 kr i sidste måned. 
Den sorte etiket og navnet Gran Coronas minder om den 1970, som i 1978 vakte genlyd i hele Verden ved at vinde en smagning foran Latour! 
      Men det er ikke samme vin (den hedder Mas la Plana og koster 300+ og kan ikke længere matche Latour). Men det er stadig en flot vin, der viser, at druen cabernet-sauvignon ikke kun kan levere god vin i Bordeaux, men også i Penedés ved Barcelona. Den kommer fra egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk ikke så langt bagefter -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og et år eller to på flaske.

Marea, Leyda, syrah eller chardonnay ... 89,-

Bedste VIN, bedste KØB, økologisk, 2018/19, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8. oktober 
Vi er et par klasser oppe over Hardy herunder, men prisen er også højere. Hardy er god, men både chardonnay og især Syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

William Hardy, shiraz eller chardonnay.... 50,-

Bedste KØB***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.oktober, normalt: 99,95
To rigtig gode vine, som også pænt kræsne ganer kan drikke -og for mig meget sjovere end lignende tysktappede vine fra Meny, Lidl og Aldi -som tilmed er lidt dyrere! 
      Den røde shiraz er fra Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 
      Adelaide blev grundlagt i 1850erne, og Hardy var en af de første til at dyrke vin her i McLaren Vale i Adelaides sydlige udkant. Han havde iøvrigt en direktør ved navn Osborn, som siden startede for sig selv. Hans kaldte firmaet d'Arenberg efter hustruens familie, og huset ledes af hans oldebarn, mens Hardy er blevet del af Accolade-gruppen. 
      Foto: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale. Flot, men få bader her. Der er risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast. 
      NB: Hardy "Crest" (rød, hvid) tilbydes til 199 (4* til rød), den røde cabernet-shiraz er såmænd ok, men meget forglemmelig. Den hvide er nok mindre god, men ej smagt. Køb hellere de meget finere: 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 6 fl: 249,-

= 41,50 kr/fl,  Bedste KØB, ***** (5/5) Superbrugsen, Kvickly indtil torsdag 8. oktobernormalt 99,95, 

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnayrosé


Mascota er en tak bedre end den ellers fine OPI, og laves i mindre mængder på basis af finca La Mascota.  2016 cabernet blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Mens nye årgange af malbec og rosé har fået over 90p af James Suckling. 

     2017 cabernet er meget flot -især til 50 kr!- men den er vel ikke bedste cabernet, du kan få! Måske har maskotten fulgt andre ved at slække lidt på kvaliteten efter et par år -måske for at tjene lidt, selvom prisen er så lav?  

      Den hvide vil tiltale chard-fans, bedre end jeg husker den -men foretrækker stadig de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, 

for cabernet er denne rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé p.t. lidt skuffende. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  torsdag 8. oktober
En rigtig pleaser (har kun smagt Dark!), som vil tiltale de fleste -selv Ripamarone-fans- og ikke støde. Apothic har navn efter apotek, og vin er for mig afgjort også medicin! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley. 
      Vinen laves af vinhuset Gallo, som er en historie i sig selv. De startede i 1933, da forbudstiden i USA ebbede mod enden. Brødrene Ernest og Julio lånte en bog på biblioteket i Modesto om hvordan man laver vin og gik straks i gang -med $ 5000 lån fra Ernest's svigermor. 
      I dag er firmaet Verdens største med en markedsandel på 25% i USA! I Danmark sælges mest basisvinene, som ikke gør fortræd -du kender måske Barefoot i Netto (et 4* køb til 50). Vinene importeres af Hans Just, som sælger videre til Coop og Salling mv. 


I min Kvickly gik jeg glip af tilbud "rød fredag" på Amarone fra Terre di Verona til 99. Nå nej, jeg køber ikke Amarone, eller i hvert fald aldrig billig Amarone! Men måske kunne jeg overveje Amarone fra Villa Annaberta (179, 4-5*), som er meget imponerende, i hvert fald det første glas! Ellers køb: 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 8. oktober, norm: 249,95. 
      Har ikke smagt denne årgang, men Flaskehalsen, som ikke er Bordeaux-fan, giver den 5* med masser af ros. Og jeg kender Labégorce, som laver vinen -de er meget dygtige vinmagere. Og Margaux er noget særligt, et af de ikoniske små områder for alle, der holder af vin. Slottet ligger i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en stump af selve Château Margaux op til slottet! Kan nydes nu og de kommende 3-5 år. 
     Vinen er af helt anden klasse med Haux-vinen, herunder, men den eer også 4 gange dyrere... 

Carmel Mingot de Haux, Bordeaux...  3 fl: 139,- 

2016,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 8. oktober 
Til 46 kr flasken et rigtigt godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af dansk-ejede Haux. 

Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. 

Piccini, Chianti Riserva... 3 fl: 139,- 

= 46,33 kr/fl,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 8. oktober

Piccini's Rieserva kostede 60 kr i Meny -på tilbud!- for en uge siden, så Coop's udgave skal alene af den grund have 5*, selvom det bestemt ikke er stor Chianti. En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! 
      Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvoraf en forsvindende lille del kommer fra egne marker -langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  

Det hænder, at jeg skriver om spiritus, men når jeg ser et tilbud med samme pris på en snaps, en ukendt gin -noget, der er stort set gratis at lave- -og så Havana Club's fine 7 årige Cuba rom (5*), Chivas Regal whisky (lagret hele 12 år) og Hardy's Cognac til samme pris, så bliver jeg sur...


Hardy VSOP Cognac... 179,95


Fine Champagne 40%, **** (4/5),  Kvickly, Superbrugsen, indtil torsdag 8. oktober
En god Cognac med nydeligt udstyr. Positiv duft med lidt alder, svag sødme, middel fylde, pænt lang smag uden for meget sødme heller. 
Og den er Fine Champagne dvs blend af petite og grande Champagne, de to bedste områder i Cognac.
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik huset fallit og ejes i dag af et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og huset laver stadig god Cognac i en afrundet, elegant stil. 
P.S: Foto viser XO, men har p.t. ikke VSOP foto.