Søg i 1200 opslag:

29/10/2020

Vidal-Fleury 88p bliver til 95p + topkøb i Toscana

Føtex tilbyder en masse gode vine i deres nye tilbudsavis, men jeg var ved at få rødvinen galt i halsen, da jeg læste: Vidal-Fleury Rhone har fået 95p af Decanter. Checkede efter og så at den faktisk "kun" har fået 88p. pænt, men noget af en forskel! 

Men Føtex har andre -og langt mere interessante- vine, bl.a. superb vin fra Italien... 

Jeg tror ikke, at det er Føtex, der har fundet denne rating, men nok snarere leverandøren Philipson Wine, som har solgt vinen til Føtex (og Bilka, hvor vinen står til samme pris). 

      Føtex har sendt deres VINKUP på gaden, hvor der er rigtig mange gode tilbud, hvor jeg her kun nævner de mest interessante -for de gode og det onde! 

Bedste KØB: Vino Nobile "Poggio Stella", San Felice Chianti Classico, Pipoli Aglianico, Pipoli Greco, Salentein "Value Box" 6 fl, Cremant Calvet brut og rosé. 

Bedste VIN, Vino Nobile "Poggio Stella"

Vidal-Fleury, Côtes du Rhône... 59,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12. november "årets julevin"
Føtex sælger denne vin med en rating i Decanter -95p/100- mens Decanter har rent faktisk kun givet vinen 88p/100 og nævner, at vinen bør nydes 2017-19. Jeg har checket andre ratings, og alle ligger 
omkring 87-90p med noter som "flot for almindelig Rhône" og bør nydes inden 5 år, som også er husets egen vurdering. 
      Vinen smager godt stadig, er jeg sikker på, men 7 år er anselig alder, og det gør i øvrigt også vinen totalt uegnet til dens formål -den er trods alt valgt som "årets julevin". Både steg, surt og sødt vil helt tage livet af den aldrende herre! 
      Bortset fra det leverer Vidal-Fleury rigtig god vin. Huset ejes af Guigal (som ses mange steder), som har overtaget husets fine domæne i Côte Rôtie, men ellers lader huset bevare vis selvstændighed. Huset leverer god syrah fra det nordlige Rhône, men akkurat som Guigal er det en dråbe i havet i forhold mængderne af sydlig Rhône, Ventoux osv. 

Vino Nobile "Poggio Stella"... 49,-

Bedste KØB + Bedste VIN, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
Vino Nobile er en art "super-Chianti" -et ret lille separat område i Chianti, hvor den bedste vin sælges som Nobile, den næstbedste som Rosso Montepulciano, ej at forveksle med Montepulciano d'Abruzzo (som groft sagt er en (god) kopivin fra Adriaterhavskysten!). 
     Denne vin kommer fra kooperativet "Vecchia Cantina" og er ikke i top. Jeg smagte den jævnligt i min ungdom, men kun få gange siden. "Poggio Stella" skal være et udvalg af de bedste druer, som (set og smagt i 2015) er en ganske imponerende vin, dybt farvet, intens aroma, fast, kraftig, men poleret, meget mindre rustik end ældre årgange. '13 fik 84p/Parker, mens 2011 fik 91p. I Føtex har jeg set 2015 (93p/JamesSuckling) og 2016, som formentlig også er superkøb. 

Salentein "Value Box", 4 + 2 fl:... 299,-

Bedste KØB, bedste VIN, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
Kassen indeholder 4 fl. Malbec Barrel Selection (listerpris 98) og 2 fl. af topvinen "Numina Gran Corte" (snitpris omkring 173). Du får vin for godt 700 kr -alene de 2 Numina-flasker alene er udgiften værd. 

Malbec -mørk, intens, dramatisk frugt med kraft og længde, noget ung -giv den et par år.. 
Gran Corte er en af topvinene fra den særlige Spirit mark. Set i 2017, som fik 93p i Descorchados, en lokal, men god guide. 
      Salentein ligger i Uco, hvor vingården har hele 800 hektarer i det kølige San Pablo. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (ex-ejer af Trapiche). Den særlige højt liggende Spirit mark leverer topvinen Numina, som du får 2 flasker af.
Foto: Kælderen er et vidunder og en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

San Felice, Chianti Classico... 49,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som ejes af forsikringsgiganten Allianz siden 1980erne. De leverer rigtig god vin. 
      Vingårdens unge Classico er rigtig god, som det ses til højre. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (nok mere pga lav pris end sublim kvalitet).  
      En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor normalprisen er krøbet op på 119 -men en læser af denne klumme vil vide, at det bør den ikke koste! 
      Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza. 2017 har fået 88-92p af diverse kritikere, 2018 ej smagt endnu. 

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 49,-

rød Aglianico Vulture*****/5, hvid greco-fiano (****/5), rosé Aglianic***/5), Føtex, indtil torsdag 12. november
Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!), som har et  ry som en af de bedste syd for Rom. Vinen var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  
      Pipoli er en del af Farnese, som på 20 år er blevet en af de store leverandører for vin fra Syditalien. Det hele startede med montepulciano fra Abruzzo, men har siden knopskudt i alle vigtige områder mod syd og nu leverer 13 millioner fl/år. En væsentlig del af huset ejes i dag af modegiganten Benetton
Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november

Den røde er lillebror til Villa Antinori og lavet i om muligt endnu større mængder (4-5 millioner fl/år!). Bestemt ikke ringe -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er  akkurat som Orvieto den fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut eller rosé... 45,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12. november.
Etiketten er flot, men meget andet er der ikke at sige om denne crémant, selvom den er et flot køb til 45! Vinen har en nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er desværre ikke smagt, men fik 5* i BT. 
      Historien om Calvet er næsten bedre end vinen: i 1870 kom den første Calvet til Bordeaux for at sælge Rhône, i særdeleshed Hermitage, som var populær hos de andre vinhuse, som mente at  Bordeaux ville smage bedre, hvis den blev blandet med lidt Hermitage. Dengang helt lovligt, men det fortsatte vist også, da det blev forbudt!           
      Med tiden blev Calvet et vigtigt hus, som også ekspanderer med smukt hus i Bourgogne, som stadig ses (dog uden navnet Calvet) på ringvejen i Beaune. Efter nogle slemme år blev navnet i 2007 købt af GCF gruppen (som også har navne som Alexis Lichine -Netto- og Louis Eschenauer -Vinmedmere). Så formentlig er Netto's Lichine crémant identisk med denne vin. Men synes Calvet-etiketten er flottere!  
      N.B: Bilka sælger også le Arche Prosecco, (45, 4*), som er halvtør, let, med ganske frisk aroma.