Søg i 1200 opslag:

03/10/2020

Flot Washington cabernet + rabat på fransk og italiensk

Mercer Bros er en privat vingård i Washington, som leverer en flot cabernet i Føtex, som ellers tilbyder gode rabatter på fransk vin... 

Jeg er ingen stor fan af amerikansk vin, selvom jeg da jævnligt taler pænt om Gnarly Head, Geyser Peak og Fetzer, når rabatten er stor nok. Men skal du have andet end krydderbomber, skal du som regel op på 200 kr -eller mere, ofte meget mere. Og så er der bedre køb at gøre i Frankrig, Argentina og Chile. 

      Men måske har Føtex fat i noget med Mercer Bros, som er en middelstor vingård i Washington -staten, ikke byen... Den lover i hvert fald godt! 
      Der er 40% rabat på fransk vin i Føtex og samme rabat på italiensk i Bilka -på normalprisen, forstås! Det er ikke første gang og ikke sidste gang. Men der er gode køb at gøre, trods alt. 

Bedste KØB: Mercer Bros cabernet-sauvignon, Tertre du Moulin St Émilion + lørdagstilbud i Føtex og Bilka
Bedste VIN: Mercer Bros cabernet-sauvignon, Tertre du Moulin Grand Cru, Faustino I Rioja + lørdagstilbud i Føtex og Bilka

Mercer Bros Cabernet-Sauvignon, Washington ... 99,-

Bedste KØB + VIN, Horse Heaven Hills, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8. oktober, normalt 169
Der er laaaangt mellem flot amerikansk vin til en rimelig pris, men denne kan meget vel være en af de bedste. Mercer ligger i staten Washington og har tilhørt familien siden guldfeberen i 1886 og tappede deres første vin i 2005. Huset laver et stort antal vine, men Salling har p.t. kun denne ene i sortiment. 15.000 kasser tappet, ikke alverden! 
      Vinen gror på Horse Heaven Hills -foto- et ørken-lignende ekstremt tørt landskab med blide bakker over Columbia floden på grænsen til Oregon. Kun smagt i 2017, som fik 90p/Spectator og en flot placering som nr 73 på den årlige top 100 (nok gr lav pris). Ganske mørk og kraftig, med udpræget bærduft med lidt krydderi bagved, nydelig lang smag. Excellent køb. 

Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

Bedste KØB + VIN, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8. oktober 
En glimrende Saint Émilion i stort år til en lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Faustino I, Rioja Gran Reserva ... 99,-

Bedste VIN, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8. oktober 
Måske glemte du (som mig!) at købe den blandede kasse, hvor du fik 2 Faustino I og 4 Faustino V reserva til 299! Men uanset hvad er I'eren en flot vin til 99. En moden Rioja med rig bouquet og pænt lang smag. Ikke super, men excellent køb. Set i 2008 og 09.  

Gnarly Head, Lodi Old Vine Zinfandel... 69,-

**** (4/5), Bilka, norm: 108,67, indtil torsdag 8. oktober 
Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel  er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. 

Føtex lørdag -40% på fransk vin 

Føtex tilbyder lørdag 40% på franske vine (på normalprisen), og her er der flere gode køb, synes jeg -og jeg har da også handlet en del! 

Lirac, Auguste Bessac... 53,40

Før rabat: 89, 2017/18,  ***** (5/5), Føtex, kun lørdag 3. oktober 

En klassisk Rhône fra et af de områder, du kan kalde "Crus", fordi de har deres egen appellation -der står ikke Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. 
Lirac har aldrig fået samme ry som Châteauneuf du Pape på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk friskhed og tørhed, som kan overraske. 2016 er flot nu. 
     Du kan få en kraftigere, mere frugtig, men mindre fin Plan de Dieu fra Bessac til samme pris, mens du må af med 59,40 for Rasteau. Vacqueyras koster 77,40 med 40% rabat. Alle får 5*. 

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...71,40

Bedste VIN2018, ***** (5/5), Føtex, kun lørdag 3. oktober, før rabat: 119. 
Du få sjældent en drikkelig Bourgogne til 100, så denne er en lille perle! 2018 er superb årgang, vinen er lavet med omhu -dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! Flot allerede nu. 
       Foto: Mercey er en stor vingård i Rully syd for Beaune. Den ejer 18 hektar i Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet er meget flot og stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

Montagny "la Burgondie"... 89,40

Bedste køb/bedste vin. 2018, ***** (5/5), Føtex, kun lørdag 3. oktober , norm: 149  
Klassisk chardonnay fra Bourgogne til en særdeles rimelig pris. Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde.
      Vinen er tappet på ejendommen, og derfor anbefaler jeg den frem for billig Chablis eller Meursault! 
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon, hvor det kun er hvidvin, der må bære byens navn. "Burgundie" er et salgsmærke. 

2018 Chablis Premier Cru, Josselin... 119,40

Bedste VIN***** (5/5), Føtex, kun lørdag 3. oktober , før rabat 199. 
Josselin er historisk hus i Chablis, men ikke helt så fint som tidligere. Men stadig en tand bedre end Latour's Montagny -lidt friskere og mere forfinet, lidt mere stilig i duften, selvom vine faktisk er lidt lettere -men 1.Cru klassen fornægter sig ikke, selvom denne ikke kommer fra de bedste 1.Crus. Men et godt køb.
I hvid tilbyder Føtex også Josselin's almindelige Chablis (149 -40%, 4*). Chablis fås også fra Calvet, men gå efter Josselin. 

 Bilka -40% på italiensk, 25% på alkohol 

Bilka tilbyder lørdag 3. oktober -men kun lørdag- 40% rabat på italienske vine -lidt Tordenskjolds soldater, da det er begrænset med nyheder. Det bedste køb er Vigorello, som er forbavsende tæt på Tignanello til en helt anden pris. Gemma's hvide Arneis fra Barolo er også god, men den er dyrere end Bigi's Orvieto og San Felice's vermentino, så de er de bedste køb i hvid. 

      Desuden 25% på al spiritus (på normalprisen, men mange er allerede på tilbud, akkurat som med italiensk vin). Sandeman's Capa Negra brandy de Jerez Reserva er stadig godt køb (97,46 med rabat), men den er nævnt mange gange før! 

Bigi, Vipra eller Orvieto Classico.... 41,40

Bedste KØB, med 40% rabat, ***** (5/5), Bilkanormalpris: 69, gælder kun lørdag. 
Bigi er et af de store navne i Umbrien, som ligger mellem Toscana og Rom. Deres specialitet er Orvieto fra skråninger omkring denne vidunderlige by. Her bruges den normale trebbiano + den fine grechetto drue, kold gæring -tør, frisk, sprød, men med mere aroma end f.eks. en normal Frascati. 
Rødvin må ikke kaldes Orvieto, så her er navnet Vipra -som jeg ikke havde smagt før. Nydelig fylde, god frugt aroma, tør, men ret blød. Druerne er sangiovese + merlot + montepulciano + lidt eg. 

San Felice Maremma, Vermentino.... 59,40

Bedste KØB, med 40% rabat, ***** (5 af 5), Bilkanormalpris: 99, kun lørdag. 
Jeg kan godt lide San Felice's hvide vermentino, lavet på en af de bedste hvide druer fra Italien. Den har nu fået DOP Maremma -et særligt område tæt på kysten syd for Pisa -faktisk ikke langt fra Bolgheri, som leverer bl.a. Sassicaia. Har ikke 2019, men til 60 kr (når 40% er trukket fra) et must. Rig aroma, tør, middelfyldig, fin syre, pænt lang. 

Castelveder, Franciacorta Brut... 89,40

Med 40% rabat, ***** (5/5), Bilkanormalpris: 149, kun lørdag.  Normalprisen er steget støt, og til 149 er den ikke værd at købe, selvom den er måske Italiens bedste bud på svar på Champagne. Franciacorta er et lille område nær Iseo søen mellem Bergamo og Verona. Et af de få områder i Italien, der kan rivalisere Champagne i type og stil. Druen er samme  chardonnay, og vinen er lavet på Champagne-metoden med lagring med bundfaldet i 18 måneder som god Champagne. Den kan måle sig med meget Champagne, men er i reglen bedre køb!

Tenuta di Capraia Chianti Classico... ca. 65

Bedste KØB, med 40% rabat, ***** (5 af 5), Bilkanormalpris: 99, gælder kun lørdag. 
En dybt farvet, middelfyldig vin, fast og dyb, med intens aroma af frugt (kirsebær/stenfrugt), tør -en rigtig madvin. Årgangen kan sikkert variere, men jeg har mest set 2016 og fås kun i varehus. Vinen har fået gode noter i pressen gennem årene, typisk omkring 88p/100. Flot nu, men nok bedre om et år eller to. 

Vigorello , San Felice, Toscana... 101,40 

Bedste VIN, bedste KØB***** (5/5), Bilka, med rabat.  Dette skal være den første "supertoscaner", som blev solgt et par år før Antinori's kostbare Tignanello. Et blend af cabernet, merlot og petit-verdot + den unikke lokale pugnitello. 20 måneder i små egefade + 1-2 år på flaske. Set i 2015, der fik 93p/Parker -slet ikke ulig den flere gange dyrere Tignanello! 
       Pugnitello betyder "lille næve" og var næsten uddød indtil San Felice genoplivede i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til et flot blend, lækker og lang. 
      Vinen laves på den store vingård i Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin.