Søg i 1200 opslag:

10/10/2020

Kriminel australier + italienere i top

Jeg trøster mig med to superbe tilbud på Chianti Classico + et par andre gode køb fra Spanien, Argentina og andre lande. 
     For det må være næsten kriminelt, når en multinational gigant laver en kopi af "19 Crimes" -en 100% australsk historie- i et helt andet land. Tilmed sødes vinen for meget for mig, og det gør ikke forbrydelsen mindre! 

      Men "19 Crimes" er på få år blevet en australsk bestseller, og derfor har den multinationale ejer lavet en californisk kopi. Vinen har en rigtig god historie bag sig -og den er 100% australsk. Er det ikke en forbrydelse, spørger den sure gamle Redacteur. Men sådan er det desværre ofte med multinationale giganter, der har øjet rettet stift mod de røde tal på bundlinien (og den er blodrød hos ejeren). 
      I dagens indlæg er vinene fra Salling-kæderne, dvs. Netto, Føtex og Bilka. Der er gode køb, men som ofte før er det småt med nyheder sammenlignet med rivalerne i Coop. Men når jeg kan få den gode San Felice Chianti og en lagringsværdig Nobile, så overlever jeg uden besvær. 


Bedste KØB: San Felice, Chianti Classico, Trapiche "Pure", malbec, Banrock Station Reserve rød/hvidIl Grigio, Chianti RiservaBaron de Ley, Rioja ReservaVino Nobile "Lodola Nuova", Hécula monastréll, Champagne Montaudon
Bedste VIN: San Felice, Chianti Classico

San Felice, Chianti Classico... 50,-

Bedste KØB, ***** (5/5) 2018Netto, indtil  fredag 16. oktober (set i 2018)
Denne unge Classico er rigtig god, som det ses til højre. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (nok mere pga lav pris end sublim kvalitet). I dag er det 2018, som har fået 3 glas i Gambero Rosso (tak til læser Steen Kristiansen, som siger: "det er det bedste glas, jeg har fået længe".  
      Nydelig fylde og pæn længde. Jeg vil give den et år på flaske. 
      En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex og Bilka, hvor prisen på få år er steget fra 89 til 119 (normalt, sikkert beregnet til de 40% rabat, som gives et par gange om året). 
      Kommer fra stor vingård i Classico, som ledes med dygtighed af ejeren, forsikringsgiganten Allianz. Deres Vigorello var den første "supertoscaner" 6 år før Tignanello. Vinen er tæt på og (på tilbud) også et superkøb. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,- 

Bedste KØB, 2017 Chianti Classico***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober, normalpris: 149 (set i 2016/17) 
En gammel favorit for Salling gruppen (149 i Føtex, men jævnlig på tilbud). En lækker Chianti, kommerciel, men rigtig god, dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Nok flot allerede, men formentlig har den godt af et år eller to. Vinen får konstant pæn ros af kritikere, således 2015 som har fået både 92+p af Parker og 3 glas i Gambero Rosso. Ret godt klaret af vin til 75! Riserva er lagret 2 år i store fade + lidt små,  laves 250-300.000 flasker. 2017 anses ikke for så god, gr. tørke, men lad os vente og se. 

Silk & Spice, Portugal... 50,-


**** 
(4/5)Netto, indtil  fredag 16. oktober
Jeg har ikke smagt denne vin, men flere kritikere er glade for den -således har nye årgange fået 90p/WineEnthusiast. Den mere konservative Parker giver 86p (2016) -en del ros, men restsødmen (15 g/l -en del) trækker ned. Og det får mig til at nøjes med 4* (selvom jeg SÅ gerne for første gang vil give en portugiser 5*. Altid svært). 
      Ejer Sogrape tjener sine penge på Mateus rosé, som jo også har en vis sødme (det generer dog ikke i ejerens Portvine fra Sandeman, Offley osv). 
      Navnet er en hyldest til de år, da Portugal virkelig var en magtfaktor -opdagelsen af det fjerne Østen med Vasco da Gama osv. Parker om årgang 2016: "It shows rather well. It's not sweet enough to make you sit up and exclaim: "This is weird!" but it certainly has an unusually fruity edge to it. It also shows better structure and depth than I thought it would, including some grip and spice on the finish. It has reasonable freshness too. The tannins will fall off quickly, so you can drink this young"

Trapiche "Pure", malbec, sauvignon eller rosé... 40,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Argentina,Føtex, indtil torsdag 15. oktober, normalt  109
For 2 uger siden var tilbuddet i Føtex (til 49), nu i Bilka -og til 40. Den røde er et must, den hvide er god til prisen. 
Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 49 kr!
Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

19 Crimes, rød/hvid, Australia.... 59,- 

Australia, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 15. oktober
Jeg er for puritansk til denne vin, som tiltaler mange (pøblen -så fik den sure gamle mand sagt det!). Men som bruger af CellarTracker skriver: "Very tasty. Juicy red fruit, low tannins, some sweetness" (om 2018, årgang set i Føtex). Kun smagt én gang, og det var nok -men mange vil kunne lide vinen, som skal have 112 g/l restsødme. Den røde er blend af bl.a. shiraz, cabernet og andet godt, den hvide er chardonnay ej smagt, men nok også med restsødme skjult under syre.  
     Men historien er herlig... 
      "19 Crimes" har navn efter en liste over 19 forbrydelser, som kunne straffes med døden -men alternativt ved deportation til Australien. En del af dem, der foretrak Australien, fortrød det sikkert -for ophold på gyngende skib i al slags vejr -i 3 måneder- var ingen ferie, og et fjendtligt kontinent var heller ingen ferie- Men i 1860erne startede guldfeberen, og derefter var der ingen mangle på immigranter til Australien. 
      Mærket er skabt af giganten Treasury, som allerede ejer mærker som Penfold's, Lindemann, Wolf Blass osv osv -foruden bl.a. Beringer, Beaulieu, St.Jean i California. Typisk for store koncerner har denne vin med 100% australsk historie også fået en californisk fætter, 19 Crimes California. Se dét kalder jeg Crime... 

19 Crimes "the Uprising", red blend... 79,-  

Australia, *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 15. oktober. 
Samme type vin, om muligt endnu mere voldsom amarone-vulgaris: 15% alkohol med shiraz & co. i blend'et. 

Ch. Grands Champs, Bordeaux... 39,-

***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 15. oktober. Indtil for få år siden ville denne vin (set i 2018)  automatisk blive kaldt "en lille sur Bordeaux", for dem var der (alt for) mange af. Men der er sket noget i Bordeaux, og selv en lille vin som denne kan meget vel være rigtig god (ej smagt). Mere modne druer + gode årgange. Slottet ligger pænt lang fra havet nær Bergerac, så du får nok en vin med åben frugt og afrundet smag med frugt over fine syrer. Ej smagt, men kan være bedste køb? 

      Bilka tilbyder til samme pris Pinot Noir Francois Martenot (4*), sydfransk blød pinot, rigtig god til prisen, samt Yellow Tail, flere varianter, Australien (4*), hvor både shiraz og chardonnay er god til prisen. Rosé og pinot grigio bruger jeg ikke penge på. Måske en fejl. 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 6 fl: 219,-

= 36,5 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober, norm. 89,-
Jeg bliver aldrig vild med vine som disse, men de smager godt og er bedste køb. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er lidt sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som med lidt syre sikrer friskhed. Du kan få samme vin i Netto (40, hvor du kun behøver købe én flaske). 
      
      Bilka tilbyder til høj pris Masi Modello til 49 (3*, rød corvina, hvid pinot grigio). Ganske ok vin, men du kunne få den til 35 i Netto for blot 2 måneder siden. Så køb hellere Bordeaux eller Banrock! 

Salentein "Barrel Select", rød/hvid... 50,- 

***** (5/5), Netto, indtil fredag 16.oktober 
rød malbec, hvid chardonnay. Jeg var oprindelig ret glad for malbec, men senest fandt jeg vinen lidt "grøn" i næsen, præget af druer, der ikke var fuldt modne -noget jeg ellers associerer mest med vin fra Chile. Men stadig god til mad -og godt køb til 50. Den hvide er p.t. næsten bedre. 

Trapiche "Medalla" chardonnay... 75,-  

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober, normalpris: 129. For mig lidt sjovere end de fleste hvidvine fra Argentina, da druerne er fra det lidt køligere Uco en time syd for Mendoza. Der er lidt eg i vinen -en vin mere for chard-fans end for mig, må jeg indrømme. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 69,- 

2015/16, Bedste KØB, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober
En rigtig god moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft -faktisk en overraskende god ledsager til juleanden.. Imponerer til prisen (selvom den kunne fås til 59 sidste år). Ley er stor bodega i 400-årigt  benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. Samme ejer som Coto (deres gode crianza er superkøb i Rema1000 50, indtil lørdag).  
      Kan du ikke få Rioja nok, så har Netto Faustino I Gran Reserva til 89 (5*), forresten også en anden spanier, Hécula monastréll fra Castaño i Yecla (30, 5* + Bedste KØB). 


Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,- 

Classico**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober
Tæt på 5*. Det er mere end 3 år siden, jeg anbefalede denne vin sidst (til 75 kr), og det er en skam. Et par klasser over Sallings normale ripasso/amarone vine (typisk 88-89p i guider. Glimrende vingård. Ikke smagt i 2017, men en vin, der ofte vil koste over 100 kr. Formentlig blød og kraftig i Allegrini stil.

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 69,-

Bedste KØB, ***** (5/5), 2016/17, Bilka, normalt 129, , indtil torsdag 15. oktober
Nobile var forbilledet for Brunello i årene efter 2. verdenskrig, hvor ingen havde hørt om Brunello -så jeg ville gerne sætte denne Nobile højere, men desværre er begge Brunello'erne bedre køb. 2016 er stort år. Til 69 et must! 2017 lover knap så godt, men det er tidlige dage endnu. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! 
      Foto: Ejes af Giovanni Folonari, som opgraderede vingården i 1990erne, men den mangler dog stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Cava Codorniu Clásico, flere typer ... 49,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15. oktober.  Fås som Brut (4*, Seco og Semi-Seco (3*).  
Ja, det skulle være Champagne her til efterårsferien, men trods alt blev vinen indtil for 50-60 år siden solgt som Champagne. Og det var jo en forfader til ejeren, som i 1870erne rejste med diligence og tog til Champagne for at lære, hvordan man laver Champagne. Brut kan sagtens drikkes, men det er ikke en vin, jeg har lyst til at drikke flere glas af! Nydelig duft, pænt brus, tør, men med svag sødme bagved. 

Champagne Montaudon, Brut... 119,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Nettoindtil fredag 16. oktober -kunne være et godt bud på et glas, mens vi holder små, ikke for vilde selskaber og prøver at glemme covid-19! 
Jeg har ikke smagt den i år, men har en fornemmelse af, at den (pga amerikansk særtold, corona og andet) i kvalitet er tættere på storebror Jacquart, end de vil indrømme! 
      Jeg har altid holdt af etiketten med det karakteristiske og iøjnefaldende "M", men ikke været vild med Champagnen, selvom den vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung og kort, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den søde Demi er ikke smagt. Den får pæn ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard, mens en englænder synes, den er godt køb i Tesco til £ 25 (200+ kr). 
      Firmaet blev grundlagt i 1891 og var ejet af familien Montaudon, som i 00erne solgte til Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims, som samler en række kooperativer med ialt 2400 ha vin.