Søg i 1200 opslag:

26/10/2020

Superflot Rhône og Bordeaux samt toptilbud på Single Malt

Den superflotte Vacqueyras viser, at Frankrig igen kan levere topvin til en rimelig pris og for os fanatikere er en Bordeaux som l'Hirondelle de Faugères svær at komme uden om. 

Men Superbrugsen og Kvickly har faktisk stillet et flot hold vine op i denne uge -komplet med en (snart) 20 år gammel Portvin til 125 og en flot Glenlivet Single Malt til 169. 

Rozès 2001 Colheita Port

BEDSTE:  l'Hirondelle de Faugeres 2014Villa Annaberta AmaroneRozès 2001 Colheita Port, the Glenlivet Malt 12 år Whisky

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

Bedste VIN + bedste KØB, , økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober

Sådan burde en Châteauneuf smage, men gør det sjældent -og aldrig i denne klasse: fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Parker var glad for 2016, som han gav 92p/100 med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."      
      Det er ret flot til 99 -Frankrig kan stadig! Sidste år gav jeg samme vin 5* til 120, så 99 er en rigtig god pris. 
      Til samme pris også en af de utallige etiketter fra Spier Yellowwood (4*, 99), som skal være noget bedre end de almindelige -og også er noget dyrere. Fås i både rosé hvid og rød. 

l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

BEDSTE VIN, St. Émilion***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-5 år. 
Slottet er Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt -også denne 2.vin fra slottet! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto)

Ch. Marcadis 2016, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN, ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
2016 er stor årgang, så 4 år er ingen alder for sådan en vin. 5* i SmagpåVin af Jesper Bo bendtsen med ordene: "Rig og intens aroma af brombær, blommeskind, kirsebær, tør pottemuld og lidt laurbærblade. I smagen er den fyldig og tør med en god rank struktur understøttet af en fin syre og veludviklet tannin. Igen noter af mørke bær men også spor af noget mineralitet i bagkanten. Dejlig fast vin, der vil elske en rød culottesteg." 
      Efter nogle år mister vinen sin primære frugt -så giv den 2-4 år, hvor den glemte frugt åbner op som bouquet. Slottet er andenvin  fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og den får du ikke under 200.70% merlot, 30% cabernet.  

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste KØB2018***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober

Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz (eller andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (men har også prøvet at undgå dem, selvom det er svært), men jeg tror, jeg må smage denne, som har fået 5* af gode kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet med ordene: 

"Pærer i duften. Pæn intensitet og koncentration i denne Alsace vin. Modne æbler, citrus og krydderier i smagen. Flot syre og dybde." Der er 3 skråninger (mindst!), som kalder sig "Det gamle Bjerg". Dette bjerg er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg. Ok, men ikke stor grand cru. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,- 

2017, bedste KØB, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, så det er også andet end Coronas og andre katalonske vine -her Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 2 fl: 250,-

Bedste VIN, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

Bedste KØB, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay (4*/5)
Den hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. 
e sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 

      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

      I samme prisklasse tilbyder Superbrugsen og Kvickly også la Chasse rød Rhône eller chardnnay-viognier, 3 fl: 129 (= pr fl. 43, 5*), bedste bud i denne klasse. Desuden Borgo Reale Organic (4*, 50), formentlig den samme som Giordano Organic (samme pris -bare fra Irma) samt Manos Libre (ej smagt). 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

**** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan ldie eller lade være. Nydes ung (heer 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. 

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober
Visan ligger i den nordlige del af Syd-Rhône -nærmere Montélimar end Avignon- og klimaet eer lidt køligere end i f.eks. Vacqueyras længere mod syd. Vinen kom før fra en enkelt vingård, l'Obrieu, men nu købes den fra Grands Vins Sélection (vinhus i Beaujolais) og et et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god, da Henrik Steen Andersen gav den 5 glas i Politiken (dec.2019) med ordene: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil, og det er lige vinen til fed julemad."

Rozès 2001 Colheita Port... 2 fl: 250,-

Bedste VIN, bedste KØB***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober 
Rozès plejer at være god til tawny Port, og denne 2001 er ingen undtagelse. Ganske lækker og lang smag -og for (næsten) 20-årig et utroligt godt køb. 93p i Vinbladet og 16,5p fra geniale Oldenburg med ordene: “Ung for en Colheita, røget og velstruktureret og et absolut hæderligt resultat fra en besværlig årgang.”

      Rozès er et andet af de "franske" huse i Oporto. Huset var længe ejet af LVMH (bl.a. også Moët med Dom Pérignon), men i 1999 solgte det videre til et andet Champagne firma, Vranken-Pommery, som bl.a. står bag mærker som Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Pommery, Georges Goulet, Demoiselle og andre.
      Huset leverer såvel før som efter Vrankens ejerskab lette, men behagelige vine, som er meget yndede i Frankrig. De ejer ikke mindre end 9 vingårde langs Douro floden, som ledes af den lokale direktør Antonio Saraiva (foto t.h.).

the Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 169,-

Bedste SPIRITUS***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29. oktober 
Står i tilbudsavisen, men er ikke på web. Men en 112-årig Single Malt til 169! Ikke for hærdede fans af æter-Whisky, men alletiders til dem, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. Og så er Glenlivet det måske mest berømte destilleri -og i hvert fald det første (1824) legaliserede destilleri.