Søg i 1200 opslag:

16/10/2020

Flot Ripasso og klassisk Grand Cru

Kom ikke og sig, at jeg ikke kan lide Ripasso og Amarone, når jeg i dag vælger Ragose's Ripasso til klummens bedste køb! Vinen har den lækre aroma, men også en friskhed og længde, som skiller den ud -superflot til 80 kr! 

Meny leverer også en meget flot Grand Cru St Émilion fra det fine år 2015 samt en moden Gigondas af høj kvalitet. De andre vine er måske mindre spændende, men jeg kan også godt lide de økologiske Piemonte vine. Den sydafrikanske Robertson er i stil ikke ulig Spier, som du kan finde i Coop -så hvis Brugsen ikke har tilbud på Spier, så gå i Meny! 

      Vi slutter af med historien om giganten GCF, der gik fra whisky og konsumvin som JP Chenet til luksusvin... 

Bedste KØBLe Ragose, Ripasso Valpolicella
Bedste VINVieux Combes 2015 Grand Cru, Gigondas 2016 "Olivier & Laffont"

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... 79,- 

Bedste KØB, 2016, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22. oktober
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.

Gigondas 2016 "Olivier & Lafont"... 125,- 

Bedste VIN, Rhône, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22. oktober. 
93p/WineEnthusiast. Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. Synes nok, at 93p er en meget entusiastisk vurdering, men det er flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.  

Vieux Ch. des Combes 2015, Grand Cru... 125,- 

Bedste VIN, St Émilion, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22. oktober
92p/WineEnthusiast. En klassisk merlot (65% + diverse cabernet) fra rigtig godt år, leveret af Cantin, en fin vingård på noget af den rigtige limstensjord ikke langt fra selve Saint Émilion. Slottet blev bygget i 1600-tallet af benediktinerne og skiller sig ud fra naboerne ved altid at have haft vin. Jeg vil tro, at Combes er samme vin som Cantin, bare en anden etiket. 
      Roger Voss skriver i WineEnthusiast: "A richly tannic and structured wine. It is firm, textured and concentrated. Dark chocolate as well as black-plum flavors give the wine its serious richness. It needs time; drink from 2024". Jeg ville nu allerede nu tage hul på vinen, selvom den nok vil have godt af 1-4 år mere. 
   
Foto: For nogle år siden blev Cantin købt af Joseph Helfrich, som dermed træder ind i en lang række vinkøbmænd, som har tjent en formue på konsumvin, som de nu bruger på luksusvine. Blandt de andre i klubben er familien Castel (som nu ejer Beychevelle), Boisset og Bernard Magrez (Pepe Clément). 
      Helfrich skabte i 1970erne giganten GCF, der trods adresse i Alsace blev store med whisky fra Skotland (Cromwell) og Comte Joseph Cognac (!), siden en sødlig konsumvin som JP Chenet, før de for alvor begyndte at sælge den lokale vin fra Alsace med navne som Arthur Metz, Laugel og andre. 
      Siden gik turen til Bordeaux, hvor de opkøbte mærker snarere end kældre med gamle, fine navne som Louis Eschenauer, Cruse, Alexis Lichine og Dulong. Så kom turen til Bourgogne (Moillard, Francois Martenot osv), Loire osv -og på det seneste også Tyskland med Peter Weinbach (se herunder).

Peter Weinbach, Riesling Mosel ...  2 fl. 100,-

Medium Dry, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 22. oktober
Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. 
      Jeg elsker druen riesling i næsten alle dens former og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de fleste af de billige Piesportere, der hærgede vinhylderne indtil for 10-12 år siden. Vinen var nok fra Mosel, men med lille eller intet præg af druen riesling -Dr Loosen var først med at sælge en ren Mosel Riesling uden bynavn -siden fulgte naboen Bergweiler efter -og siden de fleste andre! 
      Men Bergweiler ligger ved Mosel -men sælger riesling fra Rhinen- ligger Peter Weinbach i Mainz ved Rhinen, men her sægler en Mosel. Huset er for nylig købt af giganten GCF i Frankrig (se herover). 
      Meny tilbyder til samme pris Chianti Barbanera og en pinot noir og chardonnay fra Labouré-Roi. Huset ligger i Bourgogne og var for nogle år siden involveret i skandale med forfalsket Bourgogne. Vinen er sikkert ok, da denne vin IKKE er Bourgogne, selvom huset ligger her. 

Robertson Winery, rød eller hvid ...  6 fl: 189,95

= 30 kr/fl, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 22. oktober. Jeg kan godt lide den klassiske etiket, og Robertson er et varmt, men godt område i det indre af Sydafrika, som leverer en god del af Western Cape's vine. Vinhuset er et stort kooperativ med 2000 hektar ejet af 35 familier. Vinen er formentlig tappet i Danmark af Globus i Brøndby, men er umiddelbart drikbare -og glimrende køb til 30 kr! 
      Jeg vil umiddelbart foretrække den frugtige cabernet, men shiraz er også god som også chardonnay. Ingen dikkedarer, men vil, der vil tilfredsstille de fleste. 

Piemonte, barbera eller bianco, øko ...  49,95

San Silvestro, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 22. oktober. Klassisk barbera med mere frugtsyre. Og den er slet ikke bedre end alle de barbera'er, man kan få til 30-40 kr hos Coop og Salling -men rød og hvid har begge en herlig friskhed og frugt plus lidt fylde, som skjuler den unge tannin -og så er ejeren af San Silvestro en sympatisk fyr! Ja, jeg vil endda foretrække Asti'erne fra Vinchio, du kan få i Føtex, Netto og Bilka. Men begge vine er økologisk! Derfor 4*. 
      Den hvide er formentlig lavet især på den lokale drue cortese, men den røde er lavet på barbera, som eer hoveddruen i Piemonte. Druen kan yde ganske meget, men vinen bevarer sin stil -farve, frugt og friskhed. Herlig osso buco-vin! 
      San Silvestro bor på lille vingård ved Bussia i Barolo, men køber de fleste vine fra andre i regionen. 
      Meny sælger til samme pris en række andre vine, bl.a. Queen's Bay sauvignon NZ (3*, ikke typisk New Zealand), en Ripasso af ukendt observans, men som nok skammer sig ved siden af Ragose! Plus et par andre, som jeg ikke vil bruge plads på. 

Beringer "Classic" California, rød, hvid, rosé... 50,-

California, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 22. oktober (rosé dog kun 2*). Rigtig mange vil elske den røde , som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Den lyserøde zinfandel er en børnevin, der er forbudt for børn

    Kan jeg ikke rose vinene meget, så elsker jeg vingården, som nok er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over ThereBeringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Rhine house, som er historisk mindesmærke. 

    Beringers bedste vine er alle fra Napa og Knights Valley, men de vine, du ser mest (Classic og Founder's Estate) er blot "California", dvs. formentlig fra området omkring Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode). 

    Familien Beringer solgte i 1971 til Nestlé. Efter yderligere et par ejerskifter har det siden 2011 været ejet af australske Treasury (bl.a. Penfold's, Wolf Blass og Lindemann). Men en Beringer er stadig ledende vinmager for huset, så familien kan stadig ses i Napa!